News

Două medicamente de slăbit populare, investigate de UE. Au efecte secundare groaznice

Două medicamente de slăbit foarte populare în Uniunea Europeană sunt investigate de autorități pentru că ar avea efecte secundare groaznice pentru oameni.
11.07.2023 | 08:06
Doua medicamente de slabit populare investigate de UE Au efecte secundare groaznice
Două medicamente de slăbit populare. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Este vorba despre medicamentele pentru slăbit Ozempic și Saxenda, care au intrat în atenția autorităților după ce tot mai multe persoane care au utilizat aceste medicamente au avut gânduri suicidare sau de automutilare. Cea responsabilă de această anchetă e Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care investighează cele două medicamente pentru diabet și pierdere în greutate.

Două medicamente de slăbit populare, investigate de UE

Așadar, Ozempic și Saxenda au intrat în vizorul autorităților după ce autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Islanda a semnalat trei cazuri diferite a trei pacienți care au luat aceste medicamente și au vrut mai apoi să se sinucidă sau să se automutileze, deși e neclar ce legătură au medicamentele cu aceste scenarii.

ADVERTISEMENT

Specialiștii transmis că medicamentele pentru pierderea în greutate conțin ingrediente active precum semaglutidă sau liraglutid, produse de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk, cel mai mare de medicamente pentru diabet din lume. Comitetul pentru siguranța EMA va analiza cât mai rapid evenimentele semnalate de Agenția Islandeză pentru Medicamente.

”Un comitet de siguranţă al EMA analizează evenimentele adverse semnalate de Agenţia Islandeză pentru Medicamente, inclusiv două cazuri de gânduri suicidare potenţial legate de Ozempic (semaglutidă) şi Saxenda (liraglutid)”, au transmis autoritățile. Scandalul cade foarte prost pentru compania daneză Novo Nordisk.

ADVERTISEMENT

Asta, după ce autoritatea de reglementare semnalase îngrijorări privind cancerul tiroidian în legătură cu alte medicamente ale grupului farmaceutic danez, care ar conține semaglutidă, același ingredient regăsit și în OZempic sau în medicamentul Wegovy, care ar fi utilizat în tratamentul obezității.

Autoritățile au transmis că până în acest moment gândurile sinucigașe nu au fost enumerate drept efect secundar al acestor tratamente. De altfel, efectele secundare sunt eterna problemă a industriei farmaceutice atunci când vine vorba despre dezvoltarea de medicamente minune pentru scăderea în greutate.

ADVERTISEMENT

Conform Observatornews.ro, medicamentul Acomplia (rimonabant) de la Sanofi, a fost retras în Europa în 2008 și nu a primit niciodată aprobare în Statele Unite, pentru că ar fi provocat gânduri de suicid. Medicamentul era conceput pentru a modifica anumite părți ale sistemului nervos care reglează pofta de mâncare.

Din categoria nouă a medicamentelor pentru scăderea în greutate se află medicamentele pe bază de semaglutidă, care reglează pofta de mâncare prin imitarea unui hormon intestinal și, teoretic, nu interferează direct cu chimia creierului. În aceste condiții, EMA a transmis că va decide în curând dacă revizuirea ar trebui extinsă pentru a include şi alte medicamente din aceeaşi clasă cunoscută sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1.

ADVERTISEMENT

”Siguranţa pacienţilor este o prioritate absolută, iar compania ia foarte în serios toate rapoartele privind evenimentele adverse. Datele privind siguranţa nu au arătat nicio „asociere cauzală” între gândurile suicidare sau de autoagresiune şi medicamente”, a comentat situația grupul danez care produce aceste medicamente.

ADVERTISEMENT