News

Două tinere au salvat un bărbat în stop cardio-respirator. „Nu știm cine sunt aceste eroine, dar le mulțumim”. Video

Un clujean a făcut infarct într-un mall din Cluj, dar a fost salvat de două tinere care au făcut manevrele de resuscitare necesare, iar acum familia le caută să le mulțumească.
04.01.2024 | 22:43
Doua tinere au salvat un barbat in stop cardiorespirator Nu stim cine sunt aceste eroine dar le multumim Video
Imagine din timpul manevrelor de resuscitare/ Foto: Facebook - ISU CLUJ
ADVERTISEMENT

Un clujean a mers la un mall din Cluj pentru cumpărături, împreună cu soția, dar a suferit un infarct și s-a prăvălit pe scările rulante pe care se afla. Din fericire, două tinere aflate în mall i-au făcut manevrele de resuscitare necesare care l-au ținut în viață până la venirea echipajului SMURD. Acum familia bărbatului și SMURD încearcă să le afle identitatea ca le mulțumească pentru gestul făcut.

Două tinere au făcut manevrele de resuscitare

Pe 27 noiembrie 2023, domnul Tavi a mers la cumpărături într-un mall împreună cu soția. El suferă de mai mulți ani de probleme cardiace, însă nu s-a gândit că va păți ceva rău în acea zi. În realitate, stopul cardio-respirator poate apărea oricând și oriunde. Iar clipele de cumpănă au venit pentru bărbat în jurul amiezii.

ADVERTISEMENT

A căzut dintr-o dată, sub privirile încremenite ale soției. Din fericire, două persoane, îngeri salvatori de-a dreptul, i-au sărit în ajutor. Deși nu activează în domeniul medical, ambele au recunoscut stopul cardio-respirator și i-au aplicat imediat manevre de resuscitare”, relatează cei de la ISU Cluj, pe pagina de Facebook.

Câna a ajuns la mall, echipajul SMURD le-a găsit pe cele două tinere efectuând corect compresiuni toracice. Echipajul a preluat controlul asupra resuscitării, iar cele două tinere s-au făcut nevăzute, astfel că nu se știe cine sunt.

ADVERTISEMENT

Când aflăm că un om a supraviețuit, sentimentul de recunoștință nu poate fi descris în cuvinte. Aici, satisfacția este și mai mare, întrucât s-a predat o lecție de bunătate. Fără să îl cunoască pe domnul Tavi, două persoane i-au oferit un ajutor decisiv. Dacă nu erau ele, nu știm ce s-ar fi întâmplat. Ambele și-au păstrat calmul și au aplicat noțiunile învățate la cursurile de prim-ajutor. N-am aflat cine sunt aceste eroine, dar le mulțumim!”, scriu cei de la ISU Cluj.

Familia vrea să le afle identitatea

Bărbatul a fost apoi operat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, iar după câteva săptămâni a fost externat. La o lună de la eveniment, echipajul SMURD l-a vizitat acasă pe Tavi Stoica care spune că, în urma infarctului și a operației care a urmat, a rămas fără niciun fel de sechele.

ADVERTISEMENT

Îmi amintesc că am urcat pe bandă, restul nu mai țin minte nimic. Mai țin minte când m-am trezit în salon și am văzut aparatura, monitoarele… Stai că eu sunt la terapie! (…) M-au salvat: și domnișoarele și echipa de SMURD”, a relatat bărbatul.

Familia sa încearcă acum să dea de urma celor două tinere care au acționat cu sânge rece și pricepere într-un moment crucial. „Mi-ar face mare plăcere să putem afla cine sunt cele două persoane care i-au salvat viața tatălui meu. De asemenea, mulțumesc din suflet echipajului de la SMURD. Să vă dea Dumnezeu înzecit înapoi!”, a scris fiul bărbatului, în comentariile de la postarea ISU Cluj.

ADVERTISEMENT

Însă pentru cei de la SMURD episodul este o ilustrarea a importanței ca un număr cât mai mare de oameni să cunoască procedurile de prim ajutor întrucât acest lucru poate salva vieți. „Nu doar medicii, paramedicii sau pompierii pot face diferența dintre viață și moarte, ci oricine! De aceea vă invităm sâmbătă, 13 ianuarie, la o nouă ediție a Maratonului Resuscitării. Vom fi toată ziua la Vivo Cluj-Napoca, pentru a preda gratuit lecții de prim-ajutor, înscrierea prealabilă nefiind necesară”, se mai spune în postare.

ADVERTISEMENT