Life

El este ciobanul român care a contribuit la înfiinţarea a 160 de şcoli în țară. Povestea neștiută a lui Marin Alexandrescu

Ciobanul român care a contribuit la înființarea a 160 de școli în țară. Care, de fapt, e povestea lui Marin Alexandrescu.
20.04.2024 | 15:54
El este ciobanul roman care a contribuit la infiintarea a 160 de scoli in tara Povestea nestiuta a lui Marin Alexandrescu
Marin Alexandrescu, ciobanul român care a contribuit la înființarea mai multor școli. Sursa foto: Pixabay, Historia.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marin Alexandrescu este ciobanul român care a avut o contribuție majoră la înființarea a 160 de școli din țară. Și-a dorit să învețe de când era mic și a vrut să le transmită și celorlalți acest lucru.

Marin Alexandrescu, ciobanul român care a contribuit la înfiinţarea a 160 de şcoli în țară

Născut în 1837 la Gura Sărății din județul Buzău, într-o familie de țărani înstăriți, Marin Alexandrescu și-a dorit din copilărie să meargă la școală. Părinții l-au înscris, astfel, la școala din Izvorul dulce.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge la școala unde învățau dar șase elevi, acesta era nevoit să meargă zilnic pe jos “peste un deal şi nişte hîrtopi urîte”. Acesta lucru nu l-a oprit, însă, din dorința de a învăța.

“Copilul a deprins acolo cetitul, scrisul, cele patru operaţii simple din artimetica a mare, ce se numia şi bibliotecă, o carte care cuprindea şi din geografie şi din astronomie şi din naturale şi mai multe cunoştinţi frumoase şi folositoare, apoi din ceaslov, cântece bisericeşti ca pentru ghersul lui”, a scris istoricul Nicolae Iorga.

ADVERTISEMENT

Cu toate că Marin Alexandrescu învăța foarte bine, tatăl său nu i-a mai permis să-și termine studiile. Acesta i-a dat fiului său 80 de oi în grijă. S-a descurcat, însă, cu această sarcină, fiind cel mai respectat cioban din zonă.

Marin Alexandrescu ș-a dorit să devină independent, așa că a decis să plece în Bărăgan cu o turmă de 20 de vaci. La momentul respectiv, acesta avea doar 15 ani.

ADVERTISEMENT

După aceea, s-a întors la Buzău pentru a-și putea relua studiile. Tânărul s-a mutat la unul dintre verii mamei sale și a devenit elevul dascălului din oraș, după care al preotului. În final, a ajuns acasă la un profesor să-și facă studiile, dar îl mai ajuta pe acesta cu treburile casei.

“Învaţă verburile şi geografia în clasele a III-a şi a IV-a împreună, apoi şi franceza, istoria generală şi istoria naturală”, a mai notat Nicolae Iorga.

ADVERTISEMENT

Cum a început să deschidă școli

Marin Alexandrescu a plecat, apoi, la București, acolo unde a stat la o soră de-ale tatălui său. A învățat gramatică, geografie, dar și istoria românilor și pe cea a romanilor.

Din păcate, acesta nu avea suficienți bani pentru a se putea întreține. A fost nevoit, așadar, să revină la Buzău. A ajuns să deschidă o școală acolo și să predea la un pension de fete. Școala s-a închis, dar a reușit să o redeschidă și să deschidă și alte instituții de învățământ în județ.

“Cu cât ştia, deschide o şcoală la Buzău şi predă şi la un pension de fete, condus de o Polonă şi de fetele ei, în 1855 – 6. Se prezintă la concurs pentru revizori de şcoale comunale şi în ce împrejurări, venind în ţară pe o zăpadă cumplită ca să afle amânarea examenului. (…)

Închisese şcoala şi pierduse lecţiile. Un nou termen de concurs e ţinut, şi candidatul buzoian reuşeşte. O inspecţie a revizorului general la şcoala lui, redeschisă, îl face revizor pe singurele patru şcoale comunale din judeţ: trei la munte şi una la baltă, şi profesor de clasa I-iu şi a II-a din oraş. Aşa se făceau trebuirile pe acest timp: îţi vedeau meritele, te numiau curând”, a mai precizat Nicolae Iorga, potrivit historia.ro.

În cele din urmă, Marin Alexandrescu și-a adus contribuția la înființarea a 160 de școli rurale. A pregătit multe persoane, iar acestea au ajuns învățători în aceste școli.  A continuat să predea în mai multe orașe din Muntenia, până la 70 de ani, atunci când s-a stins din viață.

ADVERTISEMENT
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3...
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3 ani: „Eu mi-aș dori o mică pauză, să ne bucurăm de ce am muncit”
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
SIMONA HALEP a RECUNOSCUT! ANUNȚUL ZILEI: Vă mulțumesc celor care mă susțineți
SIMONA HALEP a RECUNOSCUT! ANUNȚUL ZILEI: Vă mulțumesc celor care mă susțineți
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori