News

Ei sunt românii care vor avea pensia mai mică după recalculare. Tabelul groazei

Recalcularea pensiilor din 2024: vor fi înregistrate „creșteri negative”. Ce categorie de români va avea cea mai mică pensie
28.10.2023 | 11:59
Ei sunt romanii care vor avea pensia mai mica dupa recalculare Tabelul groazei
Recalcularea pensiilor din 2024 va aduce și „creșteri” pe minus / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Nu toți bătrânii vor avea vești bune odată cu recalcularea pensiilor de anul viitor. Autoritățile spun că cele mai mari creșteri se vor înregistra acolo unde pensile sunt mici.

Nici o pensie nu va scădea?

Bătrânii României așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor începând cu 2024. Autoritățile spun că cele mai mari creșteri se vor înregistra acolo unde pensile sunt mici. Totodată, se dau asigurări că nici o pensie nu va scădea. Dar totuși, o parte dintre pensionari vor avea parte de „creșteri” pe minus, adică negative.

ADVERTISEMENT

Majorarea pensiilor începând de anul viitor va înregistra creșteri de chiar până la 30%. Dar, potrivit unor calcule „unii români vor avea parte de creşteri negative, adică de până la minus 11,35%”, arată Antena 3 CNN.

Spre exemplu, pentru cei care s-au născut în perioada ianuarie-martie 1950 și care au ieșit la pensie în perioada ianuarie-martie 2015, este prevăzută o creștere a pensiilor cu 30,84%.

ADVERTISEMENT

Procente de „creștere” pe minus

După care procentele încep să scadă, fiind așa numitul procent de creștere negativă, potrivit fostei directoare a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu. „Avem această creştere de 30%, după care procentele de creştere mai scad, pentru că se ajunge la indicele de corecţie de 1,41. Aici, procentul de creştere este negativ”, a declarat Doina Pârcălabu.

Potrivit tabelelor prezentate de sursa citată, după creșterile de până la 30% ale pensiilor, încep „creșterile” pe minus.„Spre exemplu, apare minus 0,71% în cazul românilor care s-au pensionat în anii 2020-2023 şi au un indice de corecţie destul de mare, de 1,41, după cum arată calculele din tabel. Apoi, creşterile negative ajung până la minus 11,35%”.

ADVERTISEMENT

Nu „egal”, ci „echitabil”

Doina Pârcălabu a declarat că pensionarii n-au de ce să fie neliniștiți pentru că nu li se vor scădea din pensii. „Acolo, practic, rămâne cuantumul pensiei aflat în plată. Procentul e mic din cauza acelui indice mare de corecţie”, a spus ea.

„Oficialii spun şi ei că cei cărora le vor creşte mai mult pensiile acum sunt românii care au avut o pensie mică şi lor li se va face dreptate. Altfel spus, nu se încearcă creşterea pensiilor tuturor românilor în mod egal, ci echitabil, pentru a se rezolva anumite inechităţi”, precizează Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT

Femeile, dezavantajate

Majorarea pensiilor românilor expune însă o categorie defavorizată, femeile, ale căror pensii vor avea mai mici procente decât cele ale bărbaților.

„La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi), pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni. Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al  pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi”, a explicat Doina Pârcălabu.

„Precizez încă o dată că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a dat ea asigurări.

„Vor beneficia de o creştere a pensiei cu 0% românii născuţi în perioada aprilie 1944-martie 1945 şi pensionaţi în intervalul aprilie 2001-martie 2002. De creşteri negative între minus 0,85% şi minus 2,56% vor avea parte românii născuţi în perioada octombrie 1952-iulie 1953 şi pensionaţi în intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013.

Cele mai mari creşteri pe minus, respectiv de până la minus 11,35% apar la pensionarii români născuţi în perioada octombrie 1958-octombrie 1961 şi pensionaţi în intervalul ianuarie 2020-noiembrie 2023”, precizează Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT
Tags: