News

Ei sunt pensionarii care primesc până la 500 de lei în plus în octombrie. Banii intră direct pe card

Pensionarii vor primi ajutoare financiare între 300 și 500 de lei. Care sunt categoriile de venituri care sunt luate în vedere
08.10.2023 | 15:40
Ei sunt pensionarii care primesc pana la 500 de lei in plus in octombrie Banii intra direct pe card
Un număr mare de vârstnici din România au pensii mici, după o viață de muncă, trăind la limita subzistenței. Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Luna aceasta, pensionarii din România vor primi un ajutor financiar între 300 și 500 de lei, in funcție de anumite condiții, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

Pentru venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut o serie de precizări privind ajutorul financiar de stat acordat pensionarilor pentru luna octombrie. Un număr mare de vârstnici din România au pensii mici, după o viață de muncă, trăind la limita subzistenței.

ADVERTISEMENT

În legătură cu ajutorul acordat pensionarilor pentru luna octombrie, Casa Națională de Pensii Publice a precizat că acesta se va acorda celor care au venituri lunare mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

„Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr.168/2022 se plătește pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, care au domiciliul în România şi ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, a comunicat CNPP.

ADVERTISEMENT

Categoriile de venituri

Casa Națională de Pensii Publice a precizat și care sunt categoriile de venituri care se au în vedere la acordarea acestor ajutoare financiare. Acestea sunt următoarele:

„Veniturile din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna octombrie 2023, veniturile din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna  octombrie 2023, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, la nivelul lunii iulie 2023, veniturile din drepturi acordate în baza legilor reparatorii cu caracter special, cu anumite excepții, veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari acordată în baza OUG 6/2009”.

ADVERTISEMENT

CNPP a precixat că ajutorul financiar se acordă diferențiat, astfel: „În cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv, în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1501 lei și  2.000 lei, inclusiv, în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și  3.000 lei, inclusiv”.

Ce trebuie să rețină pensionarii

„În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș și/sau beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaș în parte; Ajutorul financiar se acordă integral, chiar dacă veniturile plătite în octombrie 2023 sunt aferente unei fracțiuni de lună;

ADVERTISEMENT

La stabilirea plafonului nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare lunii octombrie 2023; Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat.

Casa Națională de Pensii Publice a tipărit taloanele de pensii/documentele de informare care au fost transmise CN Poșta Română SA pentru a fi distribuite către pensionari începând cu data de 01.10.2023.

Sumele suplimentare reprezentând ajutorul financiar sunt incluse pe aceste documente și sunt evidențiate distinct de cuantumul pensiei”.

ADVERTISEMENT
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale...
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de...
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de ani. Fostul fotomodel l-a făcut să uite de probleme
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”