News

E cea mai nouă metodă de înșelăciune în România. O femeie din Vaslui a rămas fără 10.000 de euro: „Am intrat pe YouTube, unde mai ascult rugăciuni, și am dat de acest videoclip cu…”

Bătrâna din Vaslui, victimă a escrocilor online care promit câștiguri fabuloase folosind imagini false cu personalități
10.03.2024 | 15:00
E cea mai noua metoda de inselaciune in Romania O femeie din Vaslui a ramas fara 10000 de euro Am intrat pe YouTube unde mai ascult rugaciuni si am dat de acest videoclip cu
Escrocii online folosesc tehnologia deepfake pentru a păcăli oamenii, inclusiv o bătrână din Vaslui a piscat în plasa hoților și le-a dat 10.000 de euro. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O bătrână din Vaslui a căzut pradă escrocilor online care, folosind tehnologia inteligenței artificiale, produc imagini falsificate cu personalități cunoscute, promițând câștiguri fabuloase.

Bătrână de 73 de ani, escrocată cu 10.000 de euro

Femeia în vârstă de 73 de ani din Vaslui, care a căzut în capcana escrocilor, mărturisind pentru Digi24 că își petrece timpul pe YouTube ascultând rugăciuni, bătrâna a fost atrasă de o reclamă în care apărea Ion Țiriac.

ADVERTISEMENT

Fără să stea prea mult pe gânduri, a accesat reclama, fiind ulterior contactată de o persoană care a convins-o să investească o sumă incredibilă de 10.000 de euro.

„Am zis că este imposibil să fie o minciună. Mi-a venit să dau click pe Țiriac. După 5 minute m-a sunat un tip. Mi-a văzut numărul de telefon dând probabil click… Bună ziua! Am văzut că sunteți interesată de afacerea noastră. Păi ce afacere?

ADVERTISEMENT

Dumneavoastră ați fi dispusă să investiți o sumă de bani? Ce sumă de bani că eu nu sunt bogată să am de unde să investesc. Ce bani trebuie? Păi trebuie să investiți 1.100 lei. Beneficiile care sunt? La 1100 de euro aveți ocazia să câștigați 6 mii de lei”, a spus bătrâna pentru sursa citată.

Poliția nu-i dă șanse bătrânei să recupereze banii

În ciuda eforturilor femeii de a raporta situația la poliție, experții atrag atenția că în majoritatea cazurilor banii transferați către escroci prin intermediul internetului sunt practic pierduți pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

„Astfel de situații sunt foarte greu de documentat pentru că autorii se asigură că se pierde circuitul prin care reușesc să păcălească victimele. Vorbim aici de diferite legende conform cărora persoanele care investesc în diferite fonduri vor primi banii chiar și de 3-4-5 ori într-un timp foarte scurt.

Prin multe înșelăciuni sunt colectate date cu caracter personal care sunt vândute și folosite în diferite scopuri, inclusiv pentru a clona carduri. Sunt șanse minime să recuperezi sumele de bani, mai ales în condițiile în care în majoritatea situațiilor vorbim de autori din afara României care își pierd urma și se pierde și urma sumelor de bani care sunt retrase imediat, folosite pentru achiziționarea unor bunuri”, a spus pentru Digi24 Cosmin Andreica, de la sindicatul polițiștilor.

ADVERTISEMENT

Numeroase persoane cad în plasa hackerilor

Printre numele utilizate în campaniile de publicitate se numără Ion Țiriac, Gigi Becali, Mugur Isărescu, Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Sebastian Burduja, Sorin Grindeanu sau Andreea Esca, fiind doar câteva dintre multitudinea de figuri exploatate în reclamele înșelătoare, care îndeamnă oamenii să investească, promițându-le câștiguri colosale.

Această tactică, cunoscută sub numele de “deepfake”, a câștigat teren în ultimele luni, aducând suferință unui număr tot mai mare de victime, iar cel mai grav este că sunt și bătrâni care pică în această plasă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: