Life

El este bărbatul care a refuzat să-și părăsească ferma. Japonezii au fost nevoiți să construiască un aeroport cu el în mijloc

Bărbatul care a refuzat să-și părăsească ferma, iar japonezii au construit un aeroport cu el în mijloc. De ce nu s-a lăsat convins.
16.06.2023 | 16:33
El este barbatul care a refuzat sasi paraseasca ferma Japonezii au fost nevoiti sa construiasca un aeroport cu el in mijloc
Bărbatul care a refuzat să-și părăsească ferma, iar japonezii au construit un aeroport cu el în mijloc. Sursa foto: Capturi YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine este bărbatul din Japonia care a refuzat să-și părăsească ferma, iar autoritățile au construit un aeroport în jurul casei lui. Fermierului i s-au oferit bani, însă tot nu a vrut să renunțe la munca sa de o viață.

Bărbatul care a refuzat să-și părăsească ferma, iar japonezii au construit un aeroport cu el în mijloc. Cum a fost posibil

Aeroportul Internațional Narita, situat în orașul cu același nume din Prefectura Chiba, din Japonia, este unul dintre cele mai aglomerate din țară, însă există un detaliu care i-a surprins pe cei care au ajuns acolo.

ADVERTISEMENT

Între căile de rulare din aeroport există o fermă. Nu este vorba despre o eroare, ci despre faptul că japonenul care locuiește acolo nu a vrut să-și părăsească locuința atunci când s-a construit aeroportul.

Fermierul nu a vrut să-și vândă locul la care a muncit o viață întreagă, iar acest lucru a dus la numeroase conflicte. Localnicii s-au opus construirii aeroportului, precum și partidele, care s-au unit în cadrul unei mișcări numite Sanrizuga Struggle. Aeroportul a fost construit, în cele din urmă, pe terenurile fostelor sate agricole.

ADVERTISEMENT

Inițial, terenurile au fost cumpărate de la proprietari de bunăvoie, după care guvernul din Japonia a început să exproprieze proprietăți până în anul 1971. Construcția aeroportului Tokyo Narita a dus la mai multe proteste, arestări și chiar decese.

Singurul care mai locuiește în sat este fermierul Takao Shito. Cu toate că i s-au oferit peste un milion de dolari pentru a renunța la ferma pe care o deține, bărbatul nu a vrut să plece.

ADVERTISEMENT

Acesta a decis să-și exercite dreptul legal, așa că autoritățile au construit aeroportul în jurul terenului său agricol. Deși are ferma situată chiar în mjlocul aeroportului și aude zilnic zgomotul avioanelor, bărbatul nu are de gând să plece.

De ce nu a vrut bărbatul să plece de la fermă

“Nu mă interesează banii. Vreau să continui să fac agricultură”, a declarat acesta pentru BBC, notează omofon.ro. Familia bărbatului cultivă legume în această fermă de mai bine de 100 de ani.

ADVERTISEMENT

De altfel, tatăl și bunicul lui Takao Shito au fost și ei fermieri. Cu mult timp în urmă, ferma făcea parte dintr-un sat în care locuiau aproximativ 30 de famili, acestea fiind înconjurate de câmpuri deschise. Acum a rămas doar ferma bărbatului, înconjurată de aeroportul din Narita, care e al doilea cel mai mare din Japonia.

La ferma sa, bărbatul cultivă simultan până la 10 tipuri de legume, cum ar fi usturoi, morcovi și ceapă de primăvară. Pe bărbat îl ajută 10 voluntari, iar printre ei se numără și foști protestatari.

Pentru a putea ajunge sau pleca din fermă, japonezul este nevoit să folosească tuneluri subterane. Potrivit legislației japoneze, nicio persoană nu poate fi obligată să renunțe la proprietatea sa. Acest drept a fost respectat chiar și în situația construirii aeroportului.

Din moment ce este înconjurat de aeroport, fermierul nu prea se poate bucura de liniște. Reprezentanții aeroportului au încercat de mai multe ori să-l evacueze, dar Shito nu a vrut să cedeze. A avut, de asemenea, și conflicte cu personalul de securitate de la aeroport.

Însă lucrurile s-au schimbat la finalul anului 2022. La momentul respectiv, Curtea Supremă a decis în favoarea lui Narita International Airport Corp. Astfel, fermierului i s-a ordonat să-și părăsească terenul.

Lupta sa pentru teren a devenit un simbol al drepturillor civile, iar de-a lungul timpului a fost susținut de numeroși activiști și voluntari. Aceștia i-au fost alături și în februarie, atunci când polițiștii au încercat să-l evacueze.

ADVERTISEMENT
Tags: