News

Studiu. Doza a 3-a Pfizer îmbunătățește protecția față de Omicron. Vaccinarea cu două doze nu protejează suficient

Un studiu recent al companiei Pfizer indică faptul că doza a 3-a de vaccin îmbunătățește protecția față de varianta Omicron. În schimb, vaccinarea cu doar două doze nu ar proteja suficient.
09.12.2021 | 08:47
Studiu Doza a 3a Pfizer imbunatateste protectia fata de Omicron Vaccinarea cu doua doze nu protejeaza suficient
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, după depistarea mutației Omicron din Africa de Sud, specialiștii din domeniul medical au luat serios în calcul posibilitatea ca astfel de tulpini să reducă din eficacitatea anticorpilor obținuți în urma vaccinării.

Un studiu preliminar al celor de la Pfizer / BioNTech relevă importanța dozei 3 atunci când vine vorba de protecția față de această nouă variantă Covid-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă o schemă cu două doze nu ar proteja suficient, adăugarea booster-ului (n.r. doza 3) poate îmbunătăți radical protecția față de Omicron.

Doza a 3-a a vaccinului Pfizer poate îmbunătăți protecția împotriva Omicron. Două doze s-ar putea să nu fie suficiente

Miercuri, companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că studiile preliminare de laborator arată că o a 3-a doză de vaccin poate îmbunătăți protecția împotriva Omicron, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

”Datele de la Pfizer publicate în această dimineață (n.r. miercuri, 8 decembrie) nu sunt surprinzătoare. De fapt, aceasta este ceea ce am anticipat de-a lungul timpului, că există vești bune și vești proaste.

Vestea proastă este că există un anumit grad de evadare imunitară, că două doze s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine ca împotriva variantelor anterioare de Covid. 

ADVERTISEMENT

Cercetările aduc și o veste foarte bună: a 3-a doză pare să ofere acel efect suplimentar semnificativ de stimulare a protecției”, a declarat Leana Wen, medic la Universitatea George Washington.

În acest context, medicul de peste ocean spune că este important ca toate persoanele eligibile să primească această doză booster.

ADVERTISEMENT

Totodată, dr. Wen cere ca autoritățile să modifice definiția atunci când vine vorba de încadrarea unei persoane în categoria ”complet vaccinată”.

”Astfel, acest studiu adaugă mai multe motive pentru ca toată lumea să primească un rapel. Sper că oficialii noștri federali din domeniul sănătății vor reevalua rapid definiția a ceea ce înseamnă a fi vaccinat complet, mai ales în lumina a ceea ce învățăm despre Omicron”, a adăugat Wen.

CEO-ul BioNTech cere și el schimbarea definiției privind ”schema completă de vaccinare”

Ugur Șahin, CEO-ul BioNTech spune că o persoană ar trebui să se încadreze în definiția ”complet vaccinată” după 3 doze de vaccin.

”Având în vedere datele care vin acum privind varianta Omicron, este foarte clar că vaccinul nostru – pentru varianta Omicron – ar trebui să fie un vaccin cu trei doze”, a spus Şahin.

Pfizer și BioNTech lucrează la dezvoltarea unui vaccin specific pentru o variantă pentru Omicron și spun că va fi disponibil până în martie, dacă va fi necesar.

Cu toate acestea, Şahin a spus că persoanele care sunt eligibile pentru a primi doza booster nu ar trebui să aștepte, întrucât o a 3-a doza a serului actual întărește răspunsul imun.

ADVERTISEMENT