News

Ea este Alina, românca de 33 de ani condamnată pe nedrept la 13 ani de închisoare în China. “Suferă de cinci ani fără să o ajute nimeni”

Alina Apostol se luptă de mai bine de cinci ani pentru supravieţuire într-o închisoare din China, unde a fost trimisă pe nedrept.
11.11.2023 | 15:53
Ea este Alina romanca de 33 de ani condamnata pe nedrept la 13 ani de inchisoare in China Sufera de cinci ani fara sa o ajute nimeni
Alina Apostol se află în închisoare în China din decembrie 2017 Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alina Apostol avea 28 de ani în 2017, când a fost condamnată pe nedrept, pentru fraudă bancară, în China. Ea a primit o sentinţă de 13 ani şi jumătate de închisoare şi în ciuda apelurilor disperate făcute către autorităţile din România, vocea sa nu a fost auzită la Bucureşti.

Alina Apostol a fost condamnată şi la plata unei amenzi de 50.000 euro

Alina era traducătoare în cadrul unei companii conduse de trei persoane, un chinez, un român și un turc, iar în decembrie fost acuzată de fraudă cu cardul de credit în provincia Fujian. A petrecut nu mai puţin de un an şi jumătate în arest preventiv, iar condiţiile din detenţie sunt grozanice.

ADVERTISEMENT

Tatăl Alinei se luptă cu disperare să-şi aducă fiica în ţară, iar clujeanul Marius Balo, care a petrecut la rândul său opt ani în închisorile din China, povesteşte prin prisma propriei experienţe iadul prin care trece acum tânăra.

“După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

ADVERTISEMENT

Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui, leșină de foame, iar eu știu ce înseamnă atroctitățile la care te supun ei”, este predicţia sumbră a lui Marius Balo.

Tatăl Alinei a luat legătura cu Marius Balo imediat după ce acesta s-a întors în ţară, în aprilie anul trecut. Cei doi s-au întâlnit, iar fostul profesor a înţeles imediat că fata, la fel ca şi el, a fost condamnată pe nederept.

ADVERTISEMENT

“Am înlemnit citind fraze aproape identice cu cele din propria mea sentință. O farsă de proces și o sentință monstruoasă, echivalentă în România cu o condamnare pe viață. Pentru nimic.

I-am spus că singura șansă a Alinei de a supraviețui este ca toate aceste informații să fie făcute publice iar presa și societatea să pună presiune pe Ministerul Justiției pentru a o transfera acasă. Exact așa s-a procedat în cazul meu și în doar trei luni de zile transferul meu în țară a fost aprobat de autoritățile chineze. Totul s-a rezolvat în doar trei luni. Alina suferă acolo mai bine de cinci ani fără să o ajute nimeni”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Acum, Marius Balo acuză că autorităţile de la Bucureşti nu fac nimic pentru aducerea Alinei acasă, deşi sunt la curent cu situaţia. În vara anului trceut, ministrul de atunci al Justiţiei, Cătălin Predoiu, menționa ca motiv în calea transferului faptul că Alina Apostol ar trebui să plătească o amendă în valoare de 400.000 de yuani chinezești (aproximativ 50.000 de euro), pe care a primit-o o dată cu condamnarea, pentru a fi eligibilă pentru transfer.

Şi actualul ministru al Justiţiei, Alina Gorghiu, s-a referit recent la situaţia româncei încarcerate în China, spunând că statul român nu poate face mare lucru pentru a o ajuta.

“Trebuie să fim corecţi şi să spunem că doar autorităţile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligenţa, presiunea pe care o face statul român, asupra predării efective a persoanei transferabile”, a fost concluzia Alinei Gorghiu.

ADVERTISEMENT