News

Ei sunt românii fericiți care primesc de la stat 9 mii de lei gratis. Banii intră direct pe card. Ce trebuie să facă

Românii primesc 9.000 de lei gratis de la stat. Programul Prima Conectare asigură accesul celor cu venituri reduse la apă și canalizare.
24.06.2023 | 17:04
Ei sunt romanii fericiti care primesc de la stat 9 mii de lei gratis Banii intra direct pe card Ce trebuie sa faca
Banii pentru branșarea la apă și ccanalizare nu pot fi ceruți direct, ci prin intermediul companiilor de servicii / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Prin programul Prima Conectare, desfășurat de Administrația Fondului pentru Mediu, românii pot primi un ajutor de la stat de 9.000 de lei. Programul, finanțat prin PNRR,  se află în a doua fază de atragere de fonduri.

Prima Conectare: Acces la apă și canalizare

Programul Prima Conectare urmărește în principal „creșterea gradului de acces al populației, în special din zonele rurale, la un serviciu public de apă și canalizare conform cu cerințele legislației Uniunii Europene și asigurarea accesului tuturor categoriilor sociale la acest serviciu”.

ADVERTISEMENT

Prima Conectare vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Reducerea impactului asupra mediului

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, obiectivul principal este reducerea impactului asupra mediului, cauzat de evacuările de ape uzate urbane și rurale menajere provenite din gospodării și servicii, care rezultă de regulă din metabolismul uman și din activitățile menajere, sau amestec de ape uzate menajere cu ape uzate industrial (…) și de ape uzate provenite din industrie.

ADVERTISEMENT

Alt obiectiv este protejarea populației de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătății omului și mediului prin asigurarea racordării/branșării la rețeaua publică de canalizare/alimentare cu apă. În fine, se urmărește creșterea gradului de acces al populației la un serviciu public de alimentare cu apă și/sau de canalizare conform cu cerințele

A doua rundă de atragere de fonduri

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că a hotărât să prelungească a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul programului Prima Conectare finanțat din PNRR „până pe data de 26 iulie, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare”, potrivit instituției.

ADVERTISEMENT

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 747.350.000 lei, valoare fără TVA, respectiv 889.346.500 lei,valoare cu TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA, precizează AFM. Trebuie spus că doritorii care vor să se conecteze la rețelele de apă și canalizare nu pot cere direct 9.000 de lei. Ei trebuie să se adreseze operatorilor de servicii de utilități publice.

ADVERTISEMENT

Banii nu pot fi ceruți direct

„Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, informează AFM.

Deci persoanele eligibile pentru programul Prima Conectare pot cere acești bani doar prin intermediul acestor operatori de servicii de utilități publice, companiile care execută aceste lucrări de branșare la apă și canalizare.

„După depunerea cererii de finanțare, se va analiza și verifica respectarea criteriilor de conformitate administrativă și de eligibilitate. Verificarea eligibilității va urmări, în principal, existența informațiilor în secțiunile din cererea de finanțare și a anexelor, valabilitatea documentelor, precum și respectarea criteriilor de eligibilitate (cele ce trebuie îndeplinite obligatoriu în această etapă)”.

„Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de solicitant/parteneri, la momentul depunerii proiectului, contractării, implementării, precum și pe perioada de durabilitate a contractului de finanțare, în condițiile stipulate de acesta”, precizează Administrația Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze