News

Elan Schwartzenberg a scăpat de dosarul de complicitate la dare de mită. Faptele s-au prescris

22.05.2020 | 16:46
Elan Schwartzenberg a scapat de dosarul de complicitate la dare de mita Faptele sau prescris
Elan Schwartzenberg împreună cu fosta sa soție, Mihaela Rădulescu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procesul omului de afaceri Elan Schwartzenberg în dosarul legat cartierul social ”Henri Coandă” din Constanța a încetat prin decizie a Tribunalului București. Schwartzenberg fusese trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită, informează Agerpres.

Încetarea procesului lui Elan Schwartzenberg poate fi contestată cu apel

În baza art. 396 alin. 6 Cpp şi art. 16 alin. 1 lit. i Cpp încetează procesul penal faţă de inculpatul Emilian Schwartzenberg sub aspectul complicităţii la infracţiunea de dare de mită prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, a decis instanța.

ADVERTISEMENT

Încă din 2019, procurorul DNA anunța că faptele pentru care Schwartzenberg era acuzat s-au prescris și au cerut anularea mandatului  de arestare în lipsă a acestuia.

Omul de afaceri fusese trimis în judecată de către DNA în luna decembrie 2017 pentru complicitate la dare de mită, într-un dosar disjuns din cel care viza construirea de locuințe sociale în cartierul ”Henri Coandă” din Constanța.

ADVERTISEMENT

În acest din urmă dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, a lui Alexandru Mazăre, fost senator și a omului de afaceri Avraham Morgenstern.

În rechizitoriul trimis instanței de către DNA, procurorii susțineau că Schwartzenberg a intermediat în 2011 o mită de 175.000 de euro pe care Morgenstern i-ar fi oferit-o lui Radu Mazăre pentru ca Shapir Structures SRL să câştige o licitaţia privind construirea campusului social ”Henri Coandă”, în valoare de circa 10 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În anul 2016, Elan Schwartzenberg a fugit din România, fiind dat ulterior în urmărire internațională.

Tags: