News

Efectul devastator al noului coronavirus din azilele de bătrâni. „Este un eșec pentru societatea în care trăim”

17.05.2020 | 10:50
Efectul devastator al noului coronavirus din azilele de batrani Este un esec pentru societatea in care traim
ADVERTISEMENT

Mai multe state au publicat rapoarte care arată efectul devastator al noului coronavirus din azilele de bătrâni, unde se află cele mai vulnerabile persoane în fața infecției COVID-19.

Noul coronavirus a provocat dezastru în azilele de bătrâni

Efectul noului coronavirus din azilele de bătrâni a fost unul devastator, arată datele publicate de mai multe țări din lume, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Suedia

Autoritățile sanitare din Suedia pun bilanțul mare al morților, mai mare față de Danemarca, Suedia, Norvegia sau Finlanda, pe rata mortalității din centrele de îngrijire pentru bătrâni.

Aproximativ 90% din cei 3.700 de oameni decedați în Suedia ca urmare a infecției COVID-19 aveau peste 70 de ani, iar jumătate proveneau din azile de bătrâni, potrivit unui studiu efectuat de autoritățile sanitare din această țară, realizat la finalul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

„Am eșuat în protejarea bătrânilor. Acest lucru este cât se poate de serios și este un eșec pentru societatea în care trăim”, a declarat Lena Hallengren, ministrul Sănătății din Suedia, la televiziunea națională.

Cifrele publicate de mai multe state arată efectul devastator al COVID-19

Belgia

În această țară, peste jumătate dintre victimele noului coronavirus provin din centrele de îngrijire pentru vârstnici. Angajații din aceste centre spun că nu a fost acordată o atenție deosebită acestui sector la începutul pandemiei, astfel că nu au avut echipamente de protecție corespunzătoare, iar prețurile pentru dezinfectați a crescut enorm de mult.

ADVERTISEMENT

„Belgia a decis că viețile acestor vârstnici contează mult mai puțin decât ale celor considerați încă activi”, afirma sociologul Geoffrey Pleyers luna trecută.

Peste două treimi dintre decesele înregistrate în azilele de bătrâni (77%) sunt considerate în continuare morți suspecte.

ADVERTISEMENT

Spania

Țara a șocat lumea întreagă la finalul lunii martie, atunci când ministrul Apărării a declarat că soldații detașați să dezinfecteze centrele rezidențiale au găsit vârstnici abandonați și decedați în paturile lor.

Guvernul central a cerut celor 17 guverne regionale să trimită bilanțurile morților din centrele de îngrijire, dar deocamdată cifrele totale nu au fost publicate.

Cu toate acestea, guvernele regionale de la Madrid și Catalonia au publicat deja cifrele. Astfel, în Madrid, numărul total al morților decedați din cauza COVID-19, sau care au cauză probabilă această afecțiune, a ajuns la 5.886, în timp ce în Catalonia numărul total este de 3.375.

Adunate, cifrele din aceste două regiuni reprezintă o treime din toate cazurile de decese cauzate de coronavirus la nivelul Spaniei.

Italia

Decesele cauzate de noul coronavirus din centrele de bătrâni din Italia au început să iasă la suprafață în urma unor relatări ale presei italiene de la începutul lunii aprilie.

Prima situația de acest fel a fost evidențiată la un centru de îngrijire din Milano, cu peste 1.000 de rezidenți, ce a înregistrat o creștere neobișnuită a numărului de morți. O investigație a arătat faptul că 300 de persoane din acest centru au decedat între ianuarie și aprilie.

Dintre cei 900 de vârstnici aflați în continuare aici, 34% sufereau de infecția COVID-19. Institutul de sănătate din Italia a descoperit ulterior că între 1 februarie și 17 aprilie au murit în centrele de îngrijire din țară 6.773 de persoane, dintre care 40% au avut drept cauză noul coronavirus.

Statele Unite ale Americii

Unul dintre primele cazuri de infecție COVID-19 din SUA a fost confirmat în statul Washington la finalul lunii ianuarie. Până la sfârșitul lunii martie, centrul epidemiei din Statele Unite a fost localizat la un centru pentru vârstnici din King County.

Aici, peste două treimi dintre rezidenți s-au îmbolnăvit, iar 40 de persoane au decedat. Personalul de aici lucra și în alte locații, astfel că virusul a fost răspândit și în alte centre de îngrijire din zonă.

De altfel, rezindenții din astfel de centre au contribuit masiv la bilanțul morților din Statele Unite, unde peste 85.000 de persoane au decedat ca urmare a epidemiei de coronavirus din această țară.

Datele colectate până acum arată că morții COVID-19 reprezintă mai mult de jumătate dintre toate decesele înregistrate în 14 state din SUA.

În plus, doar 33 de state au publicat bilanțul deceselor din centrele de îngrijire, astfel că situația reală din Statele Unite rămâne deocamdată necunoscută.

ADVERTISEMENT
Tags: