Life

Drama actorului George Constantin. Tatăl lui Ionică din Liceenii a murit de supărare

Care este drama regretatului actor George Constantin și de ce a plecat în lumea celor drepți mai devreme decât ar fi trebuit
03.05.2023 | 09:00
Drama actorului George Constantin Tatal lui Ionica din Liceenii a murit de suparare
George Constantin. Fotomontj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Pe data de 3 mai 2023 s-au împlinit 90 de ani de la nașterea regretatului actor George Constantin. Impunător, nu doar din punct de vedere fizic, ci și al personalității, marele actor a plecat prea devreme în lumea celor drepți. Puțini sunt cei care știu că George Constantin a trăit o adevărată dramă, care i-a grăbit sfârșitul.

Cine a fost George Constantin? Actorul a trăit o adevărată dramă

Un adevărat “monstru sacru” al Generației de Aur, George Constantin s-a născut 1933, în Bucureşti, într-o familie modestă. A locuit, într-o casă „de serviciu”, din cartierul Regie al capitalei, alături de părinţii şi de sora sa, Maria.

ADVERTISEMENT

Posibilităţile financiare erau restrânse, iar familia se mai mereu în pragul sărăciei, în acele vremuri tulburi, când războiul bătea la uşă. Prima întâlnire cu teatrul a fost 1943, la Cinematograful „Muncă și Lumină” din cartierul Uranus, care avea să devină una dintre sălile Teatrului Armatei.

În anul 1960, George Constantin a debutat în film, în producţia lui Savel Stiopul, „Aproape de soare”, în care a jucat alături de Florin Piersic și Vasilica Tastaman. Marele actor și-a găsit sufletul pereche în mezzosoprana Iulia Buciuceanu, sora actriței Tamara Buciuceanu. În anul 1964 s-a născut fiul lor, Mihai Constantin, care a devenit la rândul său un actor de succes.

ADVERTISEMENT

George Constantin nu a fost de acord ca fiul său, Mihai, să îi calce pe urme

Deși Mihai Constantin avea înclinație către teatru de mic copil, tatăl său nu a fost încântat de ideea ca fiul să îi calce pe urme. Ionică din Liceenii recunoaște că la vremea respectivă se temea să îi spună tatălui său că vrea să devină actor. Mai mult decât atât, Mihai Constantin s-a pregătit inițial pentru ASE.

„Tot mama a venit cu propunerea să încerc să dau examen şi la Teatru. Eram un copil naiv, nu ştiam ce mă aşteaptă, nu vedeam decât forma. Am decis să dau la ambele facultăţi.

ADVERTISEMENT

Iar tatei i-am spus pe stradă. N-am avut curajul să-i spun într-un loc mai ferit pentru că îmi era teamă că o să mă tragă de urechi… Dar, spre surprinderea mea, tata mi-a zis, oftând: Învaţă o poezie şi spune-mi-o şi mie o dată!”, a declarat Mihai Constantin într-un interviu pentru adevărul.ro

Drama neștiută a tatălui lui Ionică din Liceenii

George Constantin, împreună cu familia sa, au locuit într-o casă naționalizată. Schimbările care s-au produs la Revoluția din anul 1989 l-au pus la încercare pe marele actor.

ADVERTISEMENT

Imobilul respectiv a fost revendicat de proprietari, care l-au amenințat pe George Constantin că îl vor scoate în stradă. Îndrăgitul actor avea câteva probleme de sănătate, însă frământarea și teama că își va pierde căminul l-au pus la pământ.

Supărarea și grijile l-au îmbolnăvit și mai rău, până în punctul în care a cedat. A plecat mâhnit din lumea aceasta, la doar 60 de ani. S-a stins prematur din viață, după ce a pierdut lupta cu un sistem care i-a fost potrivnic și care l-a făcut să se îmbolnăvească de inimă rea.

În memoria tatălui său, Mihai Constantin a creat Fundaţia Culturală „George Constantin”, care promovează activităţile culturale în rândul tinerilor. Mai mult decât atât, fundația și-a dedicat activitatea descoperirii talentelor tinere, aşa cum s-a întâmplat chiar în cazul marelui actor, pe când era elev la şcoala profesională. Astfel, fundaţia organizează şi Festivalul Naţional de Teatru pentru elevi „George Constantin”.

George Constantin a fost un actor genial, care a lăsat în urmă un adevărat tezaur al teatrului și filmului. Cu toate acestea, a rămas întotdeauna un om modest.

“Nu sunt deloc un individ comod. Sunt plin de complexe și, uneori, aș zice, chiar speriat. Sunt un timid prin excelență. Până la spaimă. Ar putea să pară o mare farsă ce spun eu aici pentru cei care mă știu de pe scenă, dar ăsta e adevărul. Fricile mele sunt foarte mari și multiple.

Începând cu mine, ca existență, și sfârșind cu profesia mea. Dar mă mângâi cu gândul că nu numai eu sunt așa. Mai toți suntem o mare de complexe. În genere, oamenii parează și pozează. Își acoperă complexele. Se apără. Și eu am învățat să mă apăr”, declara regretatul actor într-un interviu pentru Cinema, în anul 1973.

Cele mai importante roluri ale lui George Constantin

George Constantin a fost și a rămas un nume răsunător atât în teatru, cât și în producții cinematografice. Câteva din zecile de filme de succes în care a jucat sunt „Un surâs în plină vară”, în 1963, „La porțile pământului”, în 1965. A jucat în „Răzbunarea haiducilor”, în 1968, în „Reconstituirea”, „Cu mâinile curate”, în 1972. „Ultimul cartuș”, în 1973, „Dincolo de nisipuri”.

Alte filme în care a interpretat roluri remarcabile sunt „Între oglinzi paralele” (1978), „Iancu Jianu zapciul”, în 1980 și „Iancu Jianu, haiducul”, în 1981. Ultimul rol în teatru al lui George Constantin a fost Harpagon din „Avarul de Molière”, în regia lui Mircea Cornișteanu, a cărui premieră a avut loc pe 6 aprilie 1994.

Colegii de breaslă își amintesc cu drag de regretatul actor. Printre aceștia se numără și Horațiu Mălăele, care a rememorat întâmplări de pe scena teatrului.

“Atunci, în primăvara ambiţiilor mele, l-am cunoscut pe „nea Georgică“ aşa cum era el. Atunci am aflat că îi plăceau femeile frumoase şi băuturile tari. Că mânca peste măsura pântecului şi că el era cel mai mare actor al nostru.

Şi-atunci, în primăvara ambiţiilor mele, la “Timon din Atena”, ne-am certat atât de rău, eu şi George, încât a trebuit să intervină întreg Teatrul Nottara să ne despartă. Ca să ne putem da seama că suntem inseparabili, legând o prietenie ce avea să dureze până la prematura lui dispariţie”, a scris Horațiu Mălăele pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT