Life

El este românul de 91 de ani care a rezistat uraniului: ”Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor”

Acesta este bărbatul de 91 de ani care a suportat consecințele uraniului. Timp de 20 de ani a muncit în mina sovieticilor.
04.03.2024 | 12:00
El este romanul de 91 de ani care a rezistat uraniului Am ramas 20 de ani in mina secreta a sovieticilor
Acesta este bărbatul de 91 de ani care a suportat consecințele uraniului. Timp de 20 de ani a muncit în mina sovieticilor. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

El este românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. A „rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor”. A ajuns în comuna Ciudanovița din județul Caraș-Severin în urmă cu foarte multă vreme și nu a mai plecat deloc.

Acesta este bărbatul de 91 de ani care a suportat consecințele uraniului. Timp de 20 de ani a muncit în mina sovieticilor

Acesta este bărbatul de 91 de ani care a suportat consecințele uraniului. Timp de 20 de ani a muncit în mina sovieticilor ridicată de aceștia în anii ’50. În colonia situată la poalele de nord ale Munţilor Anina trăiesc și acum foarte multe persoane.

ADVERTISEMENT

Una dintre acestea este Cristea Haralambie, care s-a născut în anul 1933 și care a ajuns în localitatea-fantomă în 1957. A fost trimis de la minele de cărbune din Comănești, județul Bacău, și nu a mai plecat niciodată.

A fost întâmpinat de soldații sovietici, aflați la barieră, încă de la intrarea în Ciudanovița. A lucrat peste 20 de ani la mina de uraniu: în subteran, în front și la suprafață. Fostul miner a rămas paznic la mină după ce și-a depus dosarul de pensionare.

ADVERTISEMENT

A crescut animale și a avut în grijă o grădină de legume. Acest lucru a fost luat în calcul de foarte multe persoane care au rămas active până la 70-80 de ani, în ciuda faptului că mediul în care au trăit nu a fost tocmai curat.

Fostul miner  a rezistat uraniului o perioadă extrem de lungă, precizând că nu a avut probleme de sănătate până la venirea pandemiei. Cristea Haralambie este conștient că uraniul i-a făcut pe mulți bărbați să nu aibă copii, devenind impotenți.

ADVERTISEMENT

Cristea Haralambie, despre munca în cariera de uraniu

„La început, când nu aveai contact cu uraniul, mai puteai pleca de aici. Dar cu timpul mulți s-au obișnuit, chiar dacă radiațiile și munca grea în mină au făcut ca unii dintre mineri să sufere diferite afecțiuni.

Au fost afectați unii și de impotență, astfel că nu s-au mai putut căsători. Nici nu am mai plecat de aici, decât pentru puțin timp, în județul Argeș, de unde era soția. Acolo am locuit aproape de o fabrică de chimicale, dar nu mi-a permis corpul să rămân.

ADVERTISEMENT

Nu îmi plăcea aerul și am simțit că trebuie să mă întorc. Organismul meu a fost mai rezistent, de am ajuns la vârsta aceasta”, a povestit românul de 91 de ani, care a muncit în mina de uraniu, pentru adevarul.ro.

Foarte mulți localnici din Ciudanovița consideră că radiațiile din zonă nu au reprezentat o foarte mare problemă, ci condițiile de lucru. Oamenii din orașul muncitoresc cred că praful a avea foarte multe efecte negative.

Silicoza a fost cea care le-a afectat plămânii multora dintre mineri și nu numai. Regulile de la locul de muncă aveau să fie mai stricte abia după plecarea sovieticilor. Cei care nu le respectau erau amendați de șefii minei de uraniu.

ADVERTISEMENT