Life

Drama vieții lui George Coşbuc: fiul de 19 ani i-a murit în accident de mașină, s-a stins de dorul lui trei ani mai târziu

Drama suferită de George Coșbuc: și-a pierdut fiul de 19 ani într-un accident de mașină. Trei ani mai târziu, a murit de dorul lui.
27.12.2023 | 09:24
Drama vietii lui George Cosbuc fiul de 19 ani ia murit in accident de masina sa stins de dorul lui trei ani mai tarziu
George Coșbuc, marcat de pierderea fiului. Sursa foto: documente.bcucluj.ro, Wikipedia/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Drama vieții poetului George Coșbuc a fost pierderea lui Alexandru, fiul său de 19 ani, care a murit într-un accident de mașină. După trei ani, scriitorul s-a stins de dorul băiatului său.

Drama vieții lui George Coşbuc: și-a pierdut fiul de 19 ani într-un accident de mașină

George Coșbuc a fost unul dintre cei mai apreciați poeți de la noi din țară și a trăit între anii 1866 și 1918. A scris poezii încă de la o vârstă fragedă, de când era elev în clasele primare.

ADVERTISEMENT

În 1895, George Coșbuc s-a căsătorit cu Elena Sfedea, fiica unui important om de afaceri și distribuitor de mărfuri de la acea vreme, După uj an, s-a născut fiul lor, Alexandru, pe care poetul l-a iubit foarte mult.

La doar 19 ani, în august 1915, atunci când era student, Alexandru și-a vizitat tatăl în Tismana, acolo unde se retrăgea pentru a avea parte de liniște la scris. Tânărul fusese chemat în armată, așa că urma să plece la Drobeta Turnu Severin.

ADVERTISEMENT

Pe 26 august, dimineața, Alexandru s-a urcat în mașină alături de Ion Alexăndrescu Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman. Cei doi au pornit spre Târgu Jiu, însă nimeni nu a prevăzut tragedia care urma să se întâmple.

La Bălești, mașina în care se aflau a lovit un bolovan mare, după care s-a răsturnat și a intrat într-o căruță care circula în față. Șoferul, care era prieten cu Alexandru, a murit pe loc în urma impactului.

ADVERTISEMENT

Fiul lui George Coșbuc s-a ales cu craniul fracturat și a fost transportat la spitalul din Târgu Jiu. Din păcate, medicul nu l-a putut opera, iar rănile erau foarte grave. Nu a durat mult, iar tânărul s-a stins din viață.

Alexandru Coșbuc a fost înmormântat cimitirul Mănâstirii Tismana, iar la locul unde a avut loc accidentul, tatăl său a cerut să fie ridicată o fântână. În timp, aceasta a primit numele de “Fântâna lui Coșbuc”.

ADVERTISEMENT

George Coșbuc, marcat de pierderea fiului său

După această dramă cumplită, poetul nu și-a mai revenit niciodată. Potrivit apropiaților săi, scriitorul a albit destul de repede, în câteva zile de când a avut loc accidentul, apoi înmormântarea.

George Coșbuc refuza să mai mănânce și să mai iasă din casă. A rupt chiar și legăturile cu prietenii, nu a mai scris și nu mai ieșea deloc în lume. Seara, își punea perna pe podea și adormea acolo, plângând, de cele mai multe ori, notează dcnews.ro.

Și soției scriitorului i-a fost foarte greu după ce și-a pierdut fiul. Femeia nu a lăsat pe nimeni să schimbe sau să mute ceva din camera lui Alexandru și nu a închis nici măcar ultima carte din care citise înainte de deces. În schimb, cartea a rămas la ultima pagină citită de tânăr.

După trei ani în care a suferit cumplit, George Coșbuc s-a stins și el din viață, la doar 51 de ani. Poetul a murit în locuința sa din București, după ce a suferit o congestie cerebrală.

ADVERTISEMENT
Tags: