News

Dumitru Buzatu, arestat de propria vecină. Cine e, de fapt, procuroarea din imaginile de la flagrantul DNA

Procuroarea DNA care apare pe imaginile de la flagrantul organizat asupra lui Dumitru Buzatu este chiar o consăteancă a șefului Consiliului Județean Vaslui.
27.09.2023 | 12:40
Dumitru Buzatu arestat de propria vecina Cine e de fapt procuroarea din imaginile de la flagrantul DNA
Cristina Chiriac, șefa DNA Iași, deține o proprietate în același sat cu Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, pe care l-a arestat pentru dare de mită / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Dezvăluirea / DNA
ADVERTISEMENT

Dumitru Buzatu a fost arestat de propria vecină, devenită între timp procuror-șef la DNA Iași. Cristina Chiriac provine dintr-o localitate unde baronul de Vaslui deține mai multe imobile și câteva hectare bune de teren.

Șefa DNA Iași are o proprietate moștenită în comuna Zăpodeni

Procuroarea care l-a prins cu șpagă ”la purtător” pe Dumitru Buzatu și a pus capăt unei ”domnii” de trei decenii a acestuia în județul Vaslui se numește Cristina Chiriac, este șefă DNA Iași, și poate fi văzută în înregistrările de la momentul flagrantului.

ADVERTISEMENT

”Doamna procuror tinerică și foarte frumoasă”, așa cum au caracterizat-o sătenii care au devenit, fără voia lor, martori la flagrant, provine din județul Vaslui și are rădăcini în comuna Zăpodeni, acolo unde familia Buzatu deține mai multe proprietăți și o fermă pomicolă.

În anul 2013, Cristina Chiriac a moștenit, alături de mai multe rude, o casă de locuit în suprafață de 70 mp, un teren intravilan de 2.884 mp și unul agricol de 7.116 mp, pe raza comunei Zăpodeni, la circa 15 km de municipiul Vaslui.

ADVERTISEMENT

Dumitru Buzatu și-a făcut fermă la Zăpodeni și a cumpărat mai multe hectare de teren

De cealaltă parte, Dumitru Buzatu deține cinci aici imobile, cu suprafețe cuprinse între 63 mp și 520 mp, un teren agricol de 33.614 mp, unul intravilan de 709 mp și unul extravilan (în circuitul civil), de 708 mp.

Alte două terenuri, tot în Zăpodeni, de 5.848 mp și de 7.173 mp au ajuns anul trecut la fiul lui lui Dumitru Buzatu, prin contract de donație. Informația apare în declarația de avere a lui Tudor Buzatu, în calitate de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Comuna Zăpodeni are aproximativ 3.700 de locuitori și o suprafață totală de 10.116 hectare. Localitatea este controlată tradițional de PSD, care și-a adjudecat toate alegerile pentru funcția de primar, în ultimele trei decenii.

Anexa lui Buzatu de la Zăpodeni, mai mare decât vila din Vaslui

Adevărul scria, în 2014, că șeful consiliului județean deține, la Zăpodeni, o clădire ”mai mare decât vila soților Buzatu din Vaslui”, imobil consemnat în scriptele primăriei drept o anexă.

ADVERTISEMENT

“Acolo (la Zăpodeni n.r.) este construită o hală reparaţii pentru fermă şi o anexă gospodărească. Are autorizaţia eliberată ca anexă. În acea clădire vor fi birouri, voi depozita actele firmei, vreau să pun masa la oamenii care muncesc acolo, ca să poată să mănânce.

Dacă, are cumva cineva întrebarea de ce nu se regăseşte acea clădire în declaraţia de avere, îi răspund pentru că nu este locuinţă, ci anexă şi pentru că abia anul aceasta s-a încheiat procesul verbal de recepţie, deci abia în declaraţia din iunie ar urma să se regăsească”, a declarat Dumitru Buzatu, potrivit sursei citate.

Cristina Chiriac, șefă la DNA Iași după nici zece ani petrecuți în procuratură

Cristina Chiriac a ajuns la DNA Iași, după ce a fost detașată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, în august 2015. Anterior, ea a mai lucrat la Parchetul Bârlad și la DIICOT, Serviciul Teritorial Vaslui. La momentul transferului, femeia care l-a arestat pe Dumitru Buzatu avea doar patru ani de experiență ca procuror.

În 2018, Cristina Chiriac a candidat prima dată la șefia DNA Iași, însă ea s-a retras ulterior din competiție, invocând motive personale. Totuși, în ianuarie 2022, Chiriac a fost numită provizoriu în fruntea acestui serviciu, iar în luna mai a fost votată în unanimitate de membrii CSM pentru definitivarea pe post.

La acea vreme, presa locală a caracterizat ca ”discutabile” rezultatele Cristinei Chiriac, după ce mai multe dosare instrumentate de ea au eșuat, printre motive aflându-se și faptul că rechizitoriul era alcătuit pe baza unor interceptări ale SRI, respinse de judecători.

Unchiul soțului judecător, anchetat de colegii de la DNA Iași

Șefa DNA este căsătorită cu judecătorul Adrian Chirac, de la Curtea de Apel Iași, despre care publicația Dezvăluirea a scris că este nepotul și Ghiorghe Chiriac, fost director la Comcereal Vaslui, companie controlată de omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Ghiorghe Chiriac și Adrian Porumboiu au fost cercetați pentru dare de mită, într-un dosar care l-a vizat pe Remus Mitrea, fost șef al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui. Dosarul a fost instrumentat de DNA Iași, în 2018, același an în care Cristina Chiriac a renunțat să mai candideze la șefia serviciului, și s-a încheiat cu o ordonanță de clasare și o disjungere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, acolo unde cazul s-a închis definitiv.

În mai 2023, Adrian Porumboiu și Dumitru Buzatu au avut un schimb dur de replici, la o întâlnire dintre autoritățile locale și mediul de afaceri, la Camera de Comerț. Totul a plecat de la amenda de 16 milioane de euro primită de firma lui Adrian Porumboiu de la APIA, în 2015, anulată ulterior în instanță. Afaceristul a susținut că nimeni din administrația locală nu i-a luat apărarea, la momentul respectiv, cu toate că era evident că era victima unui abuz.

Adrian Porumboiu, scandal cu Dumitru Buzatu: ”Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”

”Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”, a spus Adrian Porumboiu în timpul întâlnirii, frază care l-a enervat la culme pe Dumitru Buzatu. ”Am înțeles că ăia care nu au dat șpăgile, i-au luat DNA-ul și pe ăia care au dat, nu i-a luat. Înseamnă că noi suntem ăia”, i-a răspuns șeful CJ Vaslui, potrivit Vremea Nouă.

Adrian Porumboiu a mai dezvăluit, după arestarea lui Dumitru Buzatu, că denunțătorul acestuia, Emil Savin, a fost mecanic la una dintre firmele lui, dar ”l-a preluat fostul președinte al Consiliului Județean, Manole, și l-a ridicat pe cele mai înalte culmi ale capitalismului românesc”.

Dumitru Buzatu a fost reținut, vineri 22 septembrie, de procurorii anticorupție, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua 1,25 milioane lei, mită de la Emil Savin, patronul unei firme care avea contract cu CJ Vaslui.

ADVERTISEMENT
Tags: