News

Război în Israel. Joe Biden: Camioanele cu ajutoare, în Gaza, în 24-48 de ore. Ostatici americani, eliberați de Hamas. Update

Război în Israel. Un oraș israelian de la granița cu Liban, cu zeci de mii de oameni, va fi evacuat. Decizia, luată pe fondul amenințării teroriștilor Hezbollah.
20.10.2023 | 23:51
Razboi in Israel Joe Biden Camioanele cu ajutoare in Gaza in 2448 de ore Ostatici americani eliberati de Hamas Update
Război în Israel. Conflicte sângeroase în Cisiordania. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-10-2023
20:50

Biden: Camioanele cu ajutoare ar trebui să intre în Gaza "în următoarele 24-48 de ore”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că, în opinia sa, camioanele care transportă ajutoare umanitare atât de necesare ar trebui să intre în Gaza “în următoarele 24-48 de ore”.

Întrebat despre camioanele cu ajutoare care să ajungă în Gaza, Biden a spus că israelienii și președintele Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi “s-au angajat la asta”.

”Autostrada a trebuit să fie refăcută, deoarece era într-o stare foarte proastă, și cred că, în următoarele 24-48 de ore, primele 20 de camioane vor trece cu ajutoare”, a declarat Biden, potrivit The Guardian.

20-10-2023
20:38

Președintele SUA "extrem de bucuros" de eliberarea ostaticilor americani

Joe Biden a confirmat eliberarea celor doi ostatici americani capturați de Hamas din 7 octombrie. ”Astăzi, am obținut eliberarea a doi americani luați ostatici de Hamas în timpul oribilului atac terorist împotriva Israelului din 7 octombrie.

Conaționalii noștri au trecut printr-o încercare teribilă în ultimele 14 zile și mă bucur nespus de mult că se vor reuni în curând cu familia lor, care a fost cuprinsă de teamă.

Aceste persoane și familia lor vor avea sprijinul deplin al guvernului Statelor Unite în timp ce se recuperează și se vindecă, iar noi toți ar trebui să le respectăm intimitatea în acest moment”, a declarat Joe Biden. Președintele american a mulțumit guvernelor din Qatar și Israel pentru parteneriatul lor în asigurarea eliberării ostaticilor.

Eliberarea ostaticilor americani din Gaza vine “după mai multe zile de dialog continuu” cu toate părțile, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Doha. Qatar speră că dialogul va duce la “eliberarea tuturor ostaticilor civili de orice naționalitate”, a adăugat Majed Al-Ansari.

20-10-2023
17:51

Hamas eliberează doi ostatici americani "din motive umanitare"

Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, aripa armată a Hamas, au eliberat doi ostatici americani – o mamă și fiica ei – “din motive umanitare”, ca răspuns la eforturile de mediere din Qatar, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt Abu Ubaida, relatează Reuters.

Abu Ubaida a precizat că au eliberat cetățenii “din motive umanitare și pentru a dovedi poporului american și lumii că afirmațiile făcute de Biden și de administrația sa fascistă sunt false și nefondate”.

Hamas afirmă că are 200 de ostatici și că alți 50 sunt deținuți de alte grupuri armate din enclavă. Aceasta a declarat că peste 20 de ostatici au fost uciși de loviturile aeriene israeliene, dar nu a oferit alte detalii.

20-10-2023
11:16

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, vizită la granița Egiptului cu Gaza

Vineri, 20 octombrie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, efectuează o vizită în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Gaza pentru a supraveghea pregătirile pentru livrarea de ajutor în enclava condusă de Hamas.

De mai multe zile, avioane de marfă și camioane au adus ajutoare numeroase pentru civilii palestinieni. Până acum, niciunul nu a fost livrat în Gaza din cauza neînțelegerilor între statele din zonă.

Camioanele cu ajutor trebuie să se deplaseze în Gaza cât mai repede posibil”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Vorbind pe partea egipteană a graniței Rafah, el a cerut ca un număr semnificativ de camioane să intre în Gaza în fiecare zi și ca verificările ajutorului să fie făcute într-un mod practic și rapid.

20-10-2023
11:11

Armata israeliană publică o filmare cu eliminarea unor teroriști Hamas în Cisiordania

Armata israeliană (IDF) continuă operațiunile contra grupării Hamas. În noaptea trecută, mai mulți teroriști au fost eliminați într-o tabără localizată în Cisiordania.

Încă de la primele ore ale dimineții, forțele IDF au încheiat o operațiune de 24 de ore în tabăra de refugiați Nur Shams. Aici, trupele israeliene au ucis cel puțin 12 palestinieni înarmați și au arestat 20 de suspecți căutați. Un ofițer israelian a fost, de asemenea, ucis în ciocniri, notează Times of Israel.

20-10-2023
09:19

Purtătorul de cuvânt al Hamas a fost arestat în Cisiordania

Israelul confirmă arestarea unui înalt nume al Hamas. Agenția de Securitate din Israel (Shin Bet) a confirmat vineri că l-a reținut, joi, pe purtătorul de cuvânt al Hamas, Hassan Yousef.

Agenția a declarat pentru CNN că a fost arestat ”pentru suspiciunea că acționează în numele Hamas”. Totul s-a întâmplat în timpul unui raid israelian în Cisiordania, care a dus la reținerea de către Forțele de Apărare Israel a ”peste 80 de suspecți căutați, inclusiv 63 de agenți teroriști Hamas”.

Yousef este unul dintre fondatorii grupului și una dintre cele mai proeminente personalități politice ale acestuia. El a fost arestat de mai multe ori, petrecând în total peste 23 de ani în închisoare.

20-10-2023
09:15

Civilii blocați în Gaza primesc o rază de speranță. Egiptul ar fi eliberat calea pentru ajutorul umanitar

De mai multe zile, sute de mii de civili din Fâșia Gaza duc o lipsă acută de alimente, apă și haine. La granița cu Egiptul așteaptă mai multe camioane pentru a intra în enclava palestianiană.

Vineri, a apărut informația că Egiptul ar fi îndepărtat blocurile de beton din apropierea graniței cu Gaza. Anunțul a fost făcut de o sursă de securitate egipteană. A apărut astfel speranța că ajutoarele umanitare ar putea începe în curând să ajungă la palestinienii blocați în interior, transmite The Guardian.

 

 

Război în Israel. Pe fondul creșterii amenințării dinspre cealaltă organizație teroristă din zonă, Hezbollah, guvernul de la Tel Aviv a decis evacuarea unui mare oraș de la granița cu Liban.

Război în Israel. Kyriat Shmona, oraș israelian de la granița cu Liban, cu zeci de mii de locuitori, evacuat

Vineri dimineață, Israelul a anunțat că va evacua oraşul Kyriat Shmona, de la granița sa cu Liban. Zona se află sub tensiune maximă încă din 7 octombrie, ziua în care Hamas a lansat atacul odios asupra Israelului.

ADVERTISEMENT

Evacuarea are loc pe fondul atacurilor repetate cu rachete și drone din partea grupării teroriste Hezbollah și a altor facțiuni palestiniene aliate care vizează nordul Israelului.

În acest sens, autorităţile israeliene au anunţat ”punerea în aplicare a unui plan pentru evacuarea locuitorilor acestui oraş cu circa 25.000 de rezidenţi, în case de primire finanţate de stat”, a indicat armata, notează Times of Israel.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o zi, armata israeliană a transmis că un atac cu rachetă antitanc a avut loc de pe teritoriul libanez şi că forţele sale au ripostat atacând infrastructuri ale Hezbollah. Tot joi, raiduri aeriene israeliene au fost lansate împotriva sectorului de unde provin tirurile.

Din 7 octombrie până în prezent, confruntările între Hezbollah şi Israel la frontiera israeliano-libaneză au făcut în jur de 20 de morţi de partea libaneză, în majoritate combatanţi, dar şi un jurnalist al agenţiei Reuters şi doi civili. De partea israeliană există cel puţin trei morţi.

ADVERTISEMENT

Suntem în stare de alertă şi de vigilenţă în nord, dacă Hezbollah va face o greşeală gravă, vom răspunde cu multă forţă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

Reamintim că, luni, Autoritatea Națională pentru Managementul Situațiilor de Urgență din Israel a început să lucreze pentru evacuarea tuturor comunităților pe o rază de doi kilometri de granița cu Liban.

ADVERTISEMENT

Conflicte sângeroase în Cisiordania: 13 palestinieni, printre care 5 copii, uciși într-o tabără de refugiați

Tot în această dimineață, Ministerul palestinian al Sănătăţii a transmis că 13 persoane și-au pierdut viața în urma confruntărilor cu forțele israeliene în Cisiordania, potrivit Sky News.

Printre cele 13 persoane ucise se numără inclusiv cinci copii. Palestinienii spun că forţele israeliene au atacat şi au efectuat un atac aerian asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni din Cisiordania ocupată. Incidentul a fost raportat tabăra de refugiați Nur Shams, lângă granița teritoriului cu Israelul.

ADVERTISEMENT
Tags: