Sport

Drepturile TV din Premier League, vândute pe o sumă record! Comparație cu România și restul Europei

Sky Sports și TNT Sports au semnat un nou acord pentru achiziționarea drepturilor TV în premier League! Este un nou record, cluburile vor încasa o avere.
05.12.2023 | 10:15
Drepturile TV din Premier League vandute pe o suma record Comparatie cu Romania si restul Europei
Spectacolul din Premier League se vinde pe o sumă uriașă! Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

7,8 miliarde de euro este suma pentru care au fost achiziționate drepturile TV din Premier League. pe o perioadă de patru ani, între 2025 și 2029. Este o creștere de patru la sută față de precedenta înțelegere, pentru intervalul 2020-2024.

Premier League, cel mai mare contract TV din istorie fotbalului. Cum stau lucrurile în Spania, Germania și Italia

Conform noului contract, cele 20 de cluburi vor împărți 1,95 miliarde de euro pe sezon. Devine astfel cel mai mare contract TV din istoria fotbalului. Din precedentul contract, cluburilor le revenea aproximativ 1,904 miliarde de euro pe sezon.

ADVERTISEMENT

Bundesliga este pe locul 2 în topul campionatelor care încasează cei mai mulți bani din drepturile TV, aproximativ 1,079 miliarde de euro care sunt împărțiți echipelor. Doar că acest acord este valabil pentru Bundesliga și 2.Bundesliga, astfel că suma se împarte la 36 de echipe. Desigur, cele din prima divizie iau grosul.

La Liga a semnat anul trecut un nou acord TV, valabil până în 2027. Conform acestei înțelegeri, cele 20 de cluburi primesc 990 milioane de euro pe sezon. Și mai recent, drepturile TV din Serie A au fost vândute pentru 4,5 miliarde de euro pentru perioada 2024-2029. Asta înseamnă un total de 900 de milioane de euro pentru cele 20 de cluburi.

ADVERTISEMENT

Conform noului contract din SuperLiga, 30 de milioane de euro vor fi împărțiți în fiecare sezon de cele 16 cluburi

În prezent, cele 16 cluburi din România încasează 28 de milioane de euro pe an din drepturile TV. Contractul este valabil până la finalul acestui sezon. Pentru sezonul viitor a fost deja semnată o nouă înțelegere, iar suma va crește la 30 de milioane de euro pe sezon pentru toate cele 16 cluburi.

De menționat că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în campionatele de top, în România sunt transmise live toate partidele de pe parcursul unui sezon. Ceea ce nu este valabil în Anglia, Spania, Italia.

ADVERTISEMENT

În plus, deși sunt doar 16 echipe în SuperLiga, numărul de meciuri jucate pe parcursul unui sezon este relativ egal. Asta pentru că în România există sistemul play-off / play-out.

Mai puțin bani din drepturile TV pentru echipele din SuperLiga decât iau cele din Serie B, Polonia, Austria. Dar mai mulți decât în Croația, Cehia și Elveția

Astfel că sunt 300 de partide în sezonul regulat, 30 în play-off și 45 în play-out. La acestea s-ar mai adăuga și barajele de retrogradare și calificare în Conference League, incluse în contract. În Anglia, Spania și Italia, unde sunt câte 20 de echipe, se joacă 380 de meciuri pe sezon.

ADVERTISEMENT

Echipele din SuperLiga încasează din drepturi TV mai puțin decât Polonia, Austria, Danemarca, sau chiar Serie B Italia. Dar iau totuși mai mult decât cele din Croația, Cehia și chiar Elveția.

ADVERTISEMENT