Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Basmul meciului cu Andorra

Editorialistul Fanatik Răzvan Ioan Boanchiș scrie despre România - Andorra 4-0, meci care s-a jucat cu peste 20.000 de copii în tribune.
17.10.2023 | 10:40
Editorial Razvan Ioan Boanchis Basmul meciului cu Andorra
Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Basmul meciului cu Andorra. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Cea mai luminoasă întamplare legată de aceste preliminarii a fost prezența copiilor la meciul cu Andorra. În interbelic, cei mici au crescut cu revista “Dimineața copiilor” a lui N. Batzaria (“Moș Nae”). Generația mea avut “Luminița” și “Arici Pogonici”. Uite că a dat și inernetul ceva bun. Recunosc, am fost și rămân sceptic.

Răzvan Ioan Boanchiș, după România – Andorra 4-0: “Doar un om rău n-ar vrea să ne calificăm la Euro”

România a trecut prin prea multe, așa că este țara scepticilor și a miștocarilor. După această lecție dată de copii, după efervescența candorii din tribune, doar un om rău n-ar vrea să ne calificam la Euro.

ADVERTISEMENT

Dar nici nu poți să spui “nu mă interesează ce facem acolo“. La Euro 2016, am ajuns după două victorii de autor obținute de Pițurcă în deplasare (în Finlanda și în Grecia).

Fără Pițurcă pe bancă, am facut meciuri egale cu Finlanda si Grecia pe teren propriu, iar la turneul final ne-a bătut Albania. Pițurcă antrena echipa națională de pe vremea când actualul președinte al FRF era la liceu, așa că Federația n-are niciun merit că am ajuns la Euro 2016.

ADVERTISEMENT

“Cei mici nu vor uita niciodată această excursie”

Dacă în urmă cu șapte ani ne-a bătut Albania la Euro, ar trebui să fim mai modești, mai ales că naționala de azi e mai slabă decât cea de atunci. Golul victoriei contra Greciei l-a marcat Marica. Avem azi un vârf ca Marica?

După ce s-au retras Hagi și Mutu, fotbalul românesc a trăit din amintiri. Săptămâna trecută a respirat datorită elevilor. Într-un stadion transformat în Disneyland, fotbaliștii echipei naționale au învins Andorra. Și nu orice echipă a Andorrei, ci una care avea sașe sau șapte practicați ai sportului trecuți de 35 de ani.

ADVERTISEMENT

Dar domnii din FRF (sau mai degrabă cei de la UEFA, care au interzis prezența adulților la meci) au bifat cea mai mare realizare din 2014 încoace. Le-au oferit copiilor un basm. Cei mici nu vor uita toată viața aceasta excursie cu școala.