News

Elevii care promovează BAC-ul pot să-și mărească nota la cel puțin o probă. Proiect dezbătut în Senat

Proiect dezbătut în Senatul României: elevii de clasa a XII-a care promovează BAC-ul pot să-și mărească nota la cel puțin o probă.
23.04.2024 | 11:07
Elevii care promoveaza BACul pot sasi mareasca nota la cel putin o proba Proiect dezbatut in Senat
Schimbare majoră la BAC: elevii care promovează examenul pot să-și mărească nota la cel puțin o probă. Proiect. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Proiect dezbătut în Senat: elevii care promovează BAC-ul pot să-și mărească nota la cel puțin o probă. Ce se întâmplă în cazul în care rezultatul obținut la reexaminare va fi mai mare.

Schimbare majoră la BAC: elevii care promovează examenul pot să-și mărească nota la cel puțin o probă. Proiect

Conform proiectului depus recent în Parlamentul României, elevii care au promovat examenul de Bacalaureat, dar nu sunt mulțumiți de nota obținută, pot cere să mai susțină încă o dată una sau mai multe probe ale examenului.

ADVERTISEMENT

Reexaminarea ar avea loc în cadrul următoarelor sesiuni. În cazul în care nota la reexaminare este mai mare, pentru elevul în cauză se eliberează o altă diplomă de Bacalaureat.

Prin acest proiect de lege, depus de USR, care se află deja în dezbaterea senatorilor, se propune modificarea regulilor existente în prezent pentru susținerea examenului de bacalaureat, cuprinse în Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar.

ADVERTISEMENT

E important de subliniat că rezultatul reexaminării nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. Mai exact, în urma noii testări, rezultatul se modifică doar dacă nota obținută este mai mare decât cea inițială, conform proiectului.

Dacă această lege va trece de Legislativ, la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se introduc următoarele trei alineate:

ADVERTISEMENT
  • (12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
  • (13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
  • (14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării, conform proiectului citat de Edupedu.

Ce se mai arată în expunerea de motive a proiectului

În expunerea de motive, semnatarii proiectului spun că ”în România, examenul național de bacalaureat reprezintă o verificare a cunoștinţelor dobândite de absolvenţii învăţământului liceal pe parcursul studiilor.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, de multe ori el servește și la admiterea în cadrul studiilor universitare, în unele cazuri chiar într-o proporţie de 100%, acolo unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar și nu există examen de admitere.

În același timp, bacalaureatul poate fi susţinut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceștia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învățământ superior”, subliniază inițiatorii.

De notat că actualele reguli oferă posibilitatea de a susţine de mai multe ori Bacalaureatul doar celor care nu îl promovează din prima.

ADVERTISEMENT