News

Economia Chinei, în colaps. Coronavirusul afectează puternic şi relaţiile dintre Bucureşti şi Beijing

09.03.2020 | 11:24
Economia Chinei in colaps Coronavirusul afecteaza puternic si relatiile dintre Bucuresti si Beijing
ADVERTISEMENT

Republica Populară China s-a remarcat printr-o creștere economică anuală constantă în ultimele decenii. Impactul Chinei asupra economiei globale nu poate fi negat, iar acest lucru poate fi văzut și prin intermediul epidemiei de coronavirus, care a pornit din „inima” Chinei și a gripat motorul economic chinez. De altfel, relațiile economice între statul chinez și România erau destul de avansate, în ciuda distanței dintre cele două țări. Totodată, sute de români se aflau în China la momentul declanșării epidemiei de coronavirus.

La ce nivel se situau schimburile comerciale dintre România și China

FANATIK a solicitat mai multe statistici din partea Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce privește relația economică dintre China și România.

ADVERTISEMENT

Astfel, am aflat că în primele 11 luni ale anului 2019, schimburile comerciale româno-chineze au totalizat 5,54 miliarde USD, din care 782,8 milioane USD sunt exporturi românești, iar 4,76 miliarde USD, importuri. Balanța comercială s-a menținut negativă (-3,97 miliarde USD), în linia rezultatelor înregistrate în anii anteriori (pe întreg anul 2018, deficitul comercial a fost de 4,32 miliarde USD).

Cu toate acestea, timpul relativ scurt scurs de la debutul epidemiei de COVID-19 în Republica Populară Chineză nu ne poate oferi încă date statistice exacte cu privire la natura și amploarea efectelor epidemiei asupra relațiilor economice și comerciale bilaterale.

ADVERTISEMENT

Câți români se aflau în China la momentul declanșării epidemiei de coronavirus

FANATIK a întrebat Ministerul Afacerilor Externe și câți români se aflau în Republica Populară Chineză în momentul în care a izbucnit epidemia de Covid-19.

Astfel, MAE ne-a precizat că „Ambasada României la Beijing a estimat că un număr de 800 de cetățeni români erau prezenți pe teritoriul acestui stat, însă doar o mică parte dintre aceștia și-au notificat prezența și au furnizat datele de contact.”

ADVERTISEMENT

„Până în prezent, au fost repatriați șase cetățeni români din zona de focar din Republica Populară Chineză: unul dintre cetățenii români a fost repatriat cu un zbor organizat de către Republica Federală Germania, alți trei cu un zbor organizat de către Republica Franceză (state care au activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene), iar ceilalți 2 cetățeni români au fost evacuați cu un zbor special al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord”, mai arată răspunsul oferit de Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, Ambasada României la Beijing a acordat sprijin consular și altor cetățeni români în vederea revenirii în România sau transferului în alte state, printre care un grup de cetățeni români care se afla la Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, studenți români bursieri sau care erau prezenți în acest stat ca parte a schimburilor de experiență dintre România și R.P. Chineză, marinari aflați pe nave andocate în R. P. Chineză, precum și cetățeni români rezidenți sau care se aflau în R.P. Chineză în calitate de turiști.

ADVERTISEMENT

Cât de mult a afectat coronavirusul economia Chinei

Epidemia de coronavirus, care are ca epicentru provincia Hubei din centrul Chinei, va încetini puternic creșterea economică a gigantului asiatic, până la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani, susțin analiștii.

Aceștia au estimat că epidemia de coronavirus și eforturile Beijingului pentru a limita răspândirea virusului vor avea un impact semnificativ asupra produsului intern brut al Chinei.

Astfel, la sfârșitul lunii februarie FMI a ajustat creșterea economică a Chinei la 5,6%, în scădere cu 0,4% față de prognoza din ianuarie. Acest lucru va face ca avansul economiei în plan globat să scadă cu 0,1%. Cu toate acestea, anumiți analiști susțin că, în cel mai sumbru scenariu, creșterea economiei Chinei ar putea să coboare chiar și la 3%.

ADVERTISEMENT