News

Cum funcționa legea tăcerii la Școala ”Nicolae Titulescu”. Dacă un părinte vorbea cu presa despre abuzuri, copilul avea de suferit

Evenimentele revoltătoare petrecute în ultimii ani la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” din București au fost minimizate și ascunse prin orice mijloc de conducerea instituției.
06.03.2024 | 16:27
Cum functiona legea tacerii la Scoala Nicolae Titulescu Daca un parinte vorbea cu presa despre abuzuri copilul avea de suferit
Fosta directoare a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” a încercat să impună legea tăcerii, pentru ca nemulțumirile părinților să nu ajungă în presă / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Captură Pro TV, Facebook Școala Nicolae Titulescu
ADVERTISEMENT

Cazul elevului violat în mod repetat în toaleta Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” scoate la suprafață un sistem de învățământ bolnav, în care preocuparea pentru păstrarea propriului post sau al propriului prestigiu primează în fața suferinței unui copil.

Părinții, puși de directoare să semneze că nu vor discuta cu presa

Consiliul de Administrație al Școlii Titulescu a încercat să preîntâmpine un posibil scandal public legat de acuzațiile de viol formulate de un elev al unității de învățământ prin forțarea părinților să semneze un regulament de ordine interioară care să le interzică să-și facă publice nemulțumirile.

ADVERTISEMENT

La începutul anului școlar 2022 – 2023, părinții elevilor de la Școala Titulescu au aflat că, în cadrul obligațiilor ce le revin prin Contractul Educațional, își asumă ”să nu denigreze instituția de învățământ în media sau în comunitate”. Documentul prevedea, printre altele, că orice situație de conflict sau de nemulțumire, să se rezolve ”în interiorul școlii”.

De asemenea, părintele se angaja ”să promoveze imaginea școlii în comunitate” și să ”sprijine școala în toate activitățile educative cu elevii”.

ADVERTISEMENT

Contractul educațional nu prevedea și eventuale pedepse în cazul în care un părinte încalcă prevederile acestuia, urmând ca modul de îndeplinire a obligațiilor să fie monitorizat de Comitetul de părinți, care putea să adopte și măsurile care se impun pentru nerespectarea lui.

Clauza ”de cenzură”, impusă la scurt timp după presupusul viol din 2022

Contractul Educațional, adaptat la nivelul conducerii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” după ”Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ” al Ministerului Educației (documentul original nu prevede astfel de clauze), a fost impus părinților elevilor din unitatea de învățământ la scurtă vreme după ce primul caz de abuz sexual a fost reclamat conducerii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, părinții minorului abuzat au mers la școală la mijlocul lunii iunie, iar directoarea le-a răspuns că nu poate începe o anchetă internă pentru că a început vacanța de vară. Astfel, părinții au fost sfătuiți să aștepte începerea noului an școlar, care a venit cu această clauză de ”cenzură”.

Situația a ajuns, totuși, în presă, fiind semnalată de un părinte anonim. În decembrie 2022, publicația Edupedu a scris că prinților de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” li se impune această formă de cenzură. Drept răspuns, directoarea Iudita Popteanu a precizat că documentul este ”acoperit” din punct de vedere tehnic, juridic și chiar semantic, în sensul că libertatea de exprimare nu este îngrădită, ci se încurajează dialogul dintre părinte și școală. Nu în ultimul rând, directoarea a arătat că documentul ”a fost asumat în unanimitate de Consiliul de Administrație”, for din care fac parte atât părinți, cât și reprezentanți ai autorității locale.

ADVERTISEMENT

Cum se ”spălau rufele în familie”, la Școala Titulescu. Dezvăluirile unei mame

Scurgerea în presă a unor informații care vizau în mod direct deciziile conducerii Școlii ”Nicolae Titulescu” a produs un adevărat seism în instituția de învățământ. Pe forumuri și grupuri de părinți au apărut și alte mărturii ale unor părinți ai căror elevi ai căror cazuri au fost mușamalizate.

 

mesaj parinte scoala titulescu
Mesajul unui părinte de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” / Sursa: Edupedu

O mămică a povestit că fiul ei și-a pierdut definitiv vederea la un ochi, după un accident la ora de sport. Totul s-ar fi petrecut sub privirea profesorului, însă nimeni ”nu s-a catadicsit” să sune la ambulanță sau să anunțe părinții elevului. Femeia a povestit că după ce a cerut explicații, ”s-a încercat trecerea forțată a copilului în online pe baza unui diagnostic fictiv” și că i s-a refuzat transferul la o altă unitate de învățământ. Alți părinți au relatat că orice nemulțumire reclamată la directoare se încheia cu marginalizarea copilului și scăderea notei la purtare.

Întâmplător sau nu, părinții băiatului care a reclamat că a fost violat în toaleta școlii, au apelat la presă abia după ce copilul a fost mutat la o altă unitate de învățământ. Până în acel moment, aceștia au urmat doar căile legale, fără vreun rezultat. Dosarul penal deschis ca urmare a agresiunii din 2022 a fost clasat pentru că presupusul agresor nu avea vârsta legală pentru a răspunde penal, iar conducerea școlii nu a luat în serios acuzațiile. În cele din urmă, directoarea Iudita Popteanu a aprobat transferul la o altă școală a elevului bănuit că a comis violul.

În Regulamentul de Organizare și Funcționare a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” pentru anul 2023 – 2024, postat pe site-ul unității de învățământ, clauzele care interzic părinților să discute în presă nu sunt pomenite.

ADVERTISEMENT
Tags: