Life

Orașul din România care a ajuns în paragină. Era un loc prosper cu ani în urmă, dar acum toți fug de el: ”Zona e moartă”

Localitatea din țara noastră, de la prosperitate la o ruină. Toată lumea pleacă din această regiune considerată ”moartă”.
11.12.2023 | 22:45
Orasul din Romania care a ajuns in paragina Era un loc prosper cu ani in urma dar acum toti fug de el Zona e moarta
Localitatea din țara noastră, de la prosperitate la o ruină. Toată lumea pleacă din această regiune considerată ”moartă”. Sursa foto: Google Maps / Emil Notar
ADVERTISEMENT

Orașul din România care a ajuns în paragină. Era un loc prosper cu ani în urmă, dar acum toți fug de el. „Zona e moartă”, susțin locuitorii care au rămas să locuiască în blocurile gri care odinioară erau pline de oameni.

Localitatea din țara noastră, de la prosperitate la o ruină. Toată lumea pleacă din această regiune considerată ”moartă”

Localitatea din țara noastră care a ajuns de la prosperitate la o ruină. Toată lumea pleacă din această regiune considerată ”moartă” și care se află în Valea Jiului, între municipiile Vulcan şi Petroşani, fiind  traversată de Râul Jiul de Vest şi de Drumul Naţional 66 A.

ADVERTISEMENT

Se numește Aninoasa și se află în Hunedoara, acolo unde odată minele de cărbuni aduceau venituri generoase oamenilor. Cel mai mic oraș din județ nu mai amintește cu nimic de perioada sa de glorie de mult apusă.

Tinerii au plecat în alte regiuni ale României, zona fiind populară numai de oameni în vârstă. Jumătate din populație a decis să-și construiască viitorul în altă parte atunci când minele au fost închise definitiv în anul 2006.

ADVERTISEMENT

„Pleacă din cauză că nu mai sunt locuri de muncă. S-a închis mina, nu mai e nimic. Zona e moartă, orașul e mort”, spun oamenii din localitate hunedoreană care este oraș din 1989, conform Antena 3 CNN.

De la închiderea minelor, în Aninoasa mai stau circa 3.000 de localnici. Aceștia trăiesc în blocuri construite în urmă cu 130 de ani și care acum stau să cadă. Alte persoane și-au găsit adăpost în containerele care au fost amplasate în curtea fostei mine. E vorba de 10 familii.

ADVERTISEMENT

Aceștia au ales să plece din blocurile afectate de cutremurele produse în februarie 2023, când structura clădirilor a fost serios afectată. Containerele puse la dispoziție de autoritățile din Hunedoara sunt racordate la rețeaua de electricitate, însă oamenii stau în frig.

Minerii din Aninoasa, mulțumiți de traiul decent

Pe de altă parte, unii dintre foștii angajați care au lucrat la minele de huilă din Valea Oltului și care sunt stabiliți de ani buni în Aninoasa au declarat că sunt mulțumiți cu pensiile pe care le iau de la statul român.

ADVERTISEMENT

„Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele.

Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, a mărturisit un fost miner, conform stiripesturse.ro. Alți localnici din Aninoasa trăiesc din ajutoare sociale sau venituri pe care le iau la munca cu ziua.

ADVERTISEMENT
Tags: