News

Autorităţile croate, despre drona prăbuşită la Zagreb: “Am găsit părţi ale unei bombe aeriene”. MApN: Drona a intrat şi în spaţiul românesc, timp de 3 minute

MApN trasmite, în legătură cu drona care s-a prăbuşit în Croaţia, că un obiect aerian de dimensiuni reduse a fost reperat timp de trei minute în spaţiul aerian al României.
13.03.2022 | 19:01
Autoritatile croate despre drona prabusita la Zagreb Am gasit parti ale unei bombe aeriene MApN Drona a intrat si in spatiul romanesc timp de 3 minute
MApN: Drona prăbușită în Croația a survolat și spațiul aerian românesc pentru trei minute. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Drona care s-a prăbuşit în Croaţia ar fi fost reperată, joi noaptea, timp de trei minute, în spaţiul aerian al României. Ministerul Apărării Naţionale a transmis că înălţimea de zbor redusă şi condiţiile meteo nu au permis identificarea în zbor a acestui obiect aerian. Ulterior, croaţii au afirmat că au descoperit părţi ale unei bombe de provenienţă sovietică alături de ea.

MApN, explicații privind drona prăbușită în Croația: ”A fost reperat un obiect aerian de dimensiuni reduse”

O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în capitala croată Zagreb, fără să provoace victime. Într-un comunicat, MApN a transmis că sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat pe 10 martie un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă).

ADVERTISEMENT

Acesta a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

”Aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23,23, şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23,26, îndreptându-se către Ungaria.

ADVERTISEMENT

Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, anunţă MApN într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Ministrul apărării din Croaţia: “Am găsit urme de unei bombe sovietice în dronă”

”Aparatul militar fără pilot care s-a prăbuşit ieri (joi – n.r.) este (…), conform informaţiilor de care dispunem, de producţie rusească. Nu ştim deocamdată dacă aparţine armatei ruse sau ucrainene. (…) A pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria şi, potrivit premierului (ungar, Viktor – n.r.) Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic

ADVERTISEMENT

Drona a intrat în spaţiul aerian al Croaţiei prin partea de est a ţării, zburând cu o viteză de circa 700 de kilometri pe oră, la o altitudine de circa 1.300 de metri, conform Ministerului Apărării din Croația.

Ulterior, Mario Banozic, ministrul apărării croat, a declarat că “au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaştere. Am găsit părţi ale unei bombe aeriene”.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai precizat că este vorba de un vehicul aerian fără pilot, de fabricaţie sovietică, însă nu se ştie deocamdată dacă a venit din partea Rusiei sau Ucrainei.

ADVERTISEMENT
Tags: