News

Două subvariante ale Omicron, în atenţia OMS. Sunt monitorizate zeci de cazuri de infectare cu BA.4 şi BA.5

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că analizează 2 noi subvariante ale tulpinii Omicron: BA.4 și BA.5, monitorizând zeci de cazuri de infectare.
12.04.2022 | 14:42
Doua subvariante ale Omicron in atentia OMS Sunt monitorizate zeci de cazuri de infectare cu BA4 si BA5
OMS anunță analiza a zeci de cazuri de infectare cu 2 noi subvariante ale Omicron. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Două noi subvariante ale tulpinii Omicron sunt în atenția specialiștilor de la OMS: BA.4 și BA.5, descoperite luna trecută în Africa de Sud și Europa.

BA.4 și BA.5, două noi subvariante ale Omicron, atent analizate de OMS

OMS precizează că monitorizează, în momentul de față, zeci de cazuri de infectare cu subvariantele BA.4 și BA.5, din cauza ”mutaţiilor adiţionale care trebuie să fie studiate suplimentar pentru a înţelege impactul asupra potenţialului de a scăpa răspunsului imunitar.”

ADVERTISEMENT

Mai exact, experții Organizației urmăresc să vadă cum se manifestă mutațiile în cauză la persoanele care le-au contaminat: dacă sunt mai severe sau mai blânde decât cele existente deja, precum ”varianta invizibilă a Omicron”, BA.2, scrie Reuters.

Tot OMS transmite și că în baza de date GISAID sunt raportate, momentan, zeci de îmbolnăviri cu BA.4 și BA.5.

ADVERTISEMENT

BA.4 și BA.5, descoperite în Africa de Sud și Europa

Tot demersul are loc după ce săptămâna trecută Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a informat că s-a depistat subvarianta BA.4, în intervalul 10 ianuarie 30 martie, în Africa de Sud, Botswana, Danemarca, Scoția și Anglia.

Tot săptămâna trecută, a mai fost descoperită o mutație, care a fost denumită BA., tot în Africa de Sud. De altfel, luni, Ministerul Sănătății din Botswana a confirmat 4 cazuri de BA.4 și BA.5, la persoane cu vârste între 30 și 50 de ani. Acestea au administrat vaccinul anti-Covid și nu au suferit forme grave.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut, astfel, ce va constata OMS în urma analizei de față. Între timp, cazurile de coronavirus din România au crescut din nou, după un început de săptămână favorabil.

Marți, 12 aprilie, Ministerul Sănătății a raportat 2.067 noi îmbolnăviri și 39 morți, față de luni, 11 aprilie, când erau puțin peste 1.000 infectări și doar 3 decese.

ADVERTISEMENT

”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.067 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.041 mai multe față de ziua anterioară. 253 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare (…)

În intervalul 11.04.2022 (10:00) – 12.04.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 39 decese (21 bărbat și 18 femei), dintre care 5 raportate anterior intervalului de referință”, potrivit Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT