News

Două tornade, filmate duminică în România. Cum explică ANM fenomenele extreme din țara noastră. Video

Duminică, 30 mai, două tornade au fost filmate în România. ANM anunță că astfel de fenomene vor deveni o obișnuință.
30.05.2021 | 18:50
Doua tornade filmate duminica in Romania Cum explica ANM fenomenele extreme din tara noastra Video
Două tornade, filmate duminică în România. Cum explică ANM fenomenele extreme din țara noastră. Video. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În preajma intrării oficiale în sezonul cald din punct de vedere calendaristic, România are parte din nou de fenomene extreme rare. Două tornade au fost surprinse, duminică, 30 mai, în țara noastră.

Una dintre ele s-a format în județul Tulcea, în comuna Valea Nucărilor, iar cealaltă, la Zilișteanca, în Buzău. Cetățenii care au fost martorii fenomenelor au intrat în panică, dar, potrivit primelor informații, nimeni nu a fost rănit şi nici nu s-au produs pagube, scrie Antena 3.

ADVERTISEMENT

Fenomene meteo spectaculoase în România. Două tornade, surprinse duminică

În ultimii ani, în România au avut loc din ce în ce mai multe tornade, fenomene specifice mai degrabă zonelor cu climă caldă. Acestea se produc în sezonul cald și pot face pagube însemnate.

Din fericire, manifestările raportate duminică, 30 mai, în județele Tulcea și Buzău nu au produs pagube. Despre acestea, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), spune că sunt fenomene care încep să apară tot mai des în ţara noastră.

ADVERTISEMENT

”Este o obișnuință deja, să vorbim din ce în ce mai mult de astfel de manifestări, pentru că, acești nori de furtună, cu dezvoltare mare pe verticală, determină pe parcursul perioadelor de instabilitate și astfel de manifestări, vânt rotațional care fie caracterizează intensificări mari și determină vijelii puternice, fie atunci când se confirmă acea pâlnie care atinge solul, capătă denumirea unei tornade.

Așadar, trebuie să luăm în considerare, de altfel, cum am avut de ani buni încoace, din ce în mai mult astfel de fenomene.

ADVERTISEMENT

Până la urmă este normal să se întâmple în această perioadă. De altfel, ne amintim și anul trecut, chiar mai devreme, în aprilie, în 30 aprilie ce s-a întâmplat la Drajna, în județul Călărași.

Iată că acum suntem la finele lunii mai și început de vară, perioadă în care vorbim de la un an la altul de fenomene de instabilitate și fenomene intense, extreme și nu în ultimul rând, cu o frecvență mult mai mare”, a precizat Elena Mateescu, director ANM, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

O tornadă, filmată duminică și în județul Călărași

Tot duminică, un internaut din Mataraua, sat în comuna Belciugatele – județul Călărași – a postat pe YouTube o filmare cu o tornadă care a apărut pe cer.

Potrivit specialiștilor, România va fi lovită de tornade în luna iunie. Acest fenomen meteo extrem este des întâlnit în sezonul cald. Tornada este o coloană de aer care se rotește violent, în contact cu solul, fie pandantiv dintr-un nor cumuliform, fie sub un nor cumuliform și adesea, dar nu întotdeauna, vizibilă ca un nor de pâlnie.

”Au avut un timp de viață foarte scurt, nimeni nu le-a observat – asta este o problemă generală în Europa – și atunci nu au fost raportate. Dar în general, la nivelul Europei, avem undeva la 250-300 de tornade, comparativ cu SUA unde avem 1.100-1.200 în fiecare an”, a declarat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, la Digi24.

În ultimii ani în țara noastră au avut loc din ce în ce mai multe tornade. Cele mai multe au avut loc în orele după-amiezii, în estul și sud-estul României.

Una dintre cele mai puternice tornade din România a avut loc în 1912, în județul Covasna. 17 persoane și-au pierdut viața, 150 au fost rănite și peste 1.500 de case au fost avariate.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului....
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului. Un actor iubit de o țară întreagă s-a stins la doar 46 de ani!
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici