Pensii 2024. Fostul premier a detaliat care sunt sursele de unde vor veni banii necesari pentru cele două majorări ale pensiilor prevăzute pentru anul viitor. Nicolae Ciucă a subliniat că majorările sunt prinse în buget.
Președintele PNL a ținut să dea asigurări că guvernanții își vor respecta promisiunile și că atât majorarea din ianuarie, cât și cea din septembrie vor deveni realitate.
“Decizia a fost luată și se va întâmpla. Nu putem să venim în fața românilor și să nu ducem la bun sfârșit această asumare. Partidul Național Liberal și-a asumat creșterea pensiilor și am făcut-o, efectiv, de trei ori. Am crescut punctul de pensie din 2019, până acum, de la 1.265 de lei, la 1.785.
Discuțiile care au fost au fost legate tocmai de sustenabilitate, de asigurarea acestor venituri ca să putem să le asigurăm celor care așteaptă această lege a pensiilor banii necesari pentru a crea sustenabilitatea întregului proiect.
Banii vin, pe de o parte, pe creșterea economică, discutăm despre venituri din economie. Este pentru prima dată când veniturile din economie vor crește de la 27% la 29,6%. Este o creștere de 2,6, ceea ce în valoare nominală înseamnă peste 35 de miliarde de lei.
Și sunt celelalte două proiecte pe care ni le-am asumat – pe de o parte, legea anti evaziune, care pe calculele de la Ministerul de Finanțe asigură un plus la venituri de aproximativ 10 miliarde de lei, pe de altă parte, Legea 296, care, prin aplicarea ei, de asemenea asigură aproximativ 16 miliarde de lei
Printr-o gestionare, printr-un management cât mai coerent și cât mai aplicat la nivelul fiecărei instituții a statului, vom asigura veniturile necesare să putem să asigurăm aceste cheltuieli”, a explicat Nicolae Ciucă, pentru DC News.
Marți, comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și pe cel al Casei Naționale de Pensii Publice cu 25 de voturi “pentru” și zece “împotrivă”.
Ministrul muncii a precizat că în aceste bugete sunt prevăzute atât sumele pentru majorările pensiilor, cât și alocațiilor pentru copii, dar și banii pentru indemnizații, stimulente și alte prestații sociale.
“Este foarte important ca românii să știe că banii, atât pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cât și cu recalcularea care va fi pusă în plată începând cu luna septembrie sunt prevăzuți în buget. (…)
Este important de știut că avem prevăzută creșterea cu 13,8% a alocațiilor pentru copii începând cu luna ianuarie a anului 2024. (…)
De asemenea, avem prevăzute cheltuielile pentru indemnizații, pentru stimulentele pentru sprijin și creșterea copilului, drepturile persoanelor cu handicap, venitul minim de incluziune, sumele acordate pentru plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică, alte beneficii de asistență socială și ajutoarele de încălzire în sezonul rece”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.