News

Ei sunt românii fericiți care primesc de la stat 9 mii de lei gratis. Banii intră direct pe card. Ce trebuie să facă

Românii primesc 9.000 de lei gratis de la stat. Programul Prima Conectare asigură accesul celor cu venituri reduse la apă și canalizare.
24.06.2023 | 17:04
Ei sunt romanii fericiti care primesc de la stat 9 mii de lei gratis Banii intra direct pe card Ce trebuie sa faca
Banii pentru branșarea la apă și ccanalizare nu pot fi ceruți direct, ci prin intermediul companiilor de servicii / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Prin programul Prima Conectare, desfășurat de Administrația Fondului pentru Mediu, românii pot primi un ajutor de la stat de 9.000 de lei. Programul, finanțat prin PNRR,  se află în a doua fază de atragere de fonduri.

Prima Conectare: Acces la apă și canalizare

Programul Prima Conectare urmărește în principal „creșterea gradului de acces al populației, în special din zonele rurale, la un serviciu public de apă și canalizare conform cu cerințele legislației Uniunii Europene și asigurarea accesului tuturor categoriilor sociale la acest serviciu”.

ADVERTISEMENT

Prima Conectare vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Reducerea impactului asupra mediului

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, obiectivul principal este reducerea impactului asupra mediului, cauzat de evacuările de ape uzate urbane și rurale menajere provenite din gospodării și servicii, care rezultă de regulă din metabolismul uman și din activitățile menajere, sau amestec de ape uzate menajere cu ape uzate industrial (…) și de ape uzate provenite din industrie.

ADVERTISEMENT

Alt obiectiv este protejarea populației de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătății omului și mediului prin asigurarea racordării/branșării la rețeaua publică de canalizare/alimentare cu apă. În fine, se urmărește creșterea gradului de acces al populației la un serviciu public de alimentare cu apă și/sau de canalizare conform cu cerințele

A doua rundă de atragere de fonduri

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că a hotărât să prelungească a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul programului Prima Conectare finanțat din PNRR „până pe data de 26 iulie, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare”, potrivit instituției.

ADVERTISEMENT

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 747.350.000 lei, valoare fără TVA, respectiv 889.346.500 lei,valoare cu TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA, precizează AFM. Trebuie spus că doritorii care vor să se conecteze la rețelele de apă și canalizare nu pot cere direct 9.000 de lei. Ei trebuie să se adreseze operatorilor de servicii de utilități publice.

ADVERTISEMENT

Banii nu pot fi ceruți direct

„Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, informează AFM.

Deci persoanele eligibile pentru programul Prima Conectare pot cere acești bani doar prin intermediul acestor operatori de servicii de utilități publice, companiile care execută aceste lucrări de branșare la apă și canalizare.

„După depunerea cererii de finanțare, se va analiza și verifica respectarea criteriilor de conformitate administrativă și de eligibilitate. Verificarea eligibilității va urmări, în principal, existența informațiilor în secțiunile din cererea de finanțare și a anexelor, valabilitatea documentelor, precum și respectarea criteriilor de eligibilitate (cele ce trebuie îndeplinite obligatoriu în această etapă)”.

„Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de solicitant/parteneri, la momentul depunerii proiectului, contractării, implementării, precum și pe perioada de durabilitate a contractului de finanțare, în condițiile stipulate de acesta”, precizează Administrația Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT
VIDEO. Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în...
VIDEO. Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în cușcă, la gala RXF din Sala Polivalentă! Reacția șocantă a organizatorilor
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Românii ameninţaţi cu impozit de 70% pe venit.
Românii ameninţaţi cu impozit de 70% pe venit. "Va trebui să dau 70 de lei din 100?!"
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare într-un costum...
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare într-un costum de baie minuscul în Mykonos
Ce nu s-a văzut la TV la Survivor! Zanni, reacție furibundă după ce...
Ce nu s-a văzut la TV la Survivor! Zanni, reacție furibundă după ce mama lui Iancu Sterp l-a criticat aspru: "Se încearcă manevre prea murdare..."
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost...
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost dată și îi ajută enorm
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și...
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?! Surpriză uriașă în finala Survivor!
Europa, în alertă maximă. O nouă armă de război a Rusiei: incendierea și...
Europa, în alertă maximă. O nouă armă de război a Rusiei: incendierea și sabotajul
Cea mai puternică regină a tuturor timpurilor. A cerut să fie înmormântată purtând...
Cea mai puternică regină a tuturor timpurilor. A cerut să fie înmormântată purtând vălul de mireasă