Life

Drumul superb din România care a întrecut Transfăgărășan. E extrem de periculos, dar turiștii străini se înghesuie să ajungă aici

Traseul spectaculos din țara noastră care este peste Transfăgărășan. E riscant, dar oamenii de pretutindeni tot vin să-l vadă.
22.09.2023 | 08:21
Drumul superb din Romania care a intrecut Transfagarasan E extrem de periculos dar turistii straini se inghesuie sa ajunga aici
Traseul spectaculos din țara noastră care este peste Transfăgărășan. E riscant, dar oamenii de pretutindeni tot vin să-l vadă. Sursa foto: Instagram / Diamandi Șerban Dorin
ADVERTISEMENT

Drumul superb din România care a întrecut Transfăgărășan. E extrem de periculos, dar turiștii străini se înghesuie să ajungă aici. Are o istorie de peste 2.000 de ani și face legătura între două regiuni importante.

Traseul spectaculos din țara noastră care este peste Transfăgărășan. E riscant, dar oamenii de pretutindeni tot vin să-l vadă

Traseul spectaculos din țara noastră care este peste Transfăgărășan. E riscant, dar oamenii de pretutindeni tot vin să-l vadă datorită peisajelor care îți taie răsuflarea, indiferent de anotimp sau vreme.

ADVERTISEMENT

Este o destinație în sine, dar și o cale de legătură între Țara Românească și Transilvania. Concret, este vorba de Valea Oltului care reprezintă un defileu prin care curge Râul Olt între Lotru și Munții Căpățânii, rama vestică a Munților Făgărașului și Munții Cozia.

Are o vechime de peste 2.000 de ani și este unul dintre cele mai importante drumuri romane din Dacia. Povestea lui începe în anul 1718, când după pacea de la Passarowitz, Imperiul Habsburgic preia în stăpânire Oltenia.

ADVERTISEMENT

Acela a fost momentul în care austriecii au simțit că este nevoie de o rută între Ardeal și Oltenia și au deschis traseul de „11 ore pentru trăsuri, stâncile fiind sfărâmate, rostogolite şi nivelate”, scrie shtiu.ro.

Tot atunci au fost construite cetăți fortificate în zona Călimăneşti și ziduri fortificate pentru ansambluri mănăstirești. Printre acestea se numără: Mănăstirea Cozia și Mănăstirea Stănișoara. De pe Valea Oltului nu lipsesc stațiunile balneoclimaterice Călimănești, Căciulata și Băile Olănești.

ADVERTISEMENT

Valea Oltului, un traseu superb, dar aglomerat

Valea Oltului este un traseu superb și un drum care îi duce pe turiștii români și străini în orașe ca Sibiu și Sighișoara, dar este aglomerat tot timpul anului. Drumurile nu sunt deloc calitative, în timp ce benzile sunt înghesuite. Șoferii stau în coadă ore în șir.

De-a lungul anilor foarte multe companii s-au înscris să construiască o autostradă, doar că în prezent România nu are un drum direct între Pitești și Sibiu. La ora actuală se lucrează pe mai multe sectoare, care sunt împărțite între mai mulți constructori.

ADVERTISEMENT

Valea Oltului și destinațiile turistice

Valea Oltului are numeroase destinații turistice, în ciuda faptului că drumul este aglomerat și dificil de parcurs. Cu toate acestea turiștii români și străini aleg să meargă aici pentru peisajele montane, pentru trasee, Mănăstiri și stațiunile balneoclimaterice.

Efectele binefăcătoare ale apelor care izvorăsc direct din munte sunt cunoscute încă de pe vremea romanilor. În plus, Schitul Ostrov este un lăcaș de cult ridicat de Neagoe Basarab în anii 1500. Aici trăiesc numai călugărițe. Locul este situat pe o mică insulă înconjurată de apele Oltului.

Cascada Lotrișor este un alt loc pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată-n viață. Aflată la ieșirea de pe Valea Oltului, aceasta este parte a Parcului Național Cozia. Horezu, orășelul liniștit de munte, este renumit pentru vasele din ceramică, admirate de iubitorii de frumos.

Pe întreaga lungime de 47 de kilometri se mai află și alte atracții și obiective turistice. Cel mai lung defileu din ţară oferă călătorilor locuri unde pot savura mâncăruri tradiționale românești și celebrii mici de la Dedulești.

ADVERTISEMENT