News

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea privind devansarea prezidențialelor. „PSD şi PNL încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere”

USR și Forța Dreptei denunță devansarea alegerilor prezidențiale și sesizează Curtea Costituțională. „Planul diabolic al Partidului Unic PSD-PNL”
05.03.2024 | 17:00
USR si Forta Dreptei ataca la CCR legea privind devansarea prezidentialelor PSD si PNL incearca cu disperare sasi asigure supravietuirea la putere
USR și Forța Dreptei se așteaptă ca legea privind devansarea alegerilor prezidențiale să fie declarată neconstituțională de către CCR / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT
05-03-2024
16:09

Curtea Constituțională discută sesizarea USR și Forței Dreptei la 20 martie

Sesizarea USR și a Forței Dreptei cu privire la legea privind devansarea alegerilor prezidențiale va fi discutată de Curtea Constituțională la 20 martie.

Deputații USR și Forța Dreptei au sesizat CCR pe legea pentru devansarea alegerilor prezidențiale, adoptată de PSD, PNL și UDMR „cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice”.

URS și Forța Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea privind devansarea alegerilor prezidențiale, denunțând că „PSD și PNL calcă în picioare democrația” și s-au coalizat împotriva românilor.

„Planul diabolic marea comasare”

Potrivit unui comunicat de presă al USR, „PSD şi PNL continuă să calce în picioare democraţia. Votul de azi, pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidenţiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic ‘marea comasare’, prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă şi Iohannis încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere, să poată jefui această ţară încă patru ani sau şi mai mult”.

ADVERTISEMENT

„Ne aşteptăm ca legea adoptată azi să fie declară neconstituţională sau, măcar, CCR să constate că modificarea termenelor pentru alegerile prezidenţiale să nu vizeze alegerile din 2024, ca să rămânem în sfera recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Nu îi vom lăsa pe Nicu și Marcel să ne fure viitorul”

Iar la urne, indiferent când va decide Partidul Unic să îi cheme pe români, vom opri PSD şi PNL, nu îi vom lăsa pe Nicu şi Marcel să ne fure viitorul!”, potrivit lui Cătălin Drulă, liderul USR.

ADVERTISEMENT

De partea sa, liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că nu înțelege „cum UDMR, alungat cu surle şi tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară de fraudare a alegerilor din acest an”, scrie News.ro. 

„Nu înţeleg cum UDMR, alungat cu surle şi tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară de fraudare a alegerilor din acest an.

ADVERTISEMENT

Eu nu m-aş mira dacă mâine ne vom trezi cu un proiect de lege în care în septembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2024 – 2029, în octombrie pentru 2029 – 2034 şi, eventual, în noiembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2034 – 2039. Nu ar fi niciun fel de mirare la lipsa de democraţie şi de respect faţă de cetăţean a acestei coaliţii de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

„Încalcă nouă articole din Constituție”

Pe declaraţiile PSD-PNL privind posibilele date pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, strângerea de semnături ar urma să înceapă în luna iulie, iar campania electorală propriu-zisă, în august, precizează comunicatul USR.

ADVERTISEMENT

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR şi lider al grupului USR din Camera Deputaţilor, „Este inacceptabil şi neconstituţional să modifici regulile cu doar câteva luni înainte. Legea votată astăzi încalcă nu mai puţin de nouă articole din Constituţie şi, evident, decizii precedente ale CCR, plus recomandările Comisiei de la Veneţia. Nu poţi tu, putere, să vii să schimbi regulile în timpul jocului pentru că aşa îţi convine.

„Nu vor câștiga cu această șmecherie”

Toate partidele şi toţi candidaţii îşi fac planul de campanie şi îşi planifică resursele financiare şi umane pe calendarul şi legislaţia în vigoare. Or, PSD şi PNL schimbă din mers, fac totul harcea-parcea, pentru a-l salva pe Nicolae Ciucă şi PNL.

Nu vor câştiga cu această şmecherie, o vorbă veche din români spune că nu e pentru cine se pregăteşte. Următorul preşedinte al României va fi dat de alianţa Dreapta Unită”.

O „schimbare disperată pentru Iohannis”

Președintele Forței Dreptei, Violeta Alexandru, a declarat: „Toţi deputaţii Forţa Dreptei au semnat sesizarea către Curtea Constituţională privind această schimbare disperată pe care partidele de la guvernare, alături de UDMR, o fac pentru Klaus Iohannis şi pentru viitorul preşedinte.

Dreapta Unită va avea un candidat competitiv la alegerile prezidenţiale şi nu ne temem de nicio confruntare. Prin această sesizare la CCR răspundem unei datorii pe care o avem faţă de oameni, aceea de a-i apăra, prin mijloacele pe care le avem la îndemână, împotriva atitudinii arogante a coaliţiei PSD-PNL. Schimbarea datei pentru alegerile prezidenţiale nu are nicio legătură cu românii, cu interesul cetăţenilor”.

Modificarea termenelor afectează drepturile electorale ale cetățenilor

Potrivit comunicatului USR, „Legea pentru devansarea cu până la 3 luni a termenului alegerilor prezidențiale, inițiată de UDMR și votată pe repede-înainte de PSD și PNL, este nejustificată și nefundamentată și aduce atingere unor drepturi constituționale fundamentale, precum dreptul de vot și dreptul de a fi ales, precum și principiului egalității în drepturi. Concret, modificarea termenelor cu puțin timp înainte de desfășurarea propriu-zisă a procesului electoral afectează execitarea drepturilor electorale ale candidaților, cetățenilor și opoziției”.

„De asemenea, legea afectează egalitatea de șanse, favorizând partidele la putere sau candidații cu resurse mai mari, în detrimentul candidaților sau al partidelor neaflate la putere, care și-au făcut strategiile electorale bazându-se pe legislația în vigoare.

Nu în ultimul rând, modificarea regulilor pentru alegerile prezidențiale cu doar 6 luni înaintea datei vehiculate pentru acestea încalcă principiile previzibilității normelor și stabilității juridice. Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) stabilește, de altfel, următoarele: „Necesitatea de a garanta stabilitatea nu privește, în practică, atât principiile fundamentale a căror contestare formală este greu de imaginat, cât cea a unor reguli mai precise ale dreptului electoral (…)

De aceea, trebuie evitate nu numai manipulările în favoarea partidului la putere, ci chiar tentativele de manipulare. Ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutine care pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic”.

 

ADVERTISEMENT