Life

Echinocțiu de toamnă 2021, pe 22 septembrie. Tradiții și obiceiuri la români: ce este interzis să faci astăzi

Echinocțiu de toamnă, unul dintre cele mai importante evenimente astronomice, are loc pe 22 septembrie și marchează intrarea într-un nou anotimp.
22.09.2021 | 09:06
Echinoctiu de toamna 2021 pe 22 septembrie Traditii si obiceiuri la romani ce este interzis sa faci astazi
Echinocțiu de toamnă 2021, pe 22 septembrie. Tradiții și obiceiuri la români: ce este interzis să faci astăzi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Potrivit astronomilor, de acum înainte nopțile călduroase de vară vor fi înlocuite cu unele lungi și reci, eveniment care se va petrece la ora 22:21. Acest lucru se întâmplă până la solstițiul de iarnă, din data de 21 decembrie.

Și pentru că marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, echinocțiu de toamnă nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri, dar și lucruri care sunt complet interzise.

ADVERTISEMENT

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru echinocţiu de toamnă 2021

Una dintre cele mai vechi tradiții populare legat de echinocțiu de toamnă este strâns legată de vreme. Se spune că așa cum e ziua de 22 septembrie, așa va fi și restul anului.

Concret, dacă va ploua în dimineața zilei de 22 septembrie, atunci primăvara viitoare va fi ploioasă. Soarele în timpul amiezii înseamnă la rândul său un an bun.

ADVERTISEMENT

Se mai spune că echinocţiu de toamnă este o zi perfectă pentru a bate nucii și a scutura merele și gutuile, fructe specifice acestui anotimp.

Tot în această zi gospodarii pregătesc primul must din strugurii proaspeți culeși. 22 septembrie este un prilej numai bun pentru a ne bucura de recoltă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o altă tradiție din străbuni amintește că florile sunt supărate și plâng în această zi. Pentru a rămâne frumoase și sănătoase întreaga iarnă ele trebuie unse cu mir sfințit.

Pentru a avea bunăstare în casă și în familie, un obicei popular spune că e bine să se consume pâine înainte de a ieși din locuință.

ADVERTISEMENT

În plus, oamenii aduc mulțumiri verii pentru lumină și căldură, dar în același timp se pregătesc pentru venirea toamnei răcoroase.

Ce este interzis la echinocțiu de toamnă, 22 septembrie 2021

Una dintre cele mai important superstiții legat de echinocțiu de toamnă are legătură cu familia, adică cei care au copii nu au voie să se certe. În caz contrar cei mici vor avea senzația că au puțin de cules.

O altă superstiție care are legătură cu echinocțiu de toamnă ne amintește că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui.

ADVERTISEMENT