Sport

George Cosac, prima reacție după schimbarea formatului fazei finale a Billie Jean King Cup: „Nu ne avantajează. Cu Halep și Cîrstea în echipă putem câștiga trofeul”

Echipa României de Billie Jean King Cup este direct afectată după schimbarea anunțată de Federația Internațională de Tenis. Ce se întâmplă la turneul final din toamnă.
25.04.2024 | 20:20
George Cosac prima reactie dupa schimbarea formatului fazei finale a Billie Jean King Cup Nu ne avantajeaza Cu Halep si Cirstea in echipa putem castiga trofeul
Formatul fazei finale a Billie Jean King Cup se schimbă începând din acest an. Ce urmează pentru echipa României. Foto: FRT.
ADVERTISEMENT
25-04-2024
17:29

George Cosac, prima reacție după schimbarea formatului fazei finale a Billie Jean King Cup

Federația Internațională de Tenis a anunțat schimbarea formatului fazei finale a Billie Jean King Cup. În loc de grupe, cele 12 națiuni calificate se vor duela pe un tablou eliminatoriu. Schimbarea se va produce cu efect imediat încă din acest an. 

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, a oferit o primă reacție pentru FANATIK și consideră că noul sistem nu avantajează echipa de Billie Jean King Cup a României. 

În schimb, președintele FRT este de părere că dacă Simona Halep și Sorana Cîrstea vor merge la turneul final, echipa „tricoloră” are șansa de a ridica trofeul deasupra capului. 

„În mod normal, sistemul eliminatoriu avantajează echipele cu șansa a doua, care pot prinde o zi bună, câștigă un meci și se califică mai departe. Pe când cu grupe trebuia să joci două meciuri bine ca să treci în faza următoare.

Plus că doar locul 1 se califică în semifinale. Noi suntem locul 11, dar depinde cu ce echipă vom merge. Dacă vom beneficia cel puțin una dintre Simona Halep, Sorana Cîrstea și Irina Begu, care să se alăture Anei Bogdan și lui Jaqueline Cristian putem spera.

Din grupe se putea ajunge în semifinale și cu o victorie 3-0, și o înfrângere 3-1, prin jocul rezultatelor. Acum, în sistemul eliminatoriu e obligatoriu să câștigi două meciuri ca să ajungi în semifinale.

Așadar, eu spun că era mai avantajos sistemul cu patru grupe de câte trei echipe. Consider că aveam o șansă în plus. Sunt ferm convins că România cu Simona Halep și Sorana Cîrstea în echipă poate câștiga trofeul”, a declarat George Cosac, pentru FANATIK

Federația Internațională de Tenis a anunțat schimbarea formatului fazei finale a Billie Jean King Cup. Modificarea are loc cu efect imediat, iar cele 12 echipe calificate la turneul final din toamnă urmează să evolueze pe un tablou eliminatoriu, ci nu în grupe ca în sezoanele precedente.

Echipa României, direct afectată! Schimbare importantă a formatului fazei finale a Billie Jean King Cup

Echipa de Billie Jean King Cup a României s-a calificat în premieră la turneul final al competiției. „Tricolorele” au învins Ucraina după o revenire incredibilă, scor 3-2 la Amelia Island și vor participa în perioada 12-20 noiembrie la competiția de la Sevilla.

ADVERTISEMENT

Începând din acest an, formatul fazei finale a Billie Jean King Cup își schimbă formatul. În loc de grupe, cele 12 națiuni calificate se vor duela pe un tablou eliminatoriu. Competiția va fi asemănătoare cu etapa similară din Cupa Davis.

Un alt detaliu important este faptul că primii 4 capi de serie vor beneficia de tur liber și vor intra în competiție direct în sferturile de finală. Primul tur va avea loc în perioada 12-14 noiembrie, în timp ce meciurile din sferturi sunt programate între 15-17 noiembrie.

ADVERTISEMENT
  • 18-19 noiembrie vor avea loc semifinalele
  • 20 noiembrie este data la care va avea loc marea finală a Billie Jean King Cup

România își va afla adversara la finalul lunii aprilie

Tragerea la sorți a tabloului Billie Jean King Cup va avea loc marți, 30 aprilie. Evenimentul se va desfășura la sediul ITF din Londra, începând cu ora 13:00. Faza finală a Billie Jean King Cup se va desfășura cu o săptămână mai târziu decât de obicei, din cauza calendarului WTA aglomerat.

ADVERTISEMENT

Pe lângă România, echipa de Billie Jean King Cup a Japoniei este cealaltă debutantă la turneul final al competiției. Australia, Polonia, Marea Britanie, SUA, Germania, Slovacia, Canada, Italia, Spania și Cehia sunt celelalte participante.

Echipa de Billie Jean King Cup a României ocupă locul 11 în clasament. Primele patru în ierarhie sunt Canada, campioana en-titre, Cehia, Italia și Australia. „Tricolorele” au atins de două ori faza semifinalelor în Billie Jean King Cup, însă într-un alt format (1973 și 2018).

ADVERTISEMENT

Turneul de la finalul anului are loc pe hard. Echipa câștigătoare va fi desemnată după sistemul cel mai bun din trei meciuri – două de simplu și unul de dublu. Marea câștigătoare a competiției va primi 2,4 milioane de dolari.

De cealaltă parte, finalista va încasa 1,44 milioane de dolari, iar semifinalistele 960.000 de dolari. Prin calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, Federația Română de Tenis și-a asigurat un câștig de 480.000 de dolari.

ADVERTISEMENT