News

Dreapta Unită a depus la Avocatul Poporului sesizarea de atacare la CCR a ordonanței comasării alegerilor. „Este bezna minții”

Dreapta Unită cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională orgonanța privind comasarea alegerilor. „Este bezna minții, au ajuns cârpe de șters pantofii pentru PSD”
11.03.2024 | 13:14
Dreapta Unita a depus la Avocatul Poporului sesizarea de atacare la CCR a ordonantei comasarii alegerilor Este bezna mintii
Cătălin Drulă, Eugen Tomac și Ludovic Orban denunță OUG privind comasarea alegerilor ca neconstituțională / Foto: Inquam Photos, Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Alianța Dreapta Unită, prin liderii săi Cătălin Drulă, Eugen Tomac și Ludovic Orban, a anunțat, luni, că a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale, adoptată recent de Guvern.

„Avocatul Poporului să fie avocatul românilor, nu al Partidului Comsat Român”

Dreapta Unită cere Avocatului Poporului să atace, de urgență, la CCR ordonanța privind comasarea alegerilor, a informat, luni, Cătălin Drulă, într-o postare pe contul Facebook.

ADVERTISEMENT

„Peste 30 de pagini de argumente de neconstituționalitate, asta am dus, astăzi, Avocatului Poporului pe ordonanța dată de Guvernul Ciolacu pentru comasarea alegerilor. Avem o sesizare scrisă, trebuie ca Avocatul Poporului doar să își facă treaba și să fie avocatul românilor, nu al Partidului Comasat Român PSD-PNL”, a scris Drulă.

„Sunt încălcate articole din Constituţie, decizii mai vechi ale Curţii Constituţionale şi recomandările Comisiei de la Veneţia privind legislaţia electorală. Ciolacu, Ciucă şi Iohannis calcă în picioare democraţia românească şi drepturile cetăţenilor, doar pentru a rămâne la putere, ei şi oamenii lor, mufaţi la banul public.

ADVERTISEMENT

Cer Avocatului Poporului să atace, de urgenţă, la CCR ordonanţa comasării alegerilor, nu are nicio scuză să nu o facă. Practic, i-am scris noi întreaga sesizare, trebuie doar să o depună”, a mai spus preşedintele USR, potrivit News.ro.

„Relegalizarea traseismului politic”

Dreapta Unită denunță că OUG 21/2024 privind comasarea alegerilor „relegalizează traseimul politic”, „schimbă felul cum se organizează alegerile din acest an din România”, cu trei luni înainte de desfășurarea acestora și „este o acțiune tipică regimurilor autoritare”.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să readucem aminte oamenilor, totuşi, că Partidul Naţional Liberal este cel care a interzis traseismul politic pentru aleşii locali, în 2006, nu când era în opoziţie, ci când era la putere. Iar, astăzi, a ajuns să relegalizeze traseismul politic, deşi, în 2014, când Guvernul Ponta a emis OUG 55 pentru a permite migraţia politică în pragul alegerilor prezidenţiale, PNL-iştii au fost cei care au atacat la CCR OUG 55, pe cale parlamentară, iar aceasta a fost declarată neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei.

„Este bezna minții, au ajuns cârpe de șters pantofii pentru PSD”

„Este bezna minţii ceea ce se întâmplă cu cei care poartă ilegitim acest nobil blazon al PNL, au ajuns cârpe de şters pantofii pentru PSD-işti, au ajuns culegători de scame de pe sacourile lui Ciolacu şi ale baronilor roşii. Cerem sesizarea CCR de către Avocatul Poporului acum asupra acestei ordonanţe de urgenţă, pentru ca să nu producă efecte neconstituţionale iremediabile asupra scrutinului electoral din 9 iunie”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

„Un sistem discriminatoriu care îngrădește procesul electoral”

„PSD şi PNL au pus în aplicare un sistem discriminatoriu, care îngrădeşte procesul electoral. A scoate din secţiile de votare un partid cu reprezentare europeană pentru a pune în loc organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale, care nu au participat la alegerile europarlamentare şi nu au reprezentanţi de drept în legislativul european, este un atac la adresa democraţiei”, a spus și președintele PMP, Eugen Tomac.

„Considerăm că partidele politice parlamentare europene trebuie să beneficieze de condiţii egale în procesul electoral, fără nicio îngrădire sau interferenţă. Este încă o dovadă a faptului că PMP este cel mai hărţuit partid de către Partidul Comasat Român. Vom sesiza toate instituţiile internaţionale cu privire la acest abuz fără precedent. Au ciuntit democraţia pentru propriul interes”, spune Tomac.

Comasarea „nu este justificată”

Potrivit comunicatului, ”elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru comasarea alegerilor şi modificarea unor aspecte esenţiale, precum mandatul aleşilor locali, nu este justificată, în conformitate cu art. 115 din Constituţia României”.

„Calendarul electoral era cunoscut de mult timp, era predictibil, iar comasarea nu este rezultatul unei situaţii neprevăzute, care nu a fost în controlul decidenţilor, ci este rezultatul unor negocieri politice care au fost începute târziu şi s-au prelungit foarte mult, riscând să pericliteze desfăşurarea în condiţii bune a alegerilor.

De altfel, Curtea Constituţională a arătat, în repetate rânduri, inclusiv în Decizia nr. 426/2023, faptul că, cu cât este mai apropiat de data alegerilor momentul modificărilor legislative, cu atât „este mai puternică prezumţia că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele sale iminente, şi pot avea ca rezultat manipularea electoratului”.

”Nu în ultimul rând, prin devansarea alegerilor locale pentru ca ele să fie organizate la aceeaşi dată cu cele europarlamentare, sunt privaţi de dreptul de a vota tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între noua dată a alegerilor locale şi data iniţială (în luna septembrie)”, precizează Dreapta Unită.

„Mai mult de atât, prin instituirea unui termen de 60 zile, respectiv reducerea propusă a perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reşedinţei (vizei de flotant) chiar înainte de alegeri, se vor limita semnificativ drepturile de vot ale multor tineri, lucrători şi persoane care se bazau pe legislaţia existentă”, se mai arată în comunicat.

 

ADVERTISEMENT