News

Ea este Barbie de România. Tânăra conduce tiruri și muncește în condiții grele

Barbie de România s-a impus într-o lume a bărbaților. Tânăra care conduce un camion roz și muncește din greu pentru fiecare ban
13.01.2024 | 21:01
Ea este Barbie de Romania Tanara conduce tiruri si munceste in conditii grele
Georgeta face o figură aparte cu camionul ei roz si cu cele două pisici care o însoțesc / Foto: captură, Antena 1
ADVERTISEMENT

Din motive istorice, multe profesii au fost dominate de bărbați, iar transportul rutier este una dintre ele. Însă, în ultimii ani, tot mai multe femei se urcă la volan. Este și cazul Georgetei, o șoferiță de TIR din România, care s-a impus în această meserie grea.

S-a impus în lumea bărbaților

La 34 de ani, Georgeta s-a impus într-un univers dominat eminamente de bărbați: șofer de camioane grele. O meserie solicitantă și uneori chiar riscantă, dar Georgeta a accceptat provocarea.

ADVERTISEMENT

De mică pasionată de mașini, Georgeta a încercat diverse profesii după ce a absolvit Facultatea de Management. A lucrat diverse joburi în magazine, a învățat să fie hair stylist și make-up artist, dar i s-a părut că nimic din toate astea nu i se potriveau.

„Am făcut Facultatea de Management, am terminat-o, dar după aceea nu mi-a mai plăcut. Am făcut și cursuri de hair stylist și make-up artist și nici asta nu mi-a plăcut. Ca să mă întrețin și să pot face școala, m-am angajat la tot felul de magazine. Când mi-am luat carnetul de profesionist, direct pe TIR m-am dus”, a povestit Georgeta pentru Gândul.

ADVERTISEMENT

Camion roz, pisici roz

Georgeta și-a personalizat camionul, care este vopsit parțial în roz în exterior. Aceeași culoare a ales-o și pentru cabina unde-și petrece ore conducând pe șosele. În plus, ca să nu fie singură, șoferița, originară din județul Alba, a adoptat două pisici: pisica Pisy și motanul Norocel.

„Când m-am dus la avizul psihologic, mi-a zis doamna de acolo că nu o să fiu în stare să fac profesia asta. Când am început șoferia, prietenii și apropiații mi-au spus că nu este de mine, că ai să vezi că viața nu este așa roz. Atunci mi-am zis: Lasă că vă dovedesc că mi-o fac și roz, și ușoară”, a spus Georgeta.

ADVERTISEMENT

„Eu am avut ideile și familia mi-a dat o mână de ajutor. Camionul este al meu, de asta mi-am permis să fac chestia asta, nu știu dacă cineva ar fi acceptat să îi fac camionul roz”.

„Unii îmi spun că sunt frumaosă și mă felicită pentru curaj”

Șoferița spune că în această meserie dominată de bărbați, unii au fost surprinși să o vadă la volanul unui TIR. „Chiar săptămâna trecută, am fost la o firmă unde mi-a spus cineva că, în 11 ani de când lucrează acolo, nu a mai văzut o femeie pe TIR. Unii șoferi îmi spun că sunt frumoasă sau mă felicită pentru curaj”.

ADVERTISEMENT

Georgeta a lucrat și în Spania, tot ca șofer de TIR. Uneori, a vrut să renunțe dar pasiunea pentru condus camioane a ținut-o în spatele volanului. „M-am lăsat de două ori, când am fost în Spania, dar, când vedeam câte un TIR, îmi ieșea inima din piept. Mi-am dat seama că nu mă pot lăsa, este ca un drog”, spune românca.

Sfârșitul ideilor preconcepute

La fel ca și alte sectoare, industria transporturilor a fost mult timp victima ideilor preconcepute. Cu toate acestea, această profesie a fost întotdeauna deschisă tuturor: bărbați și femei deopotrivă, oricine poate manevra un vehicul, cu condiția de a fi urmat o pregătire adecvată.

Astăzi, industria a evoluat, nevoile s-au schimbat, la fel și atitudinile. Sectorul transportului rutier este din ce în ce mai feminizat și nu este neobișnuit de văzut femei conducând toate tipurile de vehicule

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca...
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai o pâine!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua...
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion