Din motive istorice, multe profesii au fost dominate de bărbați, iar transportul rutier este una dintre ele. Însă, în ultimii ani, tot mai multe femei se urcă la volan. Este și cazul Georgetei, o șoferiță de TIR din România, care s-a impus în această meserie grea.
La 34 de ani, Georgeta s-a impus într-un univers dominat eminamente de bărbați: șofer de camioane grele. O meserie solicitantă și uneori chiar riscantă, dar Georgeta a accceptat provocarea.
De mică pasionată de mașini, Georgeta a încercat diverse profesii după ce a absolvit Facultatea de Management. A lucrat diverse joburi în magazine, a învățat să fie hair stylist și make-up artist, dar i s-a părut că nimic din toate astea nu i se potriveau.
„Am făcut Facultatea de Management, am terminat-o, dar după aceea nu mi-a mai plăcut. Am făcut și cursuri de hair stylist și make-up artist și nici asta nu mi-a plăcut. Ca să mă întrețin și să pot face școala, m-am angajat la tot felul de magazine. Când mi-am luat carnetul de profesionist, direct pe TIR m-am dus”, a povestit Georgeta pentru Gândul.
Georgeta și-a personalizat camionul, care este vopsit parțial în roz în exterior. Aceeași culoare a ales-o și pentru cabina unde-și petrece ore conducând pe șosele. În plus, ca să nu fie singură, șoferița, originară din județul Alba, a adoptat două pisici: pisica Pisy și motanul Norocel.
„Când m-am dus la avizul psihologic, mi-a zis doamna de acolo că nu o să fiu în stare să fac profesia asta. Când am început șoferia, prietenii și apropiații mi-au spus că nu este de mine, că ai să vezi că viața nu este așa roz. Atunci mi-am zis: Lasă că vă dovedesc că mi-o fac și roz, și ușoară”, a spus Georgeta.
„Eu am avut ideile și familia mi-a dat o mână de ajutor. Camionul este al meu, de asta mi-am permis să fac chestia asta, nu știu dacă cineva ar fi acceptat să îi fac camionul roz”.
Șoferița spune că în această meserie dominată de bărbați, unii au fost surprinși să o vadă la volanul unui TIR. „Chiar săptămâna trecută, am fost la o firmă unde mi-a spus cineva că, în 11 ani de când lucrează acolo, nu a mai văzut o femeie pe TIR. Unii șoferi îmi spun că sunt frumoasă sau mă felicită pentru curaj”.
Georgeta a lucrat și în Spania, tot ca șofer de TIR. Uneori, a vrut să renunțe dar pasiunea pentru condus camioane a ținut-o în spatele volanului. „M-am lăsat de două ori, când am fost în Spania, dar, când vedeam câte un TIR, îmi ieșea inima din piept. Mi-am dat seama că nu mă pot lăsa, este ca un drog”, spune românca.
La fel ca și alte sectoare, industria transporturilor a fost mult timp victima ideilor preconcepute. Cu toate acestea, această profesie a fost întotdeauna deschisă tuturor: bărbați și femei deopotrivă, oricine poate manevra un vehicul, cu condiția de a fi urmat o pregătire adecvată.
Astăzi, industria a evoluat, nevoile s-au schimbat, la fel și atitudinile. Sectorul transportului rutier este din ce în ce mai feminizat și nu este neobișnuit de văzut femei conducând toate tipurile de vehicule