News

Lecție impresionantă de viață într-o comună din Buzău. O școală și-a înființat propriul after school pentru copii defavorizați

O școală dintr-o comună buzoiană, lecție impresionantă de viață. Unitatea de învățământ și-a înființat propriul after school. Zeci de copii defavorizați se bucură de o masă caldă.
18.05.2022 | 18:30
Lectie impresionanta de viata intro comuna din Buzau O scoala sia infiintat propriul after school pentru copii defavorizati
Lecție impresionantă de viață într-o comună din județul Buzău. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă lecție impresionantă de viață vine chiar dintr-o comună buzoiană, acolo unde o școală și-a înființat propriul after school pentru a putea avea grijă de zeci de copii defavorizați. Culmea, programele guvernamentale s-au făcut că nu văd problema o perioadă bună de timp.

Cum a oferit o comună din județul Buzău o lecție de viață

Mai exact, sătulă de refuzurile pe care le tot primea de la autorități, dar conștientă de numeroasele dificultăți pe care le aveau copiii din zonă, directorul Școlii Gimnaziale „Tache și Ecaterina Tocilescu”, Roneta Matei și-a luat inima în dinți și a început să creioneze un program „Școală după școală” din resurse proprii.

ADVERTISEMENT

Și aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, în România mai există și oameni în stare să asculte profesorii, să încerce să le respecte doleanțele și să ajute pe cât posibil un domeniu mințit ani de zile în preajma alegerilor și uitat cu o viteză amețitoare imediat după comunicarea rezultatelor.

Este adevărul curat despre educație, un adevăr dureros, însă, pe care la un moment dat, oamenii cu putere de decizie vor fi nevoiți să-l privească, să-l accepte și să încerce măcar o reparație morală. Între timp, vor continua să deseneze și să inventeze programe pe hârtie și să caute tot ei soluții prin care acestea să nu fie aplicate în realitate.

ADVERTISEMENT

La Vintilă Vodă, o comună de câteva mii de locuitori formată din nu mai puțin de nouă sătucuri, „România educată” s-a făcut cu propriile forțe, prin dorință, unitate și umanitate. Pentru că, spun factorii locali, chiar era nevoie de așa ceva, dat fiind faptul că mulți dintre elevii școlii fac parte din comunitatea defavorizată de la Coca Antimirești.

Coca Antimirești, satul cu prea multe probleme

Înainte de pandemie, potrivit statisticilor oficiale, nu mai puțin de 275.000 de copii români cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani nu erau înscriși în nicio formă de învățământ, indiferent că vorbim despre primar, gimnazial, liceal sau profesional.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, 45.000 de copii abandonau anual școala, dacă ne raportăm strict la ceea ce s-a petrecut în anii anteriori. De altfel, în România, în 2020, 1.582.000 de copii, da, citiți bine, peste 1,5 milioane, adică 36,3% se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

În rândul familiilor, deprivarea materială în sfera alimentară, adică inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă, a evoluat absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu mulți copii.

ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 a scos la suprafață probleme înfiorătoare pentru țara noastră. Vorbim despre copii care nu aveau cum să participe la școala online pentru că încă nu erau racordați la rețeaua de electricitate. Discutăm despre copii pentru care o tabletă sau un laptop reprezentau mai degrabă obiecte care țin de filme science fiction.

Și nu în ultimul rând, poate cea mai dramatică situație, România încă are zeci de mii de copii pentru care hrana este trecută la capitolul „și altele”. Mâncarea este puțină spre deloc, din când în când, slabă caloric, departe de orice reguli și norme.

La Coca Antimirești, într-un sat uitat de lume, își duc traiul în condiții greu de imaginat, zeci de copii de vârstă școlară. Greu încercați de lipsurile pe care viața le scoate constant în calea lor, micuții nu înțeleg programele de guvernare și cu atât mai mult minciunile și capcanele din ele. Nu o fac nici adulții care îi au în grijă și pentru toți ziua de mâine oferă o mare de întrebări.

Vorbim despre zeci de copilași care se culcă nemâncați, în case în care lumina încă vine de la lumânare, deși trăim în anul de grație 2022, în timp ce mâncarea, dulciurile sau jucăriile ar exista, dar nu în lumea lor.

Cum a fost înființat un after school cu resurse proprii

Când directoarea Roneta Matei de la școala din Vintilă Vodă a ridicat problema, oamenii din jurul ei nu s-au întors cu spatele, așa cum au făcut-o autoritățile mari. Lângă ea au venit părintele profesor Liviu Pîrlog, dar și primăria. Împreună au făcut o adevărată minune pentru 37 de copii aflați în situații de risc.

Înființarea propriului after-school este o premieră în județul Buzău, mai ales felul în care acesta funcționează. Masa caldă oferită, deocamdată, de două ori pe săptămână este plătită de primăria din localitate.

Pentru că era nevoie și de un loc unde micuții să mănânce, parohia prin părintele profesor a pus la dispoziție sala de mese și a asigurat servirea corespunzătoare.

Nu se termină aici, pentru că, în tot acest timp, părintele încarcă în mașină și alte vase cu mâncare și merge spre comunitatea izolată din Coca Antimitești, acolo unde copiii din ciclul primar așteaptă nerăbdători. După ce se servește masa, micuții participă la activități recreative organizate de profesorii școlii. Atenție, toți aceștia au acceptat să facă voluntariat în cadrul programului.

„Acest proiect are ca scop prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială, accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, dezvoltarea personală și integrarea socială, fiind complementar programului școlar obligatoriu”, au transmis reprezentanții unității de învățământ.

La final, aceasta este România cu problemele ei uriașe, dar și cu oamenii frumoși în stare să rezolve, să repare și să construiască acolo unde guvernanții preferă să nu se uite sau chiar să dărâme.

ADVERTISEMENT
Tags: