Life

El este regizorul român care s-a iubit cu Marilyn Monroe. Are mai multe nominalizări la Oscar, dar aproape nimeni nu și-l mai amintește

El este regizorul român care a făcut-o pe Marilyn Monroe să se îndrăgostească. Nu mulți știu de el, deși a fost nominalizat la Oscar.
30.01.2024 | 17:12
El este regizorul roman care sa iubit cu Marilyn Monroe Are mai multe nominalizari la Oscar dar aproape nimeni nu sil mai aminteste
El este românul care s-a iubit cu Marilyn Monroe. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Jean Negulesco este unul dintre cei mai mari regizor pe care i-a dar România. A făcut parte din pleiada de aur de la Holywood și a făcut-o pe Marilyn Monroe să se îndrăgostească de el. Cu toate acestea, puțini oameni îl cunosc.

Cine este Jean Negulesco, regizorul român care s-a iubit cu Marilyn Monroe

Jean Negulesco a fost regizor, scenarist, producător de film și pictor. Puțini români știu de el, cu toate că este singurul român care are o stea pe aleea „Walk of Fame“. În plus, a avut 31 de nominalizări la Oscar. 

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, primul film Titanic cu sunet, apărut în anul 1953, a fost semnat de el. El însuși a avut o viață de film și a lucrat cu vedete  ca Marilyn Monroe- cu care chiar a avut-o aventură, Lauren Bacall, Betty Gable și Sophia Loren.

S-a născut la Craiova, în 1900, iar tatăl sau a fost renumitul negustor Gheorghiţă Negulescu. La doar 20 de ani, Ion Negulescu- pe numele său real, a părăsit țara și s-a mutat la Paris.

ADVERTISEMENT

Înainte de asta, însă, în primii ani ai Războiului Mondial, Jean Negulesco a fost voluntar al Crucii Roşii, în calitate de membru al Ligii Naţionale a Cercetaşilor. Aici a avut ocazia să asculte un recital susținut de George Enescu pentru cei înrolați.

La momentul respectiv, a fost atât de încântat încât i-a făcut acestuia un portret, pe care compozitorul l-a cumpărat pentru o sumă destul de importantă de bani iar în toamna anului 1918, a primit o bursă la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Tatăl său nu a vrut să fie artist

Pentru că tatăl său nu a vrut să fie artist, l-a trimis la Paris, dar aici s-a înscris la Școala de arte „Académie Julian“- ceea ce l-a supărat atât de tare pe părintele lui, încât Jean Negulesco nu a mai primit bani.

Tot la Paris, după o scurtă revenire în România, s-a întors în capitala Franței, unde s-a căsătorit cu o americancă bogată şi divorţată din Chicago. Dar de nuntă de la ea a primit o expoziție în celebra galerie pariziană „Campagne Première“.

ADVERTISEMENT

După aceea, s-au mutat la  la New York şi ulterior la Washington. Căsnicia nu a durat mult și după divorț regizorul român s-a stabilit în California. Acesta a fost momentul în care a renunțat la pictură, și-a schimbat numele și s-a dedicat filmului.

Talentul l-a făcut remarcat peste ocean și a ajuns să lucreze la „Paramount Pictures”. Cel mai cunoscut film al său „How to Marry a Millionaire“, în care Marilyn Monroe a avut rolul principal.

ADVERTISEMENT