News

Două noi tipuri de concedii medicale au fost introduse în România. Cine poate beneficia de zile libere

Printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAS, au fost introduse 2 noi tipuri de concedii medicale. Ele vin în sprijinul persoanelor care au nevoie de zile libere pentru îngrijirea unor categorii de bolnavi.
21.04.2022 | 08:53
Doua noi tipuri de concedii medicale au fost introduse in Romania Cine poate beneficia de zile libere
Autoritățile au aprobat acordarea a două noi tipuri de concedii medicale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cadrul normelor de aplicare a concediilor medicale, autoritățile din domeniul sanitar au decis să introducă două noi tipuri de concedii medicale, precum și indemnizații corespunzătoare acestora.

Autoritățile au aprobat acordarea a două noi tipuri de concedii medicale

Începând cu această săptămână, românii vor putea solicita concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, dar și concediu medical pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase.

ADVERTISEMENT

Mai exact, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat vineri în Monitorul oficial, este introdus, în normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, dreptul la un nou tip de concediu medical, dar și la o formă specială a altuia, cât și la indemnizațiile aferente acestora, scrie AvocatNet.

De la această dată, aceste concedii se pot acorda efectiv pentru cei aflați în aceste situații.

Ce trebuie să știe cei care solicită concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice

Din acest an, cetățenii pot solicita concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice. Vorbim de un concediu medical prin intermediul căruia unei persoane i se permite să lipsească de la job pentru a îngriji un bolnav de cancer.

ADVERTISEMENT

Certificatul de concediu medical se eliberează persoanei care însoțește pacientul la intervenții chirurgicale și tratamente. Medicul specialist poate acorda 45 de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în timpul anului calendaristic.

Autoritățile precizează că pentru acest tip de concediu se acordă o indemnizație brută de 85% din baza de calcul stabilită.

ADVERTISEMENT

”Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Informații despre concediul medical pentru îngrijirea copilului carantinat

Tot din acest an, pot solicita concediu medical și părinții copiilor cu vârsta până în 18 ani pentru care s-a decis carantinarea sau izolarea în urma diagnosticării cu o boală infectocontagioasă.

ADVERTISEMENT

Durata acestui tip de concediu medical este stabilită de medicul curant sau de medicul de familie, iar cuantumul brut lunar al indemnizației este de 100% din baza de calcul stabilită.

”Asigurații pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În situațiile în care, pentru copilul în vârstă de până la 18 ani s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, durata concediului medical pentru supravegherea și îngrijirea acestuia va fi stabilită de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie, care a monitorizat copilul, în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, în cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se mai arată în Ordin.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din...
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților“
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Legea pensiilor. Articolul care spulberă speranțele pensionarilor
Legea pensiilor. Articolul care spulberă speranțele pensionarilor
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde