News

Ei sunt românii care vor lua pensii mai mari de la 1 ianuarie 2024. Sumele cresc chiar și cu 30%

Acești români vor lua pensii mai mari de la 1 ianuarie 2024. Vor fi creșteri semnificative, chiar și cu 30 la sută, în anumite cazuri.
26.12.2023 | 20:11
Ei sunt romanii care vor lua pensii mai mari de la 1 ianuarie 2024 Sumele cresc chiar si cu 30
Românii care vor lua pensii mai mari din ianuarie. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pixabay
ADVERTISEMENT

Ei sunt românii care vor lua pensii mai mari de la 1 ianuarie 2024. Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, veniturile vârstnicilor vor crește, începând de anul viitor. În cazul unora dintre aceștia, vorbim de sume mai mari cu 30 la sută.

Românii care vor lua pensii mai mari din ianuarie

Noul an vine cu mai mulți bani pentru pensionarii din România. Pentru o categorie de beneficiari, venitul va crește chiar și cu 30 la sută. Vorbim de cei cu stagiul complet de cotizare, care a fost extins la 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei mai mulți dintre cei care vor primi aceste majorări sunt bărbații, care au lucrat mai mult de 25 de ani pe piața muncii, conform România TV. Creșterile vor fi acordate în funcție de numărul final al punctelor acumulate în anii de muncă.

Având în vedere legătura dintre contributivitatea și cuantumul pensiilor, femeile cu stagiu de cotizare de 25 de ani urmează să beneficieze de o creștere mai redusă, deoarece stagiul complet de cotizare pentru bărbați era de 30 de ani anterior. Prin urmare, în cazul femeilor vorbim de o majorare maximă de 11 – 12 la sută.

ADVERTISEMENT

„Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică. Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare, care n-a fost constant. El a fost în continuă creștere.

La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani. La femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți același procent de majorare”, a transmis Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Pensiile vor fi majorate în două etape

Amintim că în 2024, pensiile urmează să fie majorate în două etape. Prima schimbare va avea loc la 1 ianuarie, prin indexarea cu cu indicele inflației de 13,8%. A doua creștere se va produce în septembrie, în urma recalculării pensiilor.

Schimbarea din toamna lui 2024 ar urma să aducă majorări și de 70 la sută pentru o categorie de seniori. Este vorba despre cei care au avut un stagiu de cotizare contributiv mai mare. Pentru aceștia, pensiile ar putea să crească semnificativ anul viitor.

ADVERTISEMENT

„Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei. Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, spunea Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, la începutul lunii decembrie.

 

 

ADVERTISEMENT