News

Echinocţiul de toamnă 2023. Când are loc și ce nu e bine să faci în această zi

Echinocţiul de toamnă 2023. Durata zilelor va fi mai scurtă, iar cea a nopților mai lungă. Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate
09.09.2023 | 15:52
Echinoctiul de toamna 2023 Cand are loc si ce nu e bine sa faci in aceasta zi
Echinocţiul de toamnă 2023. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Echinocţiul de toamnă 2023. În curând vom marca intrarea în acest anotimp din punct de vedere astronomic. Echinocțiul are loc de două ori în fiecare an și semnifică momentul în care durata zilelor devine egală cu cea a nopților.

Echinocţiul de toamnă 2023. În ce zi va avea loc

Acest eveniment nu se produce pe aceeași dată. An de an, perioada diferă, având loc atunci când soarele traversează ecuatorul ceresc, „când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°”, arată astro-urseanu.ro.

ADVERTISEMENT

În 2023, echinocţiul de toamnă se produce pe data de 23 septembrie, la ora 09:50. Prin urmare, peste două săptămâni vom păși în toamna astronomică. După echinocțiul de toamnă, durata zilelor va fi mai scurtă, iar cea a nopților mai lungă, până la data de 21 decembrie. Atunci este marcat solstițiul de iarnă.

„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

ADVERTISEMENT

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară”, menționează sursa citată.

Tradiții și semnificații spirituale. Ce nu este bine să faci în această zi

Echinocțiul de toamnă vine cu o serie de tradiții, obiceiuri și semnificații spirituale. Se spune că odată cu sosirea acestui anotimp pregătim „solul” pentru următoarele recolte. Din punct de vedere spiritual, se spune că este bine să te eliberezi de toate gândurile negative și să îți exprimi recunoștința pentru lucrurile pe care le ai.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției populare, dacă vremea va fi frumoasă în această zi, așa va fi anul care va urma. Dacă dimineața va fi ploioasă, primăvara va fi la fel. Dacă soarele va fi prezent la amiază, este semn că anul viitor va fi unul bun.

Pe vremuri, în această zi se băteau nucile și se scuturau merele și gutuile. Tot atunci, oamenii prepară primul must după recoltarea strugurilor din gospodării. Florile se ung cu mir sfințit, pentru a rămâne frumoase și sănătoase când iarna își va intra în drepturi.

ADVERTISEMENT

Pentru a nu atrage ghinionul se spune că nu este bine să te speli pe față până când nu va apune soarele. Dacă vrei să atragi norocul, trebuie să mănânci pâine înainte de a ieși din casă, potrivit tradiției.

 

 

ADVERTISEMENT