News

Economia românească, în recesiune tehnică. Fitch menține ratingul țării noastre la BBB minus, cu perspectivă negativă

Agenția de rating Fitch se așteaptă ca România să intre în recesiune tehnică în primul trimestru al 2023, deși va crește cu 6.2% în 2022.
08.10.2022 | 11:59
Economia romaneasca in recesiune tehnica Fitch mentine ratingul tarii noastre la BBB minus cu perspectiva negativa
Fitch Ratings. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Agenția a confirmat, totodată, ratingul suveran al României la BBB minus, cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima din categoria ”investment grade”, recomandat pentru investiții.

România va intra în recesiune tehnică în 2023

”Performanță puternică, dar perspectivele se deteriorează: Fitch se așteaptă acum ca economia să se extindă cu 6,2% în 2022, una dintre cele mai puternice rate din UE, datorită performanțelor foarte solide din primele două trimestre ale anului. Creșterea a fost determinată de acumularea de stocuri (care s-ar putea inversa în trimestrele următoare), dar și de consumul privat puternic, în pofida războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ne așteptăm ca inflația ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și un mediu extern mai slab să ducă la o încetinire rapidă a creșterii PIB-ului în trimestrele următoare, economia putând intra în recesiune tehnică în Trimestrul I 2023. Datorită transferului statistic slab și presiunilor substanțiale asupra costurilor energetice, prognozăm o creștere de numai 1,6% în 2023, care se va redresa la 3,7% în 2024, pe măsură ce investițiile publice legate de fondurile UE vor fi accelerate”, este menționat în cel mai recent raport al Fitch pentru România.

Deși Fitch preconizează o reducere a deficitului bugetar în 2022 la 6.4% din PIB, creșterea cheltuielilor a fost atenuată din cauza creșterii pensiilor și salariilor, potrivit economedia.ro

ADVERTISEMENT

Situația va deveni și mai dificilă în 2023, în contextul unor cereri de cheltuieli mai mari și o creștere mai lentă.

”Acest lucru va implica compromisuri dificile în materie de politici și ar putea reduce transparența fiscală dacă autoritățile se vor baza pe măsuri punctuale, implementând impozite ad-hoc cu caracter excepțional”, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Agenția consideră că schemele de sprijin pentru energie, incluzând plafoanele gândite de guvern, vor fi finanțate prin impozite excepționale, care au un impact limitat asupra bugetului. Deficitul global e așteptat să scadă la 5.5% în 2023 și 4.7% în 2024, datorită îmbunătățirii treptate a colectării veniturilor, în conformitate cu reforma fiscală aprobată în T222.

Fitch consideră, totodată, că reformele privind sistemele de pensii și salarizare sunt esențiale pentru a asigura o sustenabilitate fiscală pe termen mediu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Fitch avertizează că există riscuri energetice, cu toate că România este una dintre cele mai puțin expuse țări din ECE la comerțul cu energie rusească. Acest lucru s-ar traduce printr-un risc scăzut de întrerupere a aprovizionării cu gaze în iarna următoare.

În concluzie, Fitch confirmă ratingul României la BBB minus, cu perspectivă negativă, asta și datorită crizei energetice și războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: