Life

Drumul care dispare sub apă de două ori pe zi. E monument naţional şi zeci de mii de oameni vin să vadă minunea

În Europa există o șosea care dispare sub apă. Unde se află drumul unic în lume și când este recomandat să nu treci pe acolo.
15.07.2023 | 18:04
Drumul care dispare sub apa de doua ori pe zi E monument national si zeci de mii de oameni vin sa vada minunea
Drumul care dispare de două ori pe zi Sursa Pinterest
ADVERTISEMENT

În Europa există un drum cu adevărat spectaculos, dar considerat și unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume. Drumul dispare de două ori pe zi, așa că nu este recomandat ca șoferii neexperimentați să treacă pe acolo. Acest drum magic se află pe coasta atlantică a Franței. Doar cei norocoși care au drum acolo îl pot vedea pentru că acesta dispare de două ori zilnic.

Cum ajungi să treci pe drumul care dispare de două ori pe zi

Pasajul du Gois, numit și Gôa, este un drum de circa 4,3 kilometri. Acesta leagă Insula Noirmoutier, din vestul Franţei, de localitatea Beauvoir-sur-Mer. Datorită nivelului ridicat al Oceanului, această şosea dispare sub apă de două ori pe zi. Din anul 1942 este considerat monument naţional şi atrage anual mii de turişti.

ADVERTISEMENT

Între ce ore puteți circula pe drumul din Europa care dispare sub apă

Zilnic, timp de o oră sau două puteți să aveți experiența unică de a trece pe Pasajul du Gois. Drumul are o lungine de 4,3 kilometri. Valurile îl inundă timp de 22 sau 23 de ore pe zi. Mai exact drumul se scufundă de la 1,3 metri până la 4 metri sub apă.

Curioşii prinşi de flux se pot adăposti în turnurile de salvare special amenajate. Pasajul natural, care leagă continentul de insula Noirmoutier, a fost marcat pentru prima dată pe o hartă în 1701. Abia în 1840, drumul a început să fie circulat, mai întâi călare, iar mai apoi cu maşina.

ADVERTISEMENT

Când a fost declarat drumul Gôa monument național

Datorită unicității sale și a faptului că atrage turiști ca un magnet, în 11 iulie 1942, statul francez a declarat drumul monument naţional. Și, în prezent, mii de turişti vin să vadă cum dispare şoseaua sub ape. Însă, pe cât de spectaculos este Pasajul du Gois, pe atât este de periculos.

Cei care ignoră sfaturile autorităţilor şi se aventurează, riscă să fie prinşi de maree. Astfel, singura lor șansă sunt turnurile de salvare. Din păcate, mașinile nu pot fi salvate, așa că este de preferat să evitați drumul la orele nepermise.

ADVERTISEMENT

Din anul 1986, în fiecare an, se desfășoară o cursă neobișnuită denumită Foulées du Gois pe șosea. În 1999, Passage du Gois a fost folosit pentru cursa de biciclete din Turul Franței.

Tags: