News

Dronele lui Kim Jong Un ridiculizează armata sud-coreeană: au ajuns la Seul și s-au întors intacte. Statul Major și-a cerut scuze public

Statul Major al armatei sud-coreene și-a cerut scuze public după ce nu a reușit să intercepteze drone care au intrat din Coreea de Nord în spațiul aerian.
27.12.2022 | 13:29
Dronele lui Kim Jong Un ridiculizeaza armata sudcoreeana au ajuns la Seul si sau intors intacte Statul Major sia cerut scuze public
Kim Jong Un, liderul comunist de la Phenian/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Armata sud-coreeană a trimis avioane de vânătoare și elicoptere în urmărirea celor cinci drone care au intrat în spațiul aerian venind din Coreea de Nord, însă nu au reușit să le doboare, deși le-au urmărit timp de cinci ore, informează AFP, preluată de News.ro.

Dronele nord-coreene au fost urmărite cinci ore

Incidentul de luni a provocat un val de critici la adresa nivelului de pregătire al armatei Coreii de Sud, care ar trebui să apere țara de Coreea comunistă de la nord, stat care are un comportament din ce în ce mai agresiv față de vecinii săi.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Statul Major al armatei sud-coreene și-a prezentat public scuze pentru eșecul înregistrat. „Ieri (luni), cinci drone inamice au invadat spaţiul aerian sud-coreean, iar militarii noştri le-au detectat şi urmărit, însă ne cerem scuze pentru că nu am fost în măsură să le doborâm”, se spune într-un comunicat al Statului Major.

Incidentul este cu atât mai jenant pentru generalii sud-coreeni cu cât desfășurarea de forțe pentru interceptarea dronelor a fost una de amploare, iar una dintre dronele-spion trimise de Coreea de Nord ar fi ajuns până deasupra capitalei Seul.

ADVERTISEMENT

Toate cele cinci drone au reușit să se întoarcă intacte peste granița dintre cele două state coreene, după o urmărire care a durat cinci ore.

Coreea de Sud vrea să riposteze

Armata sud-coreeană susține că, deși poate doborî dronele de atac, are limite în ce privește capacitatea de detectare și lovire a dronelor-spion care sunt de dimensiuni mai mici. „În consecinţă, lipsa de pregătire a armatei a provocat multă îngrijorare în rândul publicului”, a admis Statul Major.

ADVERTISEMENT

Nemulțumire față de prestația aviației militare sud-coreene a avut și președintele Yoon Suk-yeol care, într-o ședință a Consiliului de Miniștri, a caracterizat pregătirea armatei ca „insuficientă”.

Acum Coreea de Sud intenționează să răspundă regimului lui Kim Jong Un cu aceeași monedă, președintele Yoon ordonând accelerarea programului de pregătire și lansare a unor drone invizibile pe radar care, la rândul lor, să spioneze instalațiile militare ale Phenianului.

ADVERTISEMENT

Incidentul de luni reprezintă prima incursiune nord-coreeană în spațiul aerian al vecinului de la sud din ultimii cinci ani și vine în contextul în care Phenianul a desfășurat o serie lungă de teste a unor rachete care pot lovi ținte din Coreea de Sud și Japonia sau chiar peste Oceanul Pacific, în SUA.

ADVERTISEMENT