News

Două comune banale au învins birocraţia din România. Puţină lume ştie că se poate aşa ceva. Costă doar 7 lei

Tot mai multe comune își înființează servicii de evidență a populației, o surpriză plăcută pentru persoanele care trebuie să-și schimbe actul de identitate.
24.06.2023 | 21:49
Doua comune banale au invins birocratia din Romania Putina lume stie ca se poate asa ceva Costa doar 7 lei
Tot mai multe comune din România au servicii de evidență a populației Sursa foto: Servus Hunedoara
ADVERTISEMENT

Înființarea acestor servicii la nivelul comunelor îi scutește pe românii din mediul rural de cheltuielile unui drum la oraș, de birocrație, dar și de timpul pe care l-ar petrece pe drum și la cozi.

Două comune banale au învins birocraţia din România

Nu toată lumea știe însă că există aceste servicii în mediul rural și acest lucru este o surpriză plăcută pentru cei care își făceau probleme că vor trebui să meargă la oraș pentru a-și schimba actul de identitate.

ADVERTISEMENT

”7.00 RON !!!! Atât costă preschimbarea cărții de identitate în comună !!! Am fost zilele trecute cu o ruda apropiata să-și preschimbe C.I. Nu mi-a venit să cred când ni s-a spus la Primăria din comuna că nu mai trebuie să mergem în oraș la Evidența Persoanelor.

Cărțile de identitate se pot preschimba în comună, fără drumuri la oraș. Este o inițiativă lăudabilă a comunelor Tileagd și Vârciorog din jud. Bihor, demnă de copiat și de alte comune.

ADVERTISEMENT

Gata cu plimbarea la oraș, poate mai uiți un act și te reîntorci, aglomerație pe șosele, oboseala, iar toată ziua se duce… Deci, se poate !!!”, scrie plăcut surprinsă o internaută în grupul de Facebook, Mutat la țară – viața fără ceas.

În alte comune, serviciul există de mai mulți ani

Reacțiile la postare au fost de două tipuri. Unii dintre membrii grupului felicitau autoritățile din comunele bihorene menționate, în vreme ce alți internauți spun că opțiunea există de mai multă vreme în unele comune și sunt de acord că este o facilitate importantă pentru cei din mediul rural.

ADVERTISEMENT

”Și la noi în sat avem evidența populației. A fost foarte ușor să fac buletinul fără coadă la ghișeu, aglomerație, nervi. Bravoo”; ”Și în comuna Girișul de Criș, este birou de evidența populației! Și la noi în comună se fac buletinele… mai există și în alte comune!”.

”Și la Recea, MM, tot în comună se fac, de cel puțin 13 ani”; ”Nu este vorba de preț, ci de timpul pierdut și statul la cozi de zeci de persoane la oraș! Și Comuna Părău jud Brașov s-a aliniat la normalitate!”; ”În Săhăteni județul Buzău avem de peste 10 ani așa ceva, este foarte util!”, sunt doar câteva dintre reacțiile internauților.

ADVERTISEMENT

Ordonanţa nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor prevede la articolul 4, alineatul 1 că: ”Se înfiinţează, în subordinea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, servicii publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, denumite în continuare servicii publice comunitare locale, prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor locale şi a formaţiunilor locale de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului de Interne”.

ADVERTISEMENT