News

Nicolae Ciucă și-a dat demisia. Cătălin Predoiu va fi premier interimar. PSD și PNL intră împreună la consultări, fără UDMR. Update

Rotativa guvernamentală va avea loc în această săptămână. Premierul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul în cursul zilei de luni.
12.06.2023 | 18:19
Nicolae Ciuca sia dat demisia Catalin Predoiu va fi premier interimar PSD si PNL intra impreuna la consultari fara UDMR Update
Nicolae Ciucă și-a dat demisia. Cătălin Predoiu va fi premier interimar. PSD și PNL intră împreună la consultări, fără UDMR. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
12-06-2023
15:28

PSD și PNL intră împreună la consultări, fără UDMR. Programul de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare, marţi, 13 iunie, la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

A fost prezentat și programul evenimentului de mâine. Consultările debutează la ora 12.00. De notat că liderii PSD și PNL intră împreună cu reprezentanții minorităților de la ora 12.00, în timp ce UDMR intră separat de la ora 12.30. Acesta poate fi un semn că UDMR ar putea părăsi coaliția de guvernare.

Programul consultărilor cu partidele și formațiunile politice parlamentare, conform Administrației Prezidențiale:

  • 12:00:
    – Partidul Național Liberal (PNL)
    – Partidul Social Democrat (PSD)
    – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
  • 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • 13:00 – Uniunea Salvați România (USR)
  • 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12-06-2023
14:21

Cătălin Predoiu, desemnat premier interimar de către Klaus Iohannis  

Cătălin Predoiu (PNL), actualul ministru al justiției, a fost desemnat premier interimar după demisia lui Nicolae Ciucă. Acesta va ocupa poziția până la numirea unui prim-ministru cu puteri depline.

Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială: ”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru.

În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”.

Marcel Ciolacu are șanse mari de a fi desemnat premier încă de marți, 13 iunie, la finalul consultărilor pe care Klaus Iohannis le va avea cu partidele parlamentare. 

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României va invita marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, se mai arată în comunicat.

12-06-2023
13:58

Marcel Ciolacu: ”Dacă voi fi desemnat premier, voi avea o întâlnire cu Kelemen Hunor. Îmi doresc UDMR la guvernare”

Telenovela rămânerii / plecării UDMR de la guvernare continuă. Marcel Ciolacu spune ferm că, dacă președintele îl va desemna ca premier, va avea o discuție cu Kelemen Hunor.

Liderul PSD afirmă că își dorește ca UDMR să facă parte din viitorul Executiv. Ciolacu a mai precizat că nu poate să nu țină cont, la formarea noului Cabinet, de miniștrii care au fost performanți. El i-a menționat aici pe ministrul Fondurilor Europene și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

”În acest moment, am intrat într-o altă logică instituțională. Domnul prim ministru Nicolae Ciucă s-a dus să-și depună mandatul la președintele României. Președintele României ne va chema la consultări, va exista un premier desemnat.

Cu certitudine, dacă eu voi fi persoana desemnată ca și prim ministru o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor, după acea desemnare, împreună cu domnul Nicolae Ciucă”, a spus Ciolacu, susținând că își dorește ca UDMR să rămână la guvernare.

”Avem unele performanțe ale unor miniștri. Nu pot să fac abstracție în privința unor minister, Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene. Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică post-decembristă prin cele 30 de miliarde atrase”, a mai punctat Ciolacu.

12-06-2023
13:06

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia

Nicolae Ciucă și-a dat demisia. Anunțul oficial a fost făcut în urmă cu puțin timp după ședința de guvern. Deși alături de acesta ar fi trebuit să fie și liderul PSD, Marcel Ciolacu, așa cum era de așteptat, Nicolae Ciucă a fost singur de această dată.

„Consider că acest conflict a fost încheiat și așa cum ne-am asumat la nivelul coaliției, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României.”, a declarat Nicolae Ciucă, făcând referire la greva profesorilor care astăzi a fost suspendată după aproape 4 săptămâni de la debutul ei.

„În felul acesta, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la nivelul coaliției, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, vor începe procedurile pentru efectuarea rocadei.

Ceea ce este important de subliniat este că imediat după aceasta vom avea un guvern interimar, care va funcționa până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou guvern. Ne-am propus ca până joi să avem guvernul învestit și în felul acesta să putem să ne ocupăm în continuare de problemele care sunt prioritare atât prin programul de guvernare, cât și pentru tot ceea ce înseamnă guvernarea unei țări.

Doresc la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat în această perioadă. Nu vreau să vorbesc de tot ceea ce am realizat, pentru că avem lucruri pe care le-am înfăptuit așa cum trebuie și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm. Astea sunt chestiuni pe care ni le asumăm. Dar ceea ce este important este faptul că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o criză politică, la finele anului 2020”, a transmis Nicolae Ciucă.

Prin urmare, prima procedură privind rotativa guvernamentală a fost făcută, luni, 12 iunie. Urmează să fie numit un premier intermiar, înainte ca funcția să fie ocupată de președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.

12-06-2023
08:50

O parte din consilierii premierului ar fi demisionat

Informații noi privind rotativa guvernamentală. Surse politice spun că mai mulți consilieri ai premierului Nicolae Ciucă ar fi demisionat încă de vineri. Amintim că astăzi ar urma să își depună mandatul și prim-ministrul.

La conducerea Cancelariei lui Nicolae Ciucă se afla Mircea Abrudean. De asemenea, Ciucă are patru secretari de stat, un director de cabinet, 11 consilieri de stat și patru consilieri onorifici.

Procedura privind rotativa guvernamentală va începe odată cu demisia lui Nicolae Ciucă. În locul său va fi numit un premier interimar, iar spre finalul săptămânii, va fi instalat noul guvern, condus de președintele PSD Marcel Ciolacu.

Rotativa guvernamentală ar urma să aibă loc în această săptămână. Premierul Nicolae Ciucă a ajuns, luni dimineață, la Palatul Victoria. El își va depune demisia, iar în locul său va fi numit un premier interimar.

Rotativa guvernamentală. Premierul Nicolae Ciucă își va depune mandatul

Începând de luni, procedurile pentru rotativa guvernamentală ar urma să înceapă. Astfel, se așteaptă ca demisia premierului Ciucă să fie anunțată astăzi. Interimatul ar putea fi preluat fie de Bogdan Aurescu, Lucian Bode, Cătălin Predoiu sau Sebastian Burduja, potrivit surselor Antema 3.

ADVERTISEMENT

Marți, 13 iunie, partidele vor fi chemate la consultări de către președintele Klaus Iohannis pentru formarea noului guvern. În cursul zilei de miercuri se vor desfășura audierile în comisiile de specialitate din Parlament.

Votul de învestire și depunerea jurământului ar urma să aibă loc joi, 15 iunie. Însă, Marcel Ciolacu, viitorul premier, va trebui să găsească o soluție pentru situația privind Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu UDMR

Discuțiile dintre liderul PSD și Kelemen Hunor, cu privire la cele două portofolii, nu au avut succes. UDMR nu dorește să renunțe la ministerele menționate. Totodată, Kelemen Hunor insistă să fie respectat protocolul inițial.

”Discuțiile au fost mai ample, au fost pe fiecare minister, ce este de făcut, s-a intrat puțin și în programul de guvernare pe care o să îl detaliem la viitorul Consiliu Politic Național. A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord pentru a continua această colaborare și au venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care cred că o să o am astăzi împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și domnul Kelemen Hunor, ca UDMR să preia ministerele Energiei si Fondurilor Europenene, două ministere foarte importante, și din cate știm, au și persoanele potrivite pentru aceste ministere”, declara Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Însă, Kelemen Hunor a transmis că nu este de acord cu oferta social-democraților. UDMR consideră că ministerele Energiei si Fondurilor Europenene „nu sunt acceptabile” și dorește să fie respectată înțelegerea.

”Domnul Ciolacu, înainte să iasă în presă, m-a sunat și mi-a spus că decizia este să mergem noi cu Energia și cu MIPE. Aceste două ministere, din punctul nostru de vedere, nu sunt acceptabile. Adică nu putem să ieșim din protocol”, a spus liderul UDMR.

ADVERTISEMENT

Se vehiculează și ideea potrivit căreia UDMR ar putea să nu mai facă parte din Guvern. Totuși, formațiunea politică ar putea să rămână cu reprezentanți în eșaloanele doi și trei și să susțină Guvernul din Parlament.

”În momentul în care Marcel Ciolacu este desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze Guvernul, atunci este responsabilitatea lui de a închide discuțiile. Până atunci este un acord și UDMR nu pleacă de la guvernare. Nu s-a întâmplat nimic, nu a plecat nimeni de la coaliție, nu a venit nimeni în coaliție. Să știți că noi nu suferim de sindromul Stockholm”, a adăugat Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT