News

Elevii din privat, discriminaţi! Nu beneficiază de burse de performanță precum cei de la stat. Andreea Paul, sesizare la Avocatul Poporului: ”Rezultatele bune trebuie recunoscute”

Elevii din sistemul privat nu beneficiază de burse pentru performanță precum cei de la stat. În aceste condiții, Andreea Paul a sesizat Avocatul Poporului.
22.07.2021 | 15:36
Elevii din privat discriminati Nu beneficiaza de burse de performanta precum cei de la stat Andreea Paul sesizare la Avocatul Poporului Rezultatele bune trebuie recunoscute
Elevii de la privat nu beneficiază de burse pentru performanță ca cei de la stat. Andreea Paul, sesizare la Avocatul Poporului: ”Rezultatele bune trebuie recunoscute”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În România, elevii care se remarcă prin rezultate foarte bune la învățătură, la olimpiadele școlare sau în cadrul competițiilor naționale sportive obțin burse de performanță sau de merit doar dacă aparțin sistemului de învățământ preuniversitar de stat, conform legislației în vigoare.

Deși există foarte mulți copii de la privat care obțin rezultate similare, chiar în aceleași competiții sau concursuri, aceștia nu beneficiază de aceeași atenție din partea statului.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, asociația non-guvernamentală INACO (Inițiativa pentru Competitivitate) cere renunțarea la această discriminare și recunoașterea în egală măsură de către statul român a rezultatelor elevilor.

Elevii de la privat nu beneficiază de burse pentru performanță ca cei de la stat. Andreea Paul, sesizare la Avocatul Poporului

Președintele asociației, Andreea Paul, a înaintat către Avocatul Poporului o sesizare cu privire la discriminarea elevilor din sistemul privat în acordarea burselor de performanță educațională și sportivă.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis joi, aceasta cere public să se renunțe la a mai diferenția performanțele elevilor din privat în comparație cu cei din zona publică.

Andreea Paul face trimiteri la Legea nr. 272/2004, la Constituție precum și la prevederile CEDO, în momentul în care dorește ca statul să adopte un tratament egal pentru elevii din cele două zone de studii, public și particular.

ADVERTISEMENT

”Rezultatele foarte bune la carte și performanțele sportive trebuie recunoscute și prețuite indiferent de apartenența elevilor la sistemul de stat sau privat.

Mă gândesc explicit la interesul superior al copiilor, la egalitatea de șanse și nediscriminarea acestora, la faptul că drepturile lor trebuie garantate, iar libertatea de opțiune în alegerea formei de Învățământ trebuie respectată, fără a le fi viciate drepturile.

ADVERTISEMENT

Mă refer aici la Legea nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și la art. 16 din Constituția României, care ne cheamă să fim atenți la faptul că cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

CEDO întărește convingerea noastră în art. 14, în care se interzice discriminarea sub orice formă. Tratamentul egal al elevilor din învățământul de stat și a celor din particular este pasul necesar pe care societatea românească îl merită după mai bine de trei decenii de la Revoluție, iar statul să înceteze să ne mai spună că doar performanțele celor din învățământul de stat contează pentru el”, precizează Andreea Paul.

Ce este INACO

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate reprezintă o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.

Aceasta este compusă din peste 60 de experți voluntari – economiști, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialiști în digitalizare, știință și tehnică, în relații internaționale, branding, comunicare și PR, social shaper, juriști.

Asociația consideră că raportarea la valorile umane și la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație, sport și consiliere vocațională sunt obligatorii pentru competitivitatea tinerilor.

Ținta celor de la INACO este să asigure accesul gratuit al tuturor elevilor României la drepturi egale și la educație digitală inteligentă, prin construcția de Smart Lab-uri în toate unitățile de învățământ din ţară și instruirea profesorilor. Până acum, Asociația a creat deja și implementat 5 laboratoare inteligente ȋn unități de ȋnvățământ din București, Ilfov și Călărași.

Ce spune legea în privința acordării burselor pentru învățământul de stat

Conform Legii 1 / 2011, elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social”.

  • Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București.
  • Criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanță, de merit, a burselor de studiu și a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limitele fondurilor repartizate și în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităților școlare, se arată în textul legii.

Burse școlare din bugetul de stat, premieră în sistemul de învățământ preuniversitar

Conform Edu.ro, începând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat. În acest sens, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul trecut de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare.

Prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii.

ADVERTISEMENT