News

Dreapta radicală din Franţa plănuia o lovitură de stat şi să-l omoare pe Macron cu cuţitul. Procesul a început la Paris

Activiştii de extremă dreapta care plănuiau să-l asasineze pe Emmanuel Macron au ajuns în faţa instanţei. Detalii din complot
17.01.2023 | 17:32
Dreapta radicala din Franta planuia o lovitura de stat si sal omoare pe Macron cu cutitul Procesul a inceput la Paris
Macron a fost ţinta unui complot Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marţi, la Paris, a început procesul membrilor unui grup de extremă-dreaptă acuzați de complot pentru asasinarea președintelui francez Emmanuel Macron.

Macron urma să fie atac la Verdun, de Ziua Armistiţiului

Procurorii susțin că membrii grupului Les Barjols plănuiau să-l atace pe președinte cu un cuțit în timpul vizitei sale oficiale în nord-estul Franței, în noiembrie 2018.

ADVERTISEMENT

Detectivii care au interceptat conversațiile telefonice în timpul anchetei întinse pe durata a patru ani susțin că existau și planuri de a ucide migranți și de a ataca moscheile, dar niciunul dintre ele nu a fost realizat. Avocații părţii inculpate subliniază că nu a existat un pericol concret sau imediat pentru Emmanuel Macron, scrie The Guardian.

Întrucât planurile nu au fost în cele din urmă îndeplinite, procurorii au retrogradat acuzațiile împotriva celor trimişi în judecată, reducându-le la conspirație în vederea comiterii unui act de terorism. Un total de 12 bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 26 și 66 de ani au fost acuzați și riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

ADVERTISEMENT

Inculpații au negat orice faptă care ar încălca legea, iar avocatul apărării Lucile Collot a spus că acuzarea se bazează în cazul ei pe “planificarea unui act violent”. Les Barjols este un grup naționalist și anti-imigranți care folosește porecla dată de malieni soldaților care au participat la operațiunea militară franceză Serval din 2013-2014. Grupul a fost fondată pe Facebook la începutul anului 2017.

Arestările au venit după ce serviciile franceze de securitate internă au primit informația că un activist de extremă dreaptă din regiunea Alpi plănuia să-l atace pe Macron în noiembrie 2018, în timpul sărbătoririi Zilei Armistițiului, la Verdun.

ADVERTISEMENT

Liderul grupării ar fi fost Denis Collinet, un șomer în vârstă de 60 de ani și fost membru activ al partidului de extremă dreapta Frontul Național, care astăzi poartă numele de Adunarea Națională. Procurorii cred că gruparea, care avea la un moment dat 5.000 de membri, a complotat și pentru a răpi membri ai parlamentului și a răsturna guvernul. Membrii grupului au practicat tragerea cu arme, activități paramilitare și acordarea primului ajutor.

În timpul percheziţiilor, pe proprietatea membrilor au fost găsite arme de foc, inclusiv o pușcă de asalt M16 și instrucțiuni pentru fabricarea explozibililor. Poliția ar fi găsit un cuțit în casa membrului Les Barjols, Jean-Pierre Bouyer, în vârstă de 66 de ani, când l-a arestat cu câteva zile înainte de vizita lui Macron. Cu toate acestea, la interogatoriu, Bouyer a spus că au vorbit doar despre asasinat, dar nu au luat nicio măsură concretă.

ADVERTISEMENT

“Recunoaște că au avut loc discuții, dar nu au mers niciodată mai departe”, a declarat avocatul lui Bouyer, Olivia Ronen, agenției France-Presse. Ea a acuzat acuzarea că a ignorat contextul de timp în care Bouyer și-a făcut observațiile despre Macron, deoarece a avut loc tocmai în momentul furiei din Franța față de creșterea prețurilor la combustibili a dus la apariția mișcării Vestelor Galbene.

“Ceea ce ni s-a prezentat ca un atac planificat asupra Președintelui Republicii a fost de fapt începuturile vestelor galbene”, a adăugat Ronen. Procurorii vor încerca să demonstreze că planurile grupării aveau drept scop “în întregime perturbarea serioasă a ordinii publice prin intimidare și teroare” și că au existat cu mult înainte de apariția Vestelor Galbene. Procesul ar trebui să se încheie până pe 3 februarie.

ADVERTISEMENT