Sport

După Cristiano Ronaldo, Arabia Saudită a mai dat o lovitură. Va găzdui următoarea ediție a Cupei Mondiale a Cluburilor

FIFA a anunțat că viitoarea ediție a Cupei Mondiale a Cluburilor, programată în luna decembrie, urmează să fie găzduită de Arabia Saudită.
14.02.2023 | 22:35
Dupa Cristiano Ronaldo Arabia Saudita a mai dat o lovitura Va gazdui urmatoarea editie a Cupei Mondiale a Cluburilor
FIFA a decis să acorde Arabiei Saudite organizarea viitoarei ediții a Cupei Mondiale a Cluburilor. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După Qatar, și Arabia Saudită mizează pe fotbal pentru a-și îmbunătăți imaginea. Țelul său este organizarea Cupei Mondiale din 2030, iar primul pas al deschiderii FIFA către această țară a fost făcut deja.

FIFA, primul gest pentru Arabia Saudită: va organiza viitoarea ediție a Cupei Mondiale a Cluburilor

Înaintea ediției 2022 a Campionatului Mondial de fotbal, organizat de Qatar, s-a vorbit îndelung despre cea mai controversată ediție din istorie. Cu atât mai mult cu cât în problematica drepturilor omului apăruse și chestiunea muncitorilor care au construit arenele.

ADVERTISEMENT

Însă, pe măsură ce competiția a avansat, corul contestatarilor a prins a cânta în surdină. Iar mai apoi criticile au dispărut cvasi-complet. Semn că până la urmă Qatar și-a atins obiectivul pe care și-l propusese.

Acum, un astfel de demers vizează și Arabia Saudită. Care speră să-și cosmetizeze o imagine afectată serios de acuzațiile de represiune a conducătorilor acestui regat ultraconservator.

ADVERTISEMENT

Țelul este organizarea Campionatului Mondial din 2030, alături de Egipt și Grecia. Iar transferul lui Cristiano Ronaldo la Al Nassr, unul istoric pentru fotbalul mondial, este una dintre etapele pe care saudiții și-au propus să le bifeze pentru a-și atinge dezideratul.

Și, iată, FIFA dă deja semne că ia în serios propunerea. Oferind Arabiei Saudite organizarea ediției 2023 a Cupei Mondiale a Cluburilor, care se va desfășura începând cu 12 decembrie.

ADVERTISEMENT

Oficialii saudiți în extaz

Ministrul saudit al sportului, Prințul Abdulaziz bin Turki Al Faisal, a declarat: ”Suntem onorați și extrem de încântați că ni se oferă oportunitatea de a primi cele mai importante cluburi de fotbal din lume și fanilor lor în Arabia Saudită.

Mulți fani vor fi observat recent capacitatea noastră ca națiune de a concura la cel mai înalt nivel posibil pe teren. Acum avem șansa să dovedim că suntem și gazde de talie mondială.

ADVERTISEMENT

Este un alt pas important în călătoria noastră de transformare în fotbal și, ca țară. Și am încredere, toți cei implicați vor vedea singuri progresele incontestabile realizate la multe niveluri diferite.

Găzduim sporturi internaționale pentru simplul motiv că credem cu adevărat în puterea sportului de a ne inspira băieții și fetele, de a crea noi conexiuni și de a construi noi relații. Competiția va însemna atât de mult pentru cetățenii noștri. 70% dintre aceștia au sub 35 de ani și sunt absolut obsedați de fotbal”.

Forul mondial a confirmat și noul format pe care-l va avea competiția din 2025

FIFA a confirmat și faptul că începând cu 2025 competiția va avea un nou format. Este vorba despre un turneu la care urmează să participe 32 de formații. Așa cum a propus președintele forului mondial, Gianni Infantino, în ajunul finalei Cupei Mondiale 2022.

În acest sens, Consiliul FIFA a definit repartizarea locurilor de calificare pentru fiecare continent. Astfel, Oceania va avea o reprezentantă, iar Asia, Africa și America Centrală și de Nord vor avea la startul întrecerii câte patru echipe.

Alte șase formații vor veni din America de Sud, în timp ce Europa se va alinia cu nu mai puțin de 12 formații. Ultimul loc este rezervat pentru țara gazdă a competiției.

ADVERTISEMENT
Tags: