Sport

Presiune pe Dusan Vlahovic înaintea debutului în Liga Campionilor! Cum s-au descurcat marii atacanţi ai lui Juventus la primul meci, în tricoul “Bătrânei Doamne”, în Champions League

Dusan Vlahovic, cel mai scump transfer al iernii, va debuta în Liga Campionilor, în turul Villarreal - Juventus. Cum s-au descurcat marii atacanţi ai formaţiei italiene în primul meci, în tricoul torinezilor, în UCL.
22.02.2022 | 15:18
Presiune pe Dusan Vlahovic inaintea debutului in Liga Campionilor Cum sau descurcat marii atacanti ai lui Juventus la primul meci in tricoul Batranei Doamne in Champions League
ADVERTISEMENT

Juventus îşi începe marţi, de la ora 22:00, aventura în fazele eliminatorii din Liga Campionilor, iar adversarul din optimile de finală este Villarreal, câştigătoarea Europa League din sezonul trecut. Cu această ocazie, Dusan Vlahovic îşi va face debutul în cea mai importantă competiţie continentală.

De-a lungul timpului, de când Liga Campionilor s-a înfiinţat, marii atacanţi ai lui Juventus au reuşit, mai mereu, să-şi pună amprenta în primul meci jucat, în tricoul “Bătrânei Doamne”, în Champions League. De departe, Alessandro Del Piero a fost golgeterul care a avut cele mai bune cifre la debutul în UCL.

ADVERTISEMENT

De la cine trebuie să ia lecţii Dusan Vlahovic înaintea debutului, cu Juventus, în Liga Campionilor

Alessandro Del Piero este golgeterul all-time al lui Juventus, cu 290 de goluri în cele 705 meciuri jucate în perioada 1993-2012. Transferat de la Padova, “Pinturicchio” a trebuit să aştepte doi ani până la primul meci, în Liga Campionilor, cu “Bătrâna Doamnă”, iar debutul a fost unul fulminant. Atacantul a jucat 89 de minute în Borussia Dortmund – Juventus 1-3, de pe 13 septembrie 1995, reuşind să marcheze 1 gol şi să ofere 2 pase decisive.

În acelaşi sezon, dar în etapa a 2-a, alţi doi mari atacanţi şi-au făcut debutul în Liga Campionilor. Pe 27 septembrie 1995, Juventus învins-o pe Steaua, scor 3-0, iar Fabrizio Ravanelli marca ultimul gol al meciului dintr-o pasă a lui Gianluca Vialli. Ambii, la debutul în cea mai cunoscută competiţie. Ravanelli, transferat în 1992, mai jucase cu Juve doar în Cupa UEFA, în timp ce Vialli se specializase în Cupa Cupelor, competiţie pe care a câştigat-o cu Sampdoria în 1990, şi mai jucase o finală de Cupa Campionilor Europeni, în 1992, pierdută în faţa Barcelonei.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a făcut istorie la AC Milan, primul contact al lui Filippo Inzaghi cu Liga Campionilor a fost în tricoul lui Juventus. La primul meci în Champions League, “Pippo” a înscris în victoria categorică în faţa lui Feyenoord, scor 5-1, de pe 17 septembrie 1997. Cu 89 de goluri marcate în patru sezoane, Inzaghi a avut 12 reuşite în partidele jucate în cea mai importantă competiţie continentală.

Dybala, experienţă scurtă la debut

Paulo Dybala a ajuns la Juventus, de la Palermo, în vara lui 2015, astfel că în tricoul “Bătrânei Doamne” a trăit prima experienţă în Liga Campionilor. Debutul argentinianului, în Champions League, a venit în victoria de pe terenul lui Manchester City, scor 2-1, de pe 15 septembrie 2015, când a intrat pe teren în minutul 78, dar fără prea mari realizări.

ADVERTISEMENT

Au venit cu experienţa Champions League, dar nu toţi au impresionat la primul meci pentru Juventus în Liga Campionilor

David Trezeguet avea deja experienţa Champions League, la AS Monaco, atunci când a fost transferat de Juventus, în 2000. Francezul a fost decisiv la primul meci, în Liga Campionilor, pentru Juve, reuşind să marcheze golul victoriei în meciul cu Panathinaikos, scor 2-1, la 20 de minute după ce a fost introdus pe teren.

În vara lui 2018, Juventus dădea marea lovitură şi îl transfera pe Cristiano Ronaldo. Primul meci în Champions League, în tricoul “bianconerilor”, este unul de uitat pentru portughez. CR7 a stat doar 29 de minute pe teren în Valencia – Juventus 0-2, după ce a fost eliminat pentru că l-a tras de păr pe unul dintre adversari.

ADVERTISEMENT

Tot cu experienţă în Liga Campionilor a venit şi Gonzalo Higuain, când a semnat cu Juventus în 2016. La prima apariţie pentru “Bătrâna Doamnă”, în Champions, argentinianul nu s-a lipit de gol în cele 90 de minute din remiza cu Sevilla, scor 0-0, de pe 14 septembrie 2016, însă şi-a ajutat echipa să prindă finala în acel sezon, în special după dubla din turul semifinalelor, cu AS Monaco.

Massimiliano Allegri: “Trebuie să-l protejăm”

La conferinţa de presă premergătoare meciului Villarreal – Juventus, Massimiliano Allegri a abordat şi subiectul debutului lui Dusan Vlahovic în Liga Campionilor. Antrenorul formaţiei din Torino a sugerat că atacantul sârb va avea nevoie de protecţia colegilor lui, mai ales că este vorba de o experienţă nouă pentru acesta.

“Mâine va fi debutul lui Vlahovic în Liga Campionilor şi va avea nevoie de încurajările echipei. Trebuie să-l protejăm. Are doar 22 de ani şi experienţa asta va fi una cu totul nouă pentru el. Altfel vor sta lucrurile după ce va avea 60 sau 70 de meciuri în Liga Campionilor”, a spus Massimiliano Allegri.

Dusan Vlahovic a fost transferat în această iarnă, de la Fiorentina, după ce Juventus a plătit 81.600.000 de euro. La primul meci pentru “Bătrâna Doamnă”, atacantul de 22 de ani a marcat 1 gol în victoria cu Hellas Verona, scor 2-0. Sârbul a mai jucat în alte 3 partide: 1-1 cu Atalanta şi 1-1 cu Torino, ambele în Serie A, şi 2-1 cu Sassuolo, în Cupa Italiei, în care a pasat decisiv la golul victoriei.

ADVERTISEMENT