News

China, țara unde personalitățile dispar fără urmă. Ultimul pe listă, ministrul de externe Qin Gang. „Nimeni nu este în siguranță”

Triunghiul Bermudelor în Partidul Comunist din China. Ce alte personalitățile care au dispărut misterios înainte de ministrul Qin Gang
27.07.2023 | 13:35
China tara unde personalitatile dispar fara urma Ultimul pe lista ministrul de externe Qin Gang Nimeni nu este in siguranta
Nimeni nu este în siguranță lângă președintele Xi Jinping. Ultimul pe listă, fostul ministru de Externe, Qin Gang / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, o serie de personalități proeminente din China  au dispărut în neant, adesea după ce au făcut comentarii despre regimul lui Xi Jinping sau după ce au fost acuzate de corupție. Pentru ca apoi să reapară, pocăiți sau după gratii. Ultimul pe lista celor volatilizați este fostul ministru de externe, Qin Gang, altfel apropiat lui Xi, fiindu-i anterior șef de protocol.

Qin Gang, ministrul de externe meteoric

Qin Gang, fostul șef al diplomației chineze, a fost demis marți, 25 iulie, fără nici o explicație din partea guvernului chinez. În plus, site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu mai face nici o mențiune despre fostul diplomat. Numit în post la sfârșitul lunii decembrie 2022, Qin Gang nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună și a fost eliberat oficial din funcție marți de către Parlament, după puțin peste 200 de zile în funcție.

ADVERTISEMENT

Această decizie intervine după mai multe săptămâni de incertitudine și zvonuri privind soarta fostului ambasador în Statele Unite (2021-2022), în vârstă de 57 de ani, care are reputația de a fi un apropiat al președintelui Xi Jinping. Până miercuri dimineață, toate referințele la Qin Gang de pe site-ul fostului său minister fuseseră eliminate. O căutare a numelui său nu dă nici un rezultat, iar linkurile către articolele care menționează activitățile sale diplomatice duc acum la un mesaj care precizează că pagina „nu există sau a fost ștearsă”, scrie Le Point.

„Motive de sănătate”

Qin Gang nu a fost șters de pe restul internetului, iar numele și fotografiile sale rămân accesibile pe rețelele de socializare, în articole de presă și pe alte site-uri oficiale, cum ar fi cel al guvernului central. La începutul lunii iulie, Ministerul Afacerilor Externe a justificat absența ministrului prin „motive de sănătate”, înainte de a refuza să furnizeze alte informații despre situația sa în săptămânile care au urmat.

ADVERTISEMENT

Marți, presa oficială nu a oferit nicio justificare pentru demiterea lui Qin Gang. Totuși, potrivit unui analist, ștergerea oricărei referiri la el de pe site-ul ministerului pare să indice că acesta a căzut în dizgrație. „Dacă ar fi fost vorba de un tovarăș respectat care tocmai se îmbolnăvise, nu cred că ar fi făcut acest lucru”, a scris sinologul Bill Bishop în buletinul său informativ Sinocism. Qin Gang nu a mai fost văzut în public de la 25 iunie, când s-a întâlnit la Beijing cu ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko.

Apele adânci ale politicii chineze

Zvonurile au proliferat pe rețelele de socializare în absența sa, în special faptul că o aventură adulteră cu o prezentatoare de la un canal de televiziune din Hong Kong l-a costat slujba. „Oamenii din afara sistemului nu au nici o idee despre ce se întâmplă, iar acest episod arată că politica chineză devine din ce în ce mai imprevizibilă și instabilă, chiar dacă la suprafață este calmă”, a declarat Ho-fung Hung, specialist în China la Universitatea Johns-Hopkins din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Diplomat de carieră, Qin Gang a devenit un apropiat al lui Xi Jinping atunci când a fost șef de protocol (2014-2018), însoțindu-l pe președinte în călătoriile sale. Această apropiere de șeful statului, potrivit unor analiști, a fost cea care i-a permis să urce în ierarhie poate mai repede decât alți colegi și să devină ministru adjunct, ambasador în Statele Unite și apoi ministru de Externe. Dar demiterea lui Qin Gang pare să arate că niciun diplomat nu este imun la vicisitudinile politicii chineze, potrivit unui analist.

„Nimeni nu este în siguranță”

„Cred că principalele consecințe (ale acestei destituiri) vor fi pentru înalții oficiali chinezi, cu ideea că nimeni nu este în siguranță, indiferent de rangul său sau de sprijinul pe care îl primește de la Xi Jinping”, a declarat  Neysun Mahboubi, specialist în drept chinez.

ADVERTISEMENT

Qin Gang a fost înlocuit în funcția de ministru de externe cu fostul său omolog, Wang Yi, un diplomat experimentat care i-a fost predecesor în această funcție între 2013 și 2022. Ocupând funcția de director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi este de facto cel mai înalt oficial pe probleme de externe al Chinei.

Peng Shuai, fosta număr unu mondial la tenis la dublu

Anterior lui Qin Gang s-au „volatilizat” politicieni, oameni de afaceri, actori, sportivi, jurnaliști. Dispariția bruscă a unor personalități care incomodau Partidul Comunist este un lucru obișnuit sub regimul din China. Deseori, cei dispăruți reapar câteva luni sau ani mai târziu, pocăite sau aflate după gratii. Iată câteva exemple.

La 2 noiembrie 2021, jucătoarea de tenis Peng Shuai a publicat un lung mesaj pe rețeaua de socializare Weibo în care îl acuza pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a violat-o cu trei ani mai devreme, când aveau o relație secretă. Mesajul a fost șters de cenzură în 20 de minute. La fel ca orice urmă a existenței lui Peng Shuai pe internetul chinezesc, scrie Le Figaro.

Cu doar câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă din China, presiunea internațională, în special din partea organismelor sportive, era tot mai mare asupra Beijingului, care a fost somat să dea vești despre Peng Shuai. Sportiva a reapărut 20 de zile mai târziu, în două videoclipuri care aveau iz de punere în scenă, înainte ca șeful Comitetului Internațional Olimpic să aibă ocazia să vorbească cu ea.

Aceste luări de cuvânt „nu risipesc îngrijorările WTA cu privire la bunăstarea ei și la capacitatea ei de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a scris în decembrie organismul mondial de conducere a tenisului feminin. La începutul anului 2022, Peng Shuai a acordat un interviu ziarului L’Équipe, în prezența unui oficial chinez. Ea a declarat că „nu a dispărut niciodată” și că „nu a spus niciodată că cineva ar fi agresat-o sexual în vreun fel”. Peng a anunțat, de asemenea, că și-a încheiat cariera profesională.

Jack Ma, miliardar și patron al Alibaba

Jack Ma a fost cel mai bogat om din China. Miliardarul fondator al gigantului Alibaba a dispărut în octombrie 2020, la câteva zile după ce a criticat public băncile de stat din China. El a fost înlocuit în juriul unui reality show pe care îl crease, oficial din cauza unei „probleme de program încărcat”. Dar, la fel ca ministrul Qin Gang, fotografia sa a fost eliminată de pe site-ul emisiunii. Între timp, autoritățile au suspendat listarea la bursă a Ant, banca sa online, și au lansat o anchetă împotriva grupului pentru practici monopoliste.

În timp ce întreaga lume se întreba de soarta sa, Jack Ma a reapărut câteva luni mai târziu, în ianuarie 2021, într-o videoconferință cu profesorii. Alte fotografii îl aratau slăbit, discutând cu angajații grupului Alibaba, în care este încă acționar. Potrivit Financial Times, el trăieşte acum  în anonimat și locuiește la Tokyo. La fel ca Jack Ma, alți câțiva antreprenori au dus greul preluării sectorului privat de către Beijing.

Fang Bin, denunțătorul Covid-19 din Wuhan

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Covid-19 făcea ravagii în orașul Wuhan. Fang Bin s-a apucat să filmeze spitalele supraaglomerate, pacienții grav bolnavi și sacii mortuari care se adunau, în timp ce autoritățile chineze încercau să ascundă amploarea epidemiei. El a îndrăznit să spună într-o înregistrare video, la începutul lunii februarie: „Predați puterea guvernului poporului”. Apoi acesta a dispărut, cum altfel?

Fang Bin a fost în cele din urmă eliberat în luna mai, după trei ani de închisoare. Între timp, el fusese condamnat pentru „răspândirea de știri false”. De la eliberare, el ar fi fost supravegheat și nu ar fi fost liber să se exprime, potrivit unuia dintre susținătorii săi. Ca și el, alți jurnaliști au dispărut după ce au transmis videoclipuri care arătau amploarea epidemiei.

Fan Bingbing, actriță de renume internaţional

Fan Bingbing este cel mai bine plătită actriță din țară, membră a juriului Festivalului de Film de la Cannes anul trecut. În 2018, Fan Bingbing se afla la apogeul carierei sale când a dispărut brusc, la începutul verii. Nu a mai fost văzută în public, iar rețelele sale de socializare, care de obicei erau actualizate zilnic, au amuțit.

Cu câteva săptămâni mai devreme, un prezentator de televiziune dezvăluise un sistem de contracte duble – de care se presupune că ar fi beneficiat și ea – care permitea celebrităților să își ascundă o mare parte din venituri de fisc. După patru luni de tăcere, în octombrie, autoritățile au anunțat că Fan Bingbing datora aproape 900 de milioane de yuani în impozite (100 de milioane de milioane de euro la acea vreme) și că a fost plasată în arest la domiciliu. Actrița și-a cerut apoi scuze pe rețeaua de socializare Weibo. De atunci, ea a reapărut pe covoarele roșii internaționale și pe coperțile revistelor, dar cariera ei cinematografică pare să se fi blocat.

Meng Hongwei, președinte al Interpol

În septembrie 2018, stupoarea s-a instalat la sediul Interpol din Lyon. Șeful organizației internaționale de cooperare polițienească, Meng Hongwei, era de negăsit. Soția sa a fost cea care a alertat în cele din urmă autoritățile franceze. Aceasta nu mai știa nimic de Meng din 25 septembrie, când i-a trimis un mesaj îngrijorător: „așteaptă apelul meu”, precedat de un emoji cu un pumnal.

 

Apelul nu a mai venit niciodată. Beijingul a păstrat tăcerea timp de zece zile, înainte de a anunța că șeful Interpol se află în detenție în China, fiind suspectat de corupție. Meng Hongwei a fost exclus din Partidul Comunist Chinez și condamnat la 13 ani și jumătate de închisoare. Soția sa și cei doi copii ai lor au primit azil politic în Franța.

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată