Sport

Totul pentru bani. Premier League e aproape să renunțe la o tradiție istorică de 70 de ani

Premier League e aproape să renunțe la o tradiție istorică, veche de peste 70 de ani, totul la insistențele patronilor americani care dețin echipele de top.
22.10.2023 | 08:38
Totul pentru bani Premier League e aproape sa renunte la o traditie istorica de 70 de ani
Premier League e aproape să renunțe la o tradiție istorică de 70 de ani
ADVERTISEMENT

Premier League este considerat cel mai puternic campionat de fotbal din lume și, implicit este cel mai urmărit campionat, astfel că pe nimeni nu miră câte miliarde de lire sterline se învârt în jurul acestei competiții. Unul dintre secretele pentru care Premier League e iubit de atâta lume e, cu siguranță, tradiția.

Premier League e aproape să renunțe la o tradiție istorică de 70 de ani

Tradiție de la care Premier League arareori s-a abătut, tocmai pentru a rămâne o competiție respectată în întreaga lume. Doar că, patronii americani puși pe făcut bani, sunt nemulțumiți tocmai pe această tradiție, pentru că pierd bani. Mai exact, despre programarea partidelor la aceeași oră, sâmbăta.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un calup de meciuri care nu sunt transmise la TV, că e vorba despre partide din Premier League sau din Championship. Așadar, conform presei din Albion, proprietarii americani ai echipelor, în funrte cu Todd Boehly, și-ar dori ca această tradiție să nu mai existe.

Proprietarii cluburilor cred, astfel că drepturile TV ar deveni și mai interesante, dacă ar fi transmise absolut toate partidele din această țară, fără excepție. Totuși, englezii sunt obișnuiți de zeci de ani, ca majoritatea meciurilor din ligile inferioare să fie transmise de obicei sâmbătă la ora 15:00, sau ora 17:00 ora României.

ADVERTISEMENT

Această tradiție exista și în România, când meciurile din liga secundă erau transmise la ”matineu” la 11:00 dimineața, doar ce de multe ori banul pare să primeze în fotbalul modern. Regula a fost gândită, de fapt, pentru a-i încuraja pe fani să vină la stadion, pentru că mulți ar fi preferat astfel să urmărească partida de pe canapea.

Todd Boehly, patronul lui Chelsea, ar fi cel mai vehement contestatar al vechilor metode, astfel că a obținut deja susținerea celorlalți conaționali care dețin alte cluburi de fotbal importante. Potrivit Eurosport, dacă se va lua o astfel de decizie ea nu ar putea fi implementată mai devreme de sezonul 2029-2030.

ADVERTISEMENT

În 2018, drepturile TV din Premier League au fost vândute pentru 5 miliarde de lire sterline, pentru 3 ani de zile. Contractul a fost prelungit automat, fără licitație, din cauza pandemiei Covid, însă se va efectua în curând o nouă licitație, pentru intervalul 2025-2029, astfel că toate cluburile speră că suma va crește.

Potrivit analiștilor, dacă toate meciurile ar fi difuzate la TV câștigurile cluburilor ar fi astronomice. Statistic, acestea ar putea să crească până la 200 de meciuri transmise pe sezon în 2025, și chiar la 270 spre sezonul 2029-2030. Potrivit Daily Mail, oficialii din Premier League au refuzat până acum să comenteze posibilitatea renunțării la această tradiție.

ADVERTISEMENT

De fapt ar fi mai mult decât o tradiție, o interdicție de a transmite toate meciurile. Cu toate acestea, oficialii Premier League au preferat să răspundă sec că ”mai e mult până în 2029”, deci nu au refuzat categoric acest scenariu. Totuși, trebuie menționat că americanii vânători de ratinguri și bani nu vor avea o misiune ușoară.

Opozanții vehemenți ai acestei idei ar fi chiar reprezentanții fotbalului mic, cei care știu că suporterii nu vor mai merge la meciuri în ligile inferioare, preferând să stea acasă la TV. În schimb, ar putea fi avantajate echipele mari, care au zeci de mii de suporteri meci de meci care rămân pe dinafară și care apelează la diverse metode ilegale pentru a urmări meciurile. Interesant, transmiterea meciurilor jucate sâmbăta la ora 15:00 sunt interzise la TV doar în Marea Britanie, pentru că deținătorii de drepturi TV din alte țări au voie să le transmită.

ADVERTISEMENT