Life

El este ciobanul român care a contribuit la înfiinţarea a 160 de şcoli în țară. Povestea neștiută a lui Marin Alexandrescu

Ciobanul român care a contribuit la înființarea a 160 de școli în țară. Care, de fapt, e povestea lui Marin Alexandrescu.
20.04.2024 | 15:54
El este ciobanul roman care a contribuit la infiintarea a 160 de scoli in tara Povestea nestiuta a lui Marin Alexandrescu
Marin Alexandrescu, ciobanul român care a contribuit la înființarea mai multor școli. Sursa foto: Pixabay, Historia.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marin Alexandrescu este ciobanul român care a avut o contribuție majoră la înființarea a 160 de școli din țară. Și-a dorit să învețe de când era mic și a vrut să le transmită și celorlalți acest lucru.

Marin Alexandrescu, ciobanul român care a contribuit la înfiinţarea a 160 de şcoli în țară

Născut în 1837 la Gura Sărății din județul Buzău, într-o familie de țărani înstăriți, Marin Alexandrescu și-a dorit din copilărie să meargă la școală. Părinții l-au înscris, astfel, la școala din Izvorul dulce.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge la școala unde învățau dar șase elevi, acesta era nevoit să meargă zilnic pe jos “peste un deal şi nişte hîrtopi urîte”. Acesta lucru nu l-a oprit, însă, din dorința de a învăța.

“Copilul a deprins acolo cetitul, scrisul, cele patru operaţii simple din artimetica a mare, ce se numia şi bibliotecă, o carte care cuprindea şi din geografie şi din astronomie şi din naturale şi mai multe cunoştinţi frumoase şi folositoare, apoi din ceaslov, cântece bisericeşti ca pentru ghersul lui”, a scris istoricul Nicolae Iorga.

ADVERTISEMENT

Cu toate că Marin Alexandrescu învăța foarte bine, tatăl său nu i-a mai permis să-și termine studiile. Acesta i-a dat fiului său 80 de oi în grijă. S-a descurcat, însă, cu această sarcină, fiind cel mai respectat cioban din zonă.

Marin Alexandrescu ș-a dorit să devină independent, așa că a decis să plece în Bărăgan cu o turmă de 20 de vaci. La momentul respectiv, acesta avea doar 15 ani.

ADVERTISEMENT

După aceea, s-a întors la Buzău pentru a-și putea relua studiile. Tânărul s-a mutat la unul dintre verii mamei sale și a devenit elevul dascălului din oraș, după care al preotului. În final, a ajuns acasă la un profesor să-și facă studiile, dar îl mai ajuta pe acesta cu treburile casei.

“Învaţă verburile şi geografia în clasele a III-a şi a IV-a împreună, apoi şi franceza, istoria generală şi istoria naturală”, a mai notat Nicolae Iorga.

ADVERTISEMENT

Cum a început să deschidă școli

Marin Alexandrescu a plecat, apoi, la București, acolo unde a stat la o soră de-ale tatălui său. A învățat gramatică, geografie, dar și istoria românilor și pe cea a romanilor.

Din păcate, acesta nu avea suficienți bani pentru a se putea întreține. A fost nevoit, așadar, să revină la Buzău. A ajuns să deschidă o școală acolo și să predea la un pension de fete. Școala s-a închis, dar a reușit să o redeschidă și să deschidă și alte instituții de învățământ în județ.

“Cu cât ştia, deschide o şcoală la Buzău şi predă şi la un pension de fete, condus de o Polonă şi de fetele ei, în 1855 – 6. Se prezintă la concurs pentru revizori de şcoale comunale şi în ce împrejurări, venind în ţară pe o zăpadă cumplită ca să afle amânarea examenului. (…)

Închisese şcoala şi pierduse lecţiile. Un nou termen de concurs e ţinut, şi candidatul buzoian reuşeşte. O inspecţie a revizorului general la şcoala lui, redeschisă, îl face revizor pe singurele patru şcoale comunale din judeţ: trei la munte şi una la baltă, şi profesor de clasa I-iu şi a II-a din oraş. Aşa se făceau trebuirile pe acest timp: îţi vedeau meritele, te numiau curând”, a mai precizat Nicolae Iorga, potrivit historia.ro.

În cele din urmă, Marin Alexandrescu și-a adus contribuția la înființarea a 160 de școli rurale. A pregătit multe persoane, iar acestea au ajuns învățători în aceste școli.  A continuat să predea în mai multe orașe din Muntenia, până la 70 de ani, atunci când s-a stins din viață.

ADVERTISEMENT