News

Dronă militară de fabricație sovietică, prăbușită la Zagreb! MApN: “Aeronava a intrat și în spațiul aerian al României”. Update

Localnicii spun că un „avion” s-a prăbușit în Croația, în capitala Zagreb, lângă un cămin studențesc. Primele informații arată că ar fi vorba despre o parte dintr-o aeronavă.
11.03.2022 | 18:02
Drona militara de fabricatie sovietica prabusita la Zagreb MApN Aeronava a intrat si in spatiul aerian al Romaniei Update
Explozie în Zagreb, lângă un cămin studențesc. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
11-03-2022
16:03

MApN, despre drona militară prăbușită în Croația: "Aeronava a intrat și în spațiul aerian al României"

Aeronava cu inscripții ruse, care s-a prăbușit în Croația, a survolat și spațiul aerian al României, a precizat Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat pe pagina sa oficială de Facebook.

“Cu privire la informațiile referitoare la evoluția în spațiul aerian al României, în cursul nopții de joi, 10 martie, al unei aeronave fără pilot, facem următoarele precizări:

Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, este mesajul transmis de reprezentanții MApN.

 

11-03-2022
11:42

Aparatul de zbor prăbușit în Croația, o dronă militară din epoca sovietică

Primarul capitalei croate, Zagreb, spune că a fost un miracol că nimeni nu a fost ucis când o misterioasă dronă militară de dimensiunea unei aeronave s-a prăbușit în oraș joi, în jurul orei 23:00.

Potrivit premierului croat Andrej Plenkovic, drona fără pilot este de fabricație rusă: „Dar nu se știe dacă este deținută de armata ucraineană sau rusă”, relatează BBC.

Relatări neoficiale spun că ar putea fi o dronă TU-141 din era sovietică, operată de armata ucraineană.

Primarul Zagrebului, Tomislav Tomasevic, a declarat că fragmente ale dronei au fost găsite în mai multe zone din suburbia de sud-vest a Jarun. “Faptul că nimeni nu a fost ucis, se datorează norocului. Este un aparat mare.”

Liderii croați spun că drona a zburat peste Ungaria timp de 40 de minute și apoi a intrat în spațiul aerian croat încă șapte minute înainte de a se prăbuși în capitală.

Președintele Zoran Milanovic, care este și comandantul șef al forțelor armate, le-a cerut croaților să rămână calmi, spunând că acest tip de incident are loc în timpul conflictelor și că nu se crede că drona a fost îndreptată spre Croația.

Informațiile arată că în jurul orei 23:00 s-a produs o explozie puternică în Zagreb, în apropierea căminului studențesc Stjepan Radić din Jarun.

O parte dintr-un avion sau o dronă s-ar fi prăbușit în Croația

Primele informații arată că ceea ce s-a prăbușit ar fi o parte dintr-un avion. În urma sa, acest obiect neidentificat încă a lăsat un crater de circa 3 metri în diametru și un metru adâncime.

ADVERTISEMENT

Informațiile mai arată și faptul că acest obiect, despre care s-a spus și că ar putea fi o dronă, avea inscripții în rusă, dar și o stea roșie, despre care se știe că este simbol al comunismului.

Martorii de la fața locului au mărturisit că au tras o sperietură zdravănă, în timp ce unele voci chiar au spus că tot orașul a auzit o bubuitură puternică.

ADVERTISEMENT

„Vecinii au ieșit în stradă, toată lumea s-a speriat”, a spus un martor.

Oamenii au ieșit în stradă curioși să vadă ce s-a întâmplat, dar forțele de ordine care au sosit la fața locului i-au împiedicat pe aceștia să stea mai aproape deoarece putea exista un pericol din cauza acestui obiect care trebuia analizat.

Martorii, șocați de obiectul căzut din cer: „Slavă Domnului că sunt în viață”

De asemenea, informațiile de la fața locului arătau că în urma acestei explozii a existat miros puternic, deranjant.

ADVERTISEMENT

În urma prăbușirii obiectului, au existat și câteva mașini avariate, iar strada și parcarea au devenit pline de moloz și de asfalt.

„Nu știu ce s-a întâmplat, dar a explodat la doi metri de mine, slavă Domnului că sunt în viață. Eram în mașină în parcarea de lângă Stara Sava și s-a auzit un sunet câteva minute chiar înainte de explozie.

ADVERTISEMENT

Am crezut că e un tramvai sau așa ceva. Deodată, ceva a căzut literalmente din cer în parcare”, a povestit un alt martor.

Obiectul căzut din cer ar fi parte din motorul unui avion

Martorul spune că și curentul electric s-a oprit pentru câteva secunde.

„O explozie puternică, pietre căzute pe podea, praf… Nu mai era curent electric pentru o clipă. Repet, nu știu ce este, dar chiar cred că a căzut din cer. Am fost în șoc absolut, încă nu îmi revin în fire”, a mai relatat acesta.

Obiectul găsit
Obiectul găsit. Foto: tportal.hr

Informațiile din presa locală arată că în locul prăbușirii a fost găsită o parte din motorul unui avion. De asemenea, pompierii de la fața locului au scos și o parașută dintr-un copac și ar mai fi văzut încă o alta la ceva distanță.

Tot presa locală scrie că pe partea din avion care a fost găsită în acest crater există însemne în rusă și o stea roșie.

ADVERTISEMENT